Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Odvrátená tvár amerického života

Rachel Kushner je dvojnásobná finalistka ceny National Book Award a jej tretia kniha Klub Mars vystrelila v USA medzi bestsellery New York Times a vyslúžila si mnoho pochvál, takže nie div, že ju na slovenský trh prinieslo vydavateľstvo Inaque v šťavnatom preklade Maríny Gálisovej.

Už v úvode je čitateľ vtiahnutý do drsného väzenského prostredia. Hlavná protagonistka Romy Hallová dostane dva doživotné tresty – áno, nad logikou tohto rozsudku sa pozastavuje aj samotná hrdinka –, ktoré si má odpykať spolu s ostatnými trestankyňami v kalifornskej ženskej väznici. Mladá žena, ktorá sa živila ako striptérka a „vonku“ nechala malého synčeka, sa síce už odmalička stretávala s rôznymi problémami života slabšej sociálnej vrstvy, no väzenie to priam zaklincovalo, pretože bola ako matka odtrhnutá od svojho dieťaťa, čo nesie veľmi ťažko.

Táto kniha nie je príjemným, a už vôbec nie pozitívnym čítaním. Ukazuje nám odvrátenú tvár amerického života, života príslušníkov slabšej sociálnej vrstvy, o ktorom sa toľko nehovorí – ak vôbec. Deti, ktoré sú už odmalička takmer isto odsúdené na biedny život, do akého sa narodili (iste, výnimka potvrdzuje pravidlo). Amerika je stále prezentovaná ako krajina neobmedzených možností, kde si človek môže splniť svoj americký sen, často si ju idealizujeme a možno tak trochu aj prehliadame všetko to negatívne, očarení vidinou toho skvelého, a preto oceňujem, že kniha Klub Mars vykresľuje práve realitu početnej vrstvy obyvateľstva, čím do istej miery nastavuje zrkadlo strednej a vyššej vrstve a apeluje na ňu, aby pred osudmi týchto ľudí nezatvárala oči.

Drogy, chudoba, kriminalita, sex, prostitúcia… to všetko je súčasťou mnohých životov, pretože títo ľudia, ktorých systém akoby ignoruje (pokiaľ nejde o odsúdenie hoc aj za malý priestupok), väčšinou nemajú na výber. Ani Romy nie je striptérkou, pretože by po tom túžila. Neužíva si pohľady a dotyky chlipných a dotieravých chlapov, ktorí sú navyše často aj lakomí. Jednoducho akosi nemá na výber. Ruka v ruke s jej životným štýlom idú aj vzťahy s pochybnými chlapíkmi, až sa jej jeden stane osudným a Romy sa ocitne v base.

Rachel Kushner sa však vo svojej knihe nezamerala len na jednu postavu, celkový vykreslený obraz Rominho života a života ľudí v jej okolí je ako puzzle – poskladaný z príbehov viacerých postáv, ktoré sa navzájom ovplyvňujú. Autorka si nezvolila opis utrpenia len jedného človeka, ale hneď niekoľkých, pričom každá z postáv si nesie svoje bremeno a poukazuje na problémy, s ktorými sa „ľudia ako on či ona“ musia vyrovnávať.

Romy je zvláštna postava, ani čierna, ani biela, ani sivá. Môže vám byť sympatická aj nemusí. Stane sa obeťou okolností a napokon aj obeťou súdneho systému (starý a opitý verejný obhajca toho veľa nezmôže). Občas je zaujímavá, občas nie. Román akoby sa stále viac odkláňal od Rominho príbehu a len sa snažil poukazovať na to či ono, reflektovať mnohé, no zároveň nejde až tak do hĺbky. Osobne som autorkinmu štýlu písania neprišla na chuť, hoci viaceré momenty boli veľmi zaujímavé a niektoré pasáže vskutku pútavé.

Cieľom textu je otvoriť nám oči, priblížiť svet a osudy ľudí, ktorí mali v živote menej šťastia či príležitostí, respektíve im bola uprená spravodlivosť. To sa autorke zaiste podarilo a verím, že mnohých jej román, ktorý je napísaný veľmi živým a šťavnatým jazykom ulice a miestami je vskutku vtipný, zaujme. Z informačného hľadiska – povedzme ako dokument či istá forma reportáže – bola pre mňa kniha Klub Mars prínosná, avšak z literárneho hľadiska som si ju až tak neužila.


Rachel Kushner: Klub Mars

Inaque, 2020

preklad: Marína Gálisová


Zobraziť diskusiu (0)

Klub Mars

Klub Mars

Kushner Rachel

Rachel Kushner, dvojnásobná finalistka ceny National Book Award, si románom Klub Mars, ktorý okamžite vystrelil medzi bestsellery New York Times, vyslúžila pochvaly od Margaret Atwoodovej – „drsné, empatické, vynikajúco podané, bez prikrášľovania a s množstvom rán priamo medzi oči“ – aj od Stephena Kinga – „Klub Mars je kvalita, brutálna, strašná, súcitná aj vtipná kniha“. Píše sa rok 2003 a Romy Hallová, ktorej dali meno po nemeckej herečke, si začína odpykávať dva za sebou nasledujúce doživotné tresty v ženskej väznici v Stanville v kalifornskej Central Valley.

Kúpiť za 15,19 €

Podobný obsah

Priateľstvo

Recenzie

Priateľstvo

Talianska spisovateľka Silvia Avallone potvrdzuje status pozoruhodnej súčasnej autorky aj svojím druhým románom preloženým do slovenčiny. Vyšiel pod názvom Priateľstvo v rámci edície Pandora vo výbornom vydavateľstve INAQUE v prekladateľskej réžii osvedčenej Ivany Dobrakovovej.

Odkiaľ je život dokonalý

Recenzie

Odkiaľ je život dokonalý

Súčasná talianska literatúra je v každom ohľade prvotriednou záležitosťou, ktorá si v Európe i vo svete zaslúžene buduje čoraz priaznivejšie renomé. Autorský i kvalitatívny nárast za posledných desať až pätnásť rokov je jasne badateľný a neprehliadnuteľný. Veľmi poteší zistenie, že nezanedbateľným podielom k tejto skutočnosti prispievajú ženy – výborné talianske spisovateľky. U nás ich zvýšenú koncentráciu môžeme nájsť napríklad vo vydavateľstve INAQUE.

Môj nežný blíženec

Recenzie

Môj nežný blíženec

Pravda uzdravuje, ale vie i nemilosrdne zabíjať. Iste aj toto bude jedna z point nie dvakrát ľahko stráviteľného románu nazvaného Môj nežný blíženec. Ide o druhý výtvor od Nino Haratischwili – gruzínskej spisovateľky a divadelnej režisérky s nemeckým pasom. Vďaka skvelému vydavateľstvu INAQUE a výborne zvládnutému prekladu od Paulíny Čuhovej si teda ukážku ