Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Nové knižky na cesty aj na nočný stolík

Kníhkupci z Artfora spolu s Martinou Jánošíkovou zo združenia EduDrama, ktorá pripravuje aj knižné workshopy s názvom ´Posvieťte si s nami na sny´ prichystali jarný výber zaujímavých a podnetných kníh a audiokníh. Tie sa hodia do auta na dlhé cesty, na nočný stolík, do batoha alebo aj do školy. Vybrali a rozdelili knihy podľa vekových kategórií aj s popisom prečo a pre koho je tá ktorá kniha vhodná. A niečo si nájdu aj rodičia zmätení výchovou.

Všetky knihy nájdete pohromade aj tu.

Knihy pre prvákov začínajú najmenej náročnou, s množstvom obrázkov. Začínajúci čitateľ ocení veľké písmená a krátke kapitoly. Snahou je neodradiť ho od ďalšieho knižného bádania.

Lisa Papp Magdaléna a psík z knižnice

Hlavná hrdinka nerada číta, hoci sú knihy všade okolo nej. Ak vám táto situácia niečo pripomína, knižka vás môže posmeliť. V príbehu účinkuje na Magdalénku canisterapia. Malého čitateľa môže upokojiť, že sa s čítaním pasuje aj niekto iný. Kniha má menej textu. To môže byť pre prváka veľkou pomocou. Obrázky sú láskavé a nedajú sa len tak obísť.

Nataša Tanská Puf a Muf

Silnou stránkou príbehov o kocúroch je humor. A aj to, že prvák má pred sebou krátke kapitoly, veľké písmenká a je spokojný, ako to zvláda. Kniha Nataši Tanskej je overená klasika, ktorú poznáme z kreslenej rozprávky Viktora Kubala.



Wojciech Widlak Pán Guľôčka

Toto je prvácka čitateľská výzva o zaujímavej domácnosti pána Gulôčku. Žije v nej kačka Katastrofa, psík Pľuzgierik a mucha Bzuk Bzuk. Noví susedia alebo stratené okuliare sú bežnými situáciami a pán Guľôčka ich rieši podobne ako my alebo deti, bez kriku a násilia. Veľmi citlivo.


Knihy pre druhákov ponúkajú dlhšie príbehy a charaktery, s ktorými sa deti ľahko stotožnia.


Ján Uličiansky Leonardo, kocúr z ulice

Príbeh spolužitia človeka so zvieraťom, v ktorom nájdete nezadržateľné dospievanie a rôzne príhody so stravovaním, kúpaním, hraním aj spaním... Deti sa presvedčia, že na všetkých prísloviach, porekadlách a ľudových múdrostiach o mačkách a s mačkami je aspoň za mačací chlp pravdy.


Rose Lagercrantz Moje srdce sa smeje a veselí

Knižka je skvelou kombináciou pútavého čítania, citlivého prístupu, ako aj poučným príbehom o sile priateľstva, smútku z odlúčenia a aj o šikane a problémových situáciách, s ktorými sa deti môžu stretnúť v škole. Tina je stále šťastná, aj keď sa Frida odsťahovala. Ešte vždy sú najlepšími priateľkami a, ako hovorí Tina, keď sa stretnú, sú mimoriadne šťastné. Najradšej sa hrajú na strome či už na opice, alebo na domácnosť. I keď si Tina v škole našla aj iných kamarátov, miesto v jej lavici ostáva prázdne pre prípad, že by sa Frida vrátila.



Tretiakom sme vybrali knihy slovenských autoriek s dlhším textom a pôvabnými ilustráciami.


Andrea Gregušová Svetozár

Príbeh láskavým a vtipným spôsobom predstavuje mestské holuby v inom svetle, než na aký sú deti bežne zvyknuté. Holuby často vnímame ako škodcov, niečo nepekné, no máloktoré dieťa tuší, že kedysi mali holuby veľmi dôležitú úlohu, bez ktorej by sa ľudia nezaobišli – plnili funkciu poštárov. Knižku o porozumení medzi holubmi a ľuďmi dotvárajú i krásne ilustrácie od Alice Raticovej, ktoré presvedčia malého čitateľa, že mesto bez holubov by bolo jednoducho smutné.


Jana Necpalová Zo škrupiny

Jožko žije so svojou starostlivou, ale prísnou babičkou, lebo jeho rodičia pracujú v zahraničí. Počas krátkej návštevy nechajú synovi vajce. Je to darček. Jožko sa má oň starať, z čoho vzniká plno zvláštnych situácii.




Štvrtáci v knihách nájdu dobrodružstvo a zvláštne bytosti, dlhšie texty, s ktorými by sa už mali vedieť popasovať.


Peter Karpinský Ako sme s Ťukťukom ťukťukovali

Ťukťuk je škriatok s malilinkými rožkami vo vlasoch, ktorý má odvahu pozerať sa na svet neznudenými očami. Ak by žil vo vašom byte, všetko by bolo inak. S ním by ste určite zažili množstvo dobrodružstiev, zábavy, ale aj problémov. Jednoducho by ste s Ťukťukom ťukťukovali.


David Almond Príbeh Angelina Browna

Vtipný a láskyplný príbeh, v ktorom počas jazdy autobusom objaví Bert Brown vo svojom náprsnom vrecku anjela. Niekoho ako náš Janko Hraško. Noví rodičia - autobusár a jeho manželka - sú zo synčeka nadšení, rovnako ako deti zo školy. Ale aj maličký anjelik má svojich nepriateľov.


Piatakom už nestačí len neznesiteľná ľahkosť, ale už potrebujú aj odpovede na rôzne otázky. „Kto som ja a prečo žijem práve tento život?”


Gerti Tetzner Tri životy Maxi

Tri životy Maxi je knižka, ktorá vznikla veľmi dávno a teraz prichádza jej nové vydanie. Príbeh je ale rovnako aktuálny ako v čase svojho vzniku. Kto som ja a prečo žijem práve tento život? Je vôbec dostatočne zaujímavý? Nežijú druhí ľudia krajší život? Ani nie desaťročná Maxi je aj preto často ponorená vo vlastnom svete. V ňom sa rozpráva s vymysleným kamarátom. Keď sa mu Maxi neustále sťažuje na svoj nudný život, ponúkne jej šancu skúsiť si život v koži spolužiačky, ktorú nadovšetko obdivuje. A dobrodružstvo v cudzej koži začína.


Astrid Lindgrenová Mio, môj Mio

Kniha Mio, môj Mio svetoznámej autorky Astrid Lindgrenovej je o deväťročnom chlapcovi, o ktorého sa nikto nezaujíma. Vyzerá to, že ešte aj keď sa stratí, akoby si to nik ani nevšimol. A tak sa vydáva do čarovnej krajiny, kde hľadá svojho otca. Otec, ktorého nájde, je kráľ a jeho kráľovstvo treba zachrániť pred zákernými nepriateľmi. Na svojom lietajúcom koni so zlatou hrivou sa odvážny kráľovský syn podujme na dobrodružnú výpravu na záchranu kráľovstva.


Šiestakom nerobí problém čítať už aj v češtine a znesú aj náročnejšie témy o živote a smrti.


Matilda Woodsová Chlapec, vtáčik & truhlár

Alberto žije v mestečku Allora, kde ryby vylietavajú z mora a domy žiaria ako drahokamy. Býva sám a dni trávi tým, že vyrába truhly pre miestnych obyvateľov, ktorí odišli na večný odpočinok. Jedného dňa mu do života vstúpi záhadný chlapec menom Tito a čarovný vtáčik, ktorí unikajú pred nebezpečenstvom a hľadajú útočisko. Tito je ustráchaný a nedôverčivý, ale kým zimné dni sú chladnejšie a ponurejšie, v Albertovom dome je čoraz teplejšie a veselšie. Uchráni truhlár chlapca a vtáčika pred sliediacimi očami miestnych klebetníc a tieňom minulosti? Tento príbeh je o živote, o smrti a o tom, ako môže nádej prežiariť miesto, ktoré poznačil smútok.


Isaac Asimov, Janet, Asimovová Janet Popletený robot Norby

Kniha je v češtine a aj to je čitateľská výzva. Štrnásťročný kadet Vesmírnej akadémie Jeff trochu zaostáva v marťanskej svahilčine, a tak sa rozhodne, že si zaobstará učebného robota. No Norby nie je len tak nejaký obyčajný robot! Dokáže lietať pomocou antigravitácie aj cestovať hyperpriestorom.


Siedmakom až deviatakom sa hodia knihy plné inšpiratívnych postáv a tém, nad ktorými treba dlhé hodiny premýšľať.


Favilli Favilli, Francesca Cavallo Príbehy na dobrú noc pre rebelky

Príbehy na dobrú noc pre rebelky sú novodobé rozprávky, ktoré nehovoria o princeznách, ale o ženách, ktoré zmenili svet. Inšpirujú dievčatá stovkou hrdinských príbehov žien od kráľovnej Alžbety až po Serenu Williamsovú. Ilustrácie zhotovilo 60 umelkýň z rôznych kútov našej planéty.


Richard Adams Ďaleká cesta za domovom

Nezľaknite sa obálky so zajačikmi, táto kniha je naozaj pre zdatnejších čitateľov a čitateľky. V príbehu o dobrodružstve, odvahe a ceste za prežitím sleduje čitateľ životné osudy malých hrdinov na úteku pred ničivou spúšťou, ktorú má na svedomí ľudská chamtivosť. Vedení dvomi odvážnymi bratmi putujú králičí hrdinovia v ústrety lepšiemu životu. Cestou sa však musia vystríhať predátorov i nepriateľov, ktorí im neraz skrížia cestu do nového, tajomného a zasľúbeného domova. Richard Adams napísal nielen fenomenálny celosvetový bestseller, ale aj jednu z najobľúbenejších kníh posledných desaťročí.


William Saroyan Tracyho tiger

Jeden z najlepších textov svetovej literatúry. Je to príbeh Tracyho, ku ktorému sa jedného dňa pripojí stály spoločník tiger. Na toho Tracy už od detstva čaká, aby v ňom prebudil lásku k Laure a naučil ho ďalším dôležitým veciam, ktoré potrebuje ku svojej premene na muža. Je dobré nekráčať sám. Je dobré mať svojho tigra. Tigra, ktorý niekedy vyzerá ako čierny panter a niekedy celkom inak. Prítulné a neskrotiteľné, slobodné a trpiace zviera. Majestátne. Naše.


Forrest Carter Malý strom

“Stará mama povedala, že som urobil správne, lebo keď človek naďabí na niečo dobré, najprv sa treba podeliť so všetkými nablízku, a tak sa dobro dostane aj tam, kam by človeku ani na rozum nezišlo, že sa ta dostane. A to je správne.” V príbehoch indiánskeho chlapca Malého stroma, jeho dedka a babičky objavíme nielen ich zaujímavý pohľad na svet, ich reálie a ich život, ale hlavne samýchseba.


Knihy, ktoré potešia všetky vekové kategórie vrátane rodičov. Knihy plné emócií, rastlín, dejín a rôznych vynálezov.


Amanda McCardie Knižka o pocitoch

Táto knižka pomôže menším deťom pochopiť, pomenovať a lepšie zvládať svoje pocity. Samo, Katka a ich rodičia sa dostávajú do bežných situácií, v ktorých sú ich pocity pomenúvané a vysvetlené.


