Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Nočný stolík plný kníh, ktoré nedajú zaspať

Niektorým deťom sa do čítania veľmi nechce. No sú príbehy vďaka ktorým sa deti stávajú závislé od večerného čítania a ktoré im otvoria krásny svet kníh. Sú plné krásnych obrazov a slov. Pokúsili sme sa také knihy nájsť, rozdelili sme ich podľa veku, čo je pri detských knihách veľmi dôležité a našli sme aj návod ako s takými knižkami pracovať. Tým najmenším môžete pomocou knižiek rozprávať aj vy, pre tých väčších máme príbehy plné svojskej poetiky, fantázie a dobrodružstva. Nezabudli sme ani na dlhé cesty autom a ani na dospelákov.

0 – 3 Prvé slovíčka

Aino – Maija Metsola: Barvy

Leporelo plné nádherných farieb, medzi deťmi obľúbených vyklápacích okienok a hádaniek z dielne fínskej výtvarníčky. Vhodné pre najmenších. V tejto knižke môžete s deťmi hľadať farby, základné tvary, zvieratá, predmety, môžete porovnávať, počítať či vytvárať nápadité koláže. (vydal Baobab 2016)


Karina Schaapman: Dům myšek

Dom myšiek naozaj existuje. Autorka ho vyrobila ako dekoráciu do knihy, ušila myšky, ušila im oblečenie, vytvarovala riad, nábytok, celý dom. Je neuveriteľné, koľko detailov a vecičiek dokázala zhmotniť pre hlavné postavičky. Knižka je vhodná pre malých čitateľov, ktorí sa radi noria do obrázkov a pozorujú. Určite v knižke nájdu okrem zmenšených vecičiek, ktoré sami používajú aj pôvabný príbeh. (vydal Meander 2016)


4 – 6 Vhodné aj ako prvé čítanie


Zdenka Kulišková: Čáry - máry - fuk!

Veselé a hravé básničky, ktoré krásne rozvíjajú slovnú zásobu a môžete s nimi trénovať detskú pamäť. (vydal Buvik 2017)


Wojciech Widlak: Pán Guľôčka

Krátke príbehy sú určené pre deti všetkých vekových kategórií a sú to príbehy o tolerancii a rešpekte k pravidlám - môžete sa však spoľahnúť, že aj po chybe či zlyhaní sa na tvári pána Guľôčku objaví úsmev odpustenia. S problémami a ich riešeniami, ktoré sa v knihe objavujú - noví susedia, či stratené okuliare – sa bežne stretávame aj my. (vydalo OZ Slniečkovo 2016)




7 – 9 Radostné knihy

Sylvia Plath: Čarovný oblek Maxa Nixa

Tri príbehy plné energie, vzrušenia a fantázie napísala ikona anglickej literatúry Sylvia Plathová pre svoje deti. Radosť z tvorenia, vrúcnosť, talent a vtip sa preniesli aj do rozprávok, a tak sa Čarovný oblek Maxa Nixa, Kuchyňa pani Čerešničkovej a Báseň o posteliach stali nezabudnuteľným zdrojom potešenia pre veľkých i malých čitateľov. (FACE 2016)


Pavel Šrut : Párožrúti

Párožrút je záhadný tvor, ktorý žerie ponožky. Ale vždy len jednu z páru. Párožrútov žije na svete asi toľko, koľko je ľudí, takže celkom iste býva nejaký aj u vás doma. Len dvom vyvoleným sa však podarilo párožrúta uvidieť: starému profesorovi Kučeráčikovi a mladému starému mládencovi Egonovi Vavrincovi. Ide o napínavý a vtipný príbeh, ktorý by deti nemali čítať pred spaním. Nedovolí im totiž od strachu (alebo od smiechu) zaspať. (vydal Slovart 2015)


10 – 13 Knihy plné otázok a tajomna

Daniel Pastirčák: Rozprávka o lietajúcej Alžbetke

Poeticky prerozprávaný príbeh života Alžbetky, ktorá túžila lietať, no pre neposlušnosťou prišla o svoje krídla. Krásnu a hlbokú rozprávku o plynutí života napísal spisovateľ a kazateľ Daniel Pastirčák pre svoju mamu. Nadýchanými jemnými ilustráciami ju doplnila Veronika Klímová. (vydalo Artforum 2016)


Stanislav Rakús: Mačacia krajina

V tejto nenápadnej knižke nájdete výborný text z pera slovenského autora o krajine kocúrov a mačiek, ktorí sú podobní ľuďom. Okrem neobyčajnej fantázie ponúka malému aj veľkému čitateľovi tak dôležité zrkadlo, v ktorom jasne uvidí, čo sa to všade okolo nás deje. (vydal Modrý Peter 2016)


Tania Del Rio: Warren Trinásty a Vševidiace oko

Kniha pre dobrodružných čitateľov, ktorí majú radi hlavolamy, tajné kódy výstredné vynálezy. Warren Trinásty je malý osamelý hotelový sluha, steward a poslíček v starodávnom hoteli, ktorý patrí jeho rodine. Toto čudné panské sídlo plné tieňov, krivých chodieb a tajomných hádaniek je možno aj miestom magického pokladu známeho ako Vševidiace oko, za ktorým sa všetci pachtia. (Albatros 2016)



majú 14+ a chcú viac

Jean-Claude Mourlevat : Řeka, která teče pozpátku

Nádherný poetický príbeh o putovaní k hore Kžar, kde vyviera živá voda. Ide o moderný príbeh, ktorý odkazuje k tradíciám, je plný túžby po dobrodružstve, mori, púšti, priateľstve a láske. Autor, ktorý patrí významným súčasným autorov pre deti a mládež, čerpá z rozprávkovej mytológie. (vydal Baobab 2016)

Silvia Demovičová: Leto s Alexandrom

Príbeh letnej lásky je výborným čítaním aj o komplikovaných vzťahoch s rodičmi a okolím počas puberty. Autorka je víťazkou súťaže vydavateľstva Verbarium O pôvodné dielo 2016. (vydalo Verbarium 2016)

Tip do auta pre celú posádku


Gianni Rodari: Rozprávky po telefóne MP3 CD

Jedna z najúspešnejších kníh majstra rozprávkara Gianni Rodariho vychádza aj v audiopodobe. Krátke, vtipné a poučné texty nahovoril Richard Stanke, hudobný doprovod Boris Lenko. (Audiokniha, vydalo Artforum 2016)



Tip pre dospelákov

Ivan Štúr: Zázraky života

Kniha známeho detského psychológa, profesora Ivana Štúra Zázraky života vychádza, aby ostali s nami jeho originálne a hlboko ľudské, psychologicko-filozofické myšlienky podčiarknuté životnou skúsenosťou a klinickou odbornou praxou. Eseje o láske, živote a smrti sú zostavené z dosiaľ publikovaných i nepublikovaných článkov. (Millerka 2016)


Eva Schneiderová: Aktivity k rozvíjení vyjadřovacích schopností u dětí

Kniha obsahuje hry, úlohy a inšpirácie vychádzajúce z rozprávkových motívov. Sú to aktivity na rozvoj detskej reči a zároveň návod ako s detskými knihami pracovať ďalej. Vďaka tejto knihe si budete vedieť aj sami ďalej vymýšľať doplnkové aktivity ku knihám, ktoré s deťmi čítate. (Portál 2013)


Ak sme vám urobili našimi tipmi radosť alebo pomohli vybrať dobré knižky, môžete nás podporiť prostredníctvom vašich 2%.

Ak vám náš výber pomohol pri hľadaní vhodých knižiek pre vaše deti, môžeme vám posielať ďalšie novinky a tipy, napíšte nám: deti@artforum.sk


Zobraziť diskusiu (0)

Barvy Okénko k otvírání na každé stránce k mání!

Barvy Okénko k otvírání na každé stránce k mání!

Metsola Aino-Maija

Leporelo, které obsahuje „Okénko k otvírání na každé stránce k mání!“ Barvy pro nejmenší jako hra a objevování. Poznávání barev, pojmenování věcí a hledání rozdílů nabízí kniha finské výtvarnice Aino-Maiji Metsoly.

Kúpiť za 6,48 €

Dům myšek. Sam a Julie

Dům myšek. Sam a Julie

Schaapman Karina

SAM A JULIE bydlí v Domě myšek. Je to svět sám pro sebe. Julie bydlí v šestém patře vzadu, jen s mámou v jedné malinkaté komůrce. Nemá tátu ani sourozence a ani babičku a dědečka. Julie je STRAŠNĚ zvědavá a HROZNĚ paličatá. Nesnáší nudu, a jakmile ji to doma přestane bavit, vyráží ven za dobrodružstvím se svým kamarádem Samem. Sam bydlí v Domě myšek vepředu uprostřed. Bydlí tam s mámou, tátou, bratříčky a sestřičkami. Má dva dědečky a dvě babičky, několik tet a jednoho strýčka. Sam je STRAŠNĚ nesmělý a HROZNĚ poslušný. Když je s Julií, dělá věci, na které by si jinak nikdy netroufl. Čeho má Sam hodně, má Julie málo a naopak. Jsou to nejlepší kamarádi a o všechno se spolu dělí. Projekt Domu myšek vy

Kúpiť za 17,20 €

Čáry - máry - fuk!

Čáry - máry - fuk!

Zdenka Kulišková

Čáry-máry fuk! Struk urobil puk! A teraz je hrášku v struku všetko smiešne. Do popuku! Takéto veselé, hravé básničky Zdenky Kulíškovej nájdu malí čitatelia spolu so žartovnými ilustráciami Juraja Martišku v tejto malej knižke do malej rúčky. Je to prvá autorkina kniha, v ktorej sa pretekajú rýmy s rytmom a farbičky s dúhou.

Kúpiť za 6,12 €

Pán Guľôčka

Pán Guľôčka

Widlak Wojciech

Pán Guľôčka vie, ako sa vysporiadať s katastrofou, prísť so zaujímavou zábavou a pritiahnuť pozornosť. Pretože v dome Pána Guľôčku nie je nikdy nuda. Ako niekedy málo stačí, aby sa stali veci zázračné, a zároveň nás pritom neodvádza od skutočnosti.

Kúpiť za 7,20 €

Párožrúti

Párožrúti

Šrut Pavel, Miklínová Galina

Možno sa aj vám včera alebo práve teraz stratila ponožka. Kto zato môže? Párožrút! Záhadný tvor, ktorý žerie ponožky, ale vždy len jednu z páru. Párožrútov žije na svete asi toľko, koľko je ľudí, takže celkom iste býva nejaký aj u vás doma. Len dvom vyvoleným sa však podarilo párožrúta vidieť: starému profesorovi Kučeráčikovi a mladému starému mládencovi Egonovi Vavrincovi.

Kúpiť za 12,30 €

Rozprávka o lietajúcej Alžbetke

Rozprávka o lietajúcej Alžbetke

Pastirčák Daniel

Poeticky prerozprávaný príbeh života Alžbetky, ktorá túžila lietať, no neposlušnosťou prišla o svoje krídla. Nakoniec ich získa späť, no úplne inak než čakala.

Kúpiť za 11,82 €

Mačacia krajina

Mačacia krajina

Rakús Stanislav

Príbehy kocúra Paniberka ale aj iných obyvateľov mačacej krajiny napísal Stanislav Rakús a ilustrovala Joanna Klimaszewska. V Mačacej krajine žijú kocúri a mačky, ktorí sa nápadne podobajú ľuďom.

Kúpiť za 7,20 €

Warren Trinásty a Vševidiace oko

Warren Trinásty a Vševidiace oko

Rio Tania Del

Zoznámte sa s Warrenom Trinástym. Je to malý osamelý hotelový sluha, stevard a poslíček starodávneho hotela, ktorý patrí jeho rodine.

Kúpiť za 12,59 €

Řeka, která teče pozpátku

Řeka, která teče pozpátku

Mourlevat Jean-Claude

Románový příběh dvou osamělých dětí. Tomek má jediného přítele, starého moudrého vesnického písaře, Hannah miluje svého žlutomodře zbarveného ptáčka, jedinou památku na zemřelého otce. Ti dva se nakrátko setkají v Tomkově krámku, kde chce Hannah koupit živou vodu z řeky Kžar… Tak začíná Tomkovo hledání řeky Kžar, a hlavně tajemné Hannah, která mu stále uniká.

Kúpiť za 11,43 €

Leto s Alexandrom

Leto s Alexandrom

Demovičová Silvia

Šestnásťročná Táňa má perfektný život: bohatého otca, skvelé kamošky a najdokonalejšieho chalana pod slnkom. Všetko kazí len jedna vec: s mamou si vôbec nerozumie.

Kúpiť za 12,34 €

Rozprávky po telefóne - MP3 CD (audiokniha)

Rozprávky po telefóne - MP3 CD (audiokniha)

Gianni Rodari

Jedna z najúspešnejších kníh majstra rozprávkara Gianni Rodariho vychádza aj v audiopodobe. Texty nahovoril Richard Stanke, hudobný doprovod Boris Lenko.

Kúpiť za 8,42 €

Zázraky života

Zázraky života

Ivan Štúr

Kniha známeho detského psychológa profesora Ivana Štúra Zázraky života vychádza, aby ostali s nami jeho originálne a hlboko ľudské, psychologicko-filozofické myšlienky podčiarknuté životnou skúsenosťou a klinickou odbornou praxou. Eseje o láske, živote a smrti sú zostavené z dosiaľ publikovaných i nepublikovaných článkov.

Kúpiť za 8,91 €

Aktivity k rozvíjení vyjadřovacích schopností u dětí

Aktivity k rozvíjení vyjadřovacích schopností u dětí

Schneiderová Eva

Kniha představuje soubor her, hříček, zábavných úkolů a inspirací, které vycházejí z pohádkových motivů – klasických i těch současných. Aktivity hravou formou rozvíjejí vyjadřovací a komunikační dovednosti dětí, slovní zásobu, tvořivý přístup k jazyku, textu a příběhu, vztah k literatuře.

Kúpiť za 12,92 €

Podobný obsah

Na tejto divokej jazde bezpečnostný pás nepotrebujete

Recenzie

Na tejto divokej jazde bezpečnostný pás nepotrebujete

Vydavateľstvo Brak sa v edícii ALMA rozhodlo ponúknuť milovníkom a milovníčkam áut offroad knižnú jazdu. V roku 2023 vyšla kniha OFFroad, ktorá sľubuje divokú jazdu pretekania, opravovania, ale aj spoznávania a kamarátstva. Aká je však napokon táto jazda?

Dunaj. Magická rieka

Recenzie

Dunaj. Magická rieka

Je skvelé, že máme autorov, ktorí dokážu prepájať náš slovenský svet, niekedy až príliš izolovanú bublinu, so širším kultúrnohistorickým i geografickým kontextom Európy. Jedným z takých autorov je Michal Hvorecký, ktorému sa darí pre dospelých, ale aj pre deti prepájať náš malý slovenský horizont s európskym obzorom. Pre dospelých pripravil výstavu Mikuláš nejestwuje (2020), vďaka ktorej výstižne pripomenul multikultúrne európske dejiny Liptovského Mikuláša do čias druhej svetovej vojny.

​Hravý prierez dejinami sveta

Recenzie

​Hravý prierez dejinami sveta

Belgický ilustrátor Peter Goes sa v roku 2015 rozhodol vydať publikáciu Tijdlijn. O tri roky neskôr (t. j. v roku 2018) sa vďaka prekladu Marty Blaškovej Maňákovej a vydavateľstvu Artforum dostala k slovenským čitateľkám a čitateľom pod názvom Cesta časom s podtitulom Dejiny sveta v obrazoch. Ešteže!