Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Nové knihy vo vydavateľstve Artforum

Dni sa predlžujú, knihy spod stromčeka prečítané ukladáme do políc na ich nové miesto a pomaly sa obzeráme, čo ďalej s načatým čitateľským rokom. Máte to tiež tak? Ak áno, ste tu správne. Prinášame dobré správy z vydavateľstva Artforum vo forme edičného plánu na jar a leto 2024.

Edičný plán vydavateľstva Artforum jar/leto 2024

Prvou knihou v roku 2024 bude komiks. A nie len taký hocijaký, ale komiks napínavý, so skvelou atmosférou a plný dobrodružstva a silných príbehov. Tušíte? Nebudeme vás napínať.

Áno, ide o Prašinu! Prašina je späť! Zmenená, s novými hrdinami a v komikse, no stále je to ona. Sedem samostatných komiksových zošitov doteraz vychádzalo v českom vydavateľstve Paseka v češtine, 23. februára ich vydávame ako knižné súborné vydanie v slovenčine.

Pozor, nejde o prekreslenú trilógiu. Príbeh sa v komiksoch posúva ďalej. Hlavnou postavou komiksovej série Prašina – Kriedový panáčik je nesmelý chlapec Vašek, ktorý sa sem presťahuje a na vlastnej koži pocíti, že pokoj štvrte je len naoko a pod povrchom driemu staré tajomstvá. V Prašine vyčíňa podpaľač a na spáleniskách sa objavuje čudný symbol.

Druhou tohtoročnou knihou bude kniha veľká, prenesene, ale aj doslova. Amadoka od ukrajinskej autorky Sofije Andruchovyč je dielo veľkého objemu a veľkého významu. Svetlo sveta by malo uzrieť 19. apríla 2024.

Hovorí o vzťahu pamäti a zabúdania, o neúplnosti a neustálej premenlivosti ľudských osobností a osudov. V malom mestečku v západnej Ukrajine sa pretkávajú udalosti z obdobia druhej svetovej vojny, sovietskych represálií a súčasnosti.

Hľadanie legendárneho jazera Amadoka, na ktorého pomyselných brehoch hrdinovia žijú, pre nich predstavuje živú vodu pamäti a mŕtvu vodu zabúdania. Ide o najväčšie jazero v Európe nachádzajúce sa na území modernej Ukrajiny, ktoré prvýkrát vo svojich Dejinách spomenul Herodotos, potom sa stovky rokov objavovalo na mapách rôznych kartografov, až kým náhle nezmizlo bez stopy. V knihe sa stáva veľkolepou metaforou pre Ukrajinu.

Po objemných knihách prichádza kniha, ktorej sila je koncentrovaná. V štyroch desiatkach krátkych poviedok knihy Kristus a iné miniatúry sa zrkadlí súčasnosť – plytká, ale aj hlboká, povrchná, ale aj zvnútornená. Reflexia sveta vyrozprávaná v drobných úlomkoch reality – vážnych, smiešnych, absurdných. Rok života tohto sveta – od zimy do zimy, od stvorenia po smrť.

Autorka Zuzana Mojžišová udivuje schopnosťou na malom priestore a neveľa vetami vypovedať mnohé – o Alzáčikovi, čo šiel prvý raz do roboty; o Ignácovi, ktorého dojal kúsok toaletného papiera pohodený na ulici; o smutnom Kristovi a vojne; o Zlatuši, čo má kozu Rózu; o anketároch; vlastnými drístmi sa zadúšajúcich politikoch; trampotách s domácim robotom; zázračnom botanickom graffiti; o srdci v gatiach... Štýlovo rozmanitá a hravá literatúra bude ladiť s krásnym počasím, vychádza 17. mája.

Májová nádielka kníh vydavateľstva Artforum bude hustejšia, ako inokedy. Koncom mesiaca privítame najnovší picture book od nositeľky Nobelovej ceny Olgy Tokarczuk. Knihu Pán Výrazný ilustrovala opäť fenomenálna Joanna Concejo. Je o mužovi so zvláštnym darom: má výnimočnú tvár, ktorá sa vám hneď vryje do pamäti. Každý ho pozná a len čo vyjde z domu, všetci sa naňho usmievajú. Je so sebou veľmi spokojný, rád si robí selfie a na internet denne dáva stovky fotiek.

Jedného dňa sa však postaví pred zrkadlo a s hrôzou zistí, že jeho tvár sa zmenila a už nie je taký, ako bol, už nie je Pán Výnimočný.