Jiří Dvořák Rastlinopis

Kniha s pôvabnými ilustráciami je určená pre všetky deti, ktoré sa neuspokoja s jednoduchým vysvetlením a často kladú rodičom otázku: prečo? Prečo na akácii žijú mravce, prečo žihľava pŕhli, prečo z cibule štípu oči? Zároveň je to knižka, ktorú môžu používať aj učitelia, ak sa deti na hodine prírodopisu nudia: príroda je plná malých dobrodružstiev aj napínavých príbehov, hádaniek a neuveriteľných tajomstiev. Je to však aj knižka rodinná; malým deťom bude stačiť hádanka alebo veršovačka, väčšie sa začítajú do príbehu s dobrým koncom a dospelí sa budú čudovať, koľko toho nevedeli.


Peter Goes Cesta časom

Velikánska kniha pre malých aj veľkých zvedavcov prináša zaujímavé historické fakty a predstavuje udalosti, mýty aj jednotlivé osobnosti, ktoré menili náš svet. Na osemdesiatich stranách ponúka krásne ilustrácie, ktoré pomáhajú pochopiť príbeh ľudstva v súvislostiach. Belgický ilustrátor Peter Goes vybral do svojej najznámejšej knihy to najdôležitejšie, čo postretlo ľudstvo počas svojej existencie.


David Macaulay Úplne nová Mamutia kniha techniky

V tejto výnimočnej knihe sa čitateľ zoznámi s princípmi, na základe ktorých fungujú rôzne vynálezy a zistí, ako objavy z minulosti pomáhajú budovať lepšiu budúcnosť. Každý vynález je úžasne vysvetlený milým, i keď trochu nechápavým, mamutom.


Randall Munroe Velký vysvětlovač. Složité věci popsané jednoduchými slovy

Skvelá kniha pre zvedavé, technicky a analyticky zamerané deti. Nájdu v nej tými najjednoduchšími slovami vysvetlené rôzne mechanizmy, prístroje, javy a procesy. Kniha je v češtine, je krásne graficky upravená a nabitá podrobnými informáciami.


Rodiačia si tiež občas nevedia s niektorými situáciami poradiť. Našťastie existuje množstvo dobrých kníh o výchove, partnerstve a rodinnom spolunažívaní


Adele Faber, Elaine Mazlish Jak mluvit, aby nás teenageři poslouchali

Názov presne vystihuje obsah knihy. Ponúka ukážkové dialógy a situácie ako s tínedžermi komunikovať, aby slová dospelých brali vážne, ako im partnersky načúvať. Autorky využívajú svoje skúsenosti zo seminárov pre rodičov a ich dospievajúce deti.



Daniel J.Siegel Rozbouřený mozek

Daniel J Siegel, zakladateľ odboru interpersonálnej neurobiológie, prichádza s vysvetľujúcim pohľadom na obdobie puberty. Dospievanie nepovažuje za problém, ktorý treba vyriešiť. Naopak, je to obdobie nesmiernej kreativity a mnohorakých možností. Na základe najnovších poznatkov o mozgu oboznamuje s účinnými nástrojmi na rozvoj osobnosti a individuálnych schopností pre celkové upokojenie a koncentráciu.



Ján Hrustič Od osamelosti k blízkemu vzťahu v partnerstve

Táto útla knižka je určená predovšetkým dospelým partnerom, ktorí sa boria s pocitom nepochopenia a osamelosti, no pomôže vám pozrieť sa z úplne iného uhla aj na vzťah s deťmi, na naše vlastné reakcie v krízových situáciách. Na to, ako sa spolu rozprávame a čo naše slová v druhých vyvolávajú. Je to kniha o empatii a komunikácii a približuje také kvality sociálneho správania, ktoré by mohli zabrániť deštruktivite a ničeniu všetkého krásneho, s čím na začiatku vzťahu partneri alebo rodičia s deťmi začínali.


Audioknihy, ktoré sa hodia na dlhé letné cesty autom.


Miša Štefankovičová Zuzana Predmerská Zuzana Ema a barón v meste - CD MP3 (audiokniha)

Keď budete počúvať túto detskú knihu, bude to ako keby ste dali do chodu vozík v lunaparku na čarovnej dúhovej dráhe, na ktorú vás pustili rodičia úplne samých. Stanete sa na chvíľu malou Emou a budete spolu s ňou a jej drzým, pažravým mopslíkom Barónom prežívať ich neuveriteľné dobrodružstvá. Kompletnú neskrátenú verziu knihy veselo a šťavnato číta herec Ľuboš Kostelný. Dĺžka: 2 hodiny


Dušan Dušek Babka na rebríku

Dušan Dušek je z generácie slovenských spisovateľov, ktorí píšu príbehy a rozprávky s plným pochopením detského sveta. A okrem toho sa hrá so slovíčkami, takže aj pri počúvaní sa okrem príbehu do našej pamäti zakusujú nové verše, slovné prešmyčky a hlavne láskavý humor. Číta František Kovár. Dĺžka: 1 hodina 20 minút


Jo Nesbo Prdiprášok doktora Proktora

Doktor Proktor je vynálezca, ktorému pomáhajú deti Bule a Lisa. Do cestu sa im pripletú zločinci, ktorí chcú získať prdiprášok. Číta Peter Sklár. Dĺžka: 3 hodiny 59 minút



Michael Ende Nekonečný příběh - CD MP3 (audiokniha)

V češtine Jánom Vlasákom prečítaný príbeh malého Bastiána, ktorý sa ukryje v antikvariáte pred šikanujúcimi spolužiakmi. Začíta sa do príbehu o ríši Fantázie, kde vládne nádherná cisárovná a kde sa statočný Atrej zo všetkých síl pokúša ohrozenú ríšu zachrániť. Príbeh, ktorý poznajú rodičia zo svojho detstva, má ešte stále čo ponúknuť aj dnešným deťom. Dĺžka: 14 hodín 53 minút


Všetky knihy nájdete pohromade aj v eshope kníhkupectva Artforum na samostatnej stránke výberu.


Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Na tejto divokej jazde bezpečnostný pás nepotrebujete

Recenzie

Na tejto divokej jazde bezpečnostný pás nepotrebujete

Vydavateľstvo Brak sa v edícii ALMA rozhodlo ponúknuť milovníkom a milovníčkam áut offroad knižnú jazdu. V roku 2023 vyšla kniha OFFroad, ktorá sľubuje divokú jazdu pretekania, opravovania, ale aj spoznávania a kamarátstva. Aká je však napokon táto jazda?

Dunaj. Magická rieka

Recenzie

Dunaj. Magická rieka

Je skvelé, že máme autorov, ktorí dokážu prepájať náš slovenský svet, niekedy až príliš izolovanú bublinu, so širším kultúrnohistorickým i geografickým kontextom Európy. Jedným z takých autorov je Michal Hvorecký, ktorému sa darí pre dospelých, ale aj pre deti prepájať náš malý slovenský horizont s európskym obzorom. Pre dospelých pripravil výstavu Mikuláš nejestwuje (2020), vďaka ktorej výstižne pripomenul multikultúrne európske dejiny Liptovského Mikuláša do čias druhej svetovej vojny.

​Hravý prierez dejinami sveta

Recenzie

​Hravý prierez dejinami sveta

Belgický ilustrátor Peter Goes sa v roku 2015 rozhodol vydať publikáciu Tijdlijn. O tri roky neskôr (t. j. v roku 2018) sa vďaka prekladu Marty Blaškovej Maňákovej a vydavateľstvu Artforum dostala k slovenským čitateľkám a čitateľom pod názvom Cesta časom s podtitulom Dejiny sveta v obrazoch. Ešteže!