Fiktívny svet silnej autorskej dvojice Tokarczuk – Concejo je priezračnou metaforou na súčasnú spoločnosť, ktorej dominuje kult krásy, mladosti a sebaprezentácie. Dokáže z neho náš hrdina vyviaznuť živý a zdravý? A čo my?

V rovnakom čase prichádza aj dotlač prvého picturebooku Olgy Tokarczuk, ktorý vydalo vydavateľstvo Artforum prvý raz v roku 2020. Stratená duša hovorí o človeku, ktorý veľa pracoval, žil veľmi rýchlo a svoju dušu nechal niekde ďaleko za sebou. Spal, jedol, pracoval, šoféroval auto a dokonca hral tenis... Niekedy mal však dojem, že svet okolo neho je príliš plochý, akoby sa pohyboval po hladkom hárku poznámkového bloku, hárku štvorčekového papiera.

Stratená duša je prvou kniha nobelistky Olgy Tokarczuk, ktorá prehovára k čitateľovi nielen slovami, ale aj obrázkami. Dojemná kniha o čakaní, trpezlivosti a všímavosti predstavuje výnimočne krásny knižný zážitok.

Prázdninovou knihou tohto roka bude výnimočné dielo izraelskej autorky Hilly Blum Ako milovať svoju dcéru, ktoré vychádza 7. júna 2024. Fascinujúca psychologická dráma sa dotýka základných otázok rodičovstva. Citlivo vykresľuje strasti materinskej lásky, ukazuje dilemy materstva, každodennosti, ale aj omylov a klamstiev rodinného života.

V jednom holandskom meste stojí staršia žena pred domom a cez okno tajne pozoruje rodinu – otca, matku a dve deti. Díva sa na svoje vnučky, ktoré nikdy nestretla, po rokoch odlúčenia od dcéry. Autorka stavia čitateľov tiež za pomyselné sklo, spoza ktorého sledujú perspektívu medzi vzdialením a blízkosťou. Pomalé rozpletanie spomienok vynára dávno pochované pocity a autorke sa tak bez pátosu darí vytvoriť napätie, pri ktorom sa čitateľ snaží zistiť, čo sa pokazilo.

Zdanlivo nevysvetliteľné odcudzenie medzi matkou a dcérou otvára znepokojivé otázky a kladie tenkú hranicu medzi ochranárstvo a vlastníctvo vo vzťahoch.


Toľko vieme dnes, informácie o tituloch budeme postupne dopĺňať, nezabudnite sem preto sem-tam nakuknúť.

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Ediční plány nakladatelství Host, Argo a Paseka

Správy

Ediční plány nakladatelství Host, Argo a Paseka

Prolistujte si pár edičáků, které jsme pro vás shromáždili na jedno místo. Je to vlastně takový pohled do budoucnosti. Uvidíte věci, které se na 99,9 % uskuteční, protože už jsou v zásadě připraveny nebo se zrovna dodělávají. Není to věštba – takhle se to prostě stane.

Edičný plán vydavateľstva BRAK

Správy

Edičný plán vydavateľstva BRAK

Vydavateľstvo BRAK vzniklo v roku 2015, keď vydalo vôbec prvý zahraničný preklad picture booku Vojna, ktorá zmenila Rondo od Romany Romanyšyn a Andrija Lesiva, oceneného prestížnou Ragazzi Award na Medzinárodnom veľtrhu detskej knihy v Bologni. Neskôr sa pridali pozoruhodné zahraničné tituly ako zbierky próz ukrajinských spisovateľov Tarasa Prochaska a Serhija Žadana, ilustrovaný výber poviedok Franza Kafku, preklad významného komiksu Maus od Arta Spiegelmana, knihy Nostalgia a Solenoid od rumunského autora a ašpiranta na Nobelovu cenu Mirceu Cărtărescu, Walden alebo Život v lese či knihy súčasnej arabskej literatúry v edícii Dezorient express.

Tam, kde číha vlk

Recenzie

Tam, kde číha vlk

Matka sa zrodí spoločne s dieťaťom. Nie pred ním, nie po ňom – narodia sa naraz. Matka plače dojatím a úľavou, dieťa víta život. Časom sa všetko mení – pocity, potreby, vzťahy. Aj najväčšia istota podlieha vývoju, život sa premení na oázu úvah bez odpovedí. Obdobne sa zrodili a menili aj Lilach a Adam, matka a syn, ústredné postavy knihy Tam, kde číha vlk od spisovateľky Ajelet Gundar-Gošen v preklade Michala Vlka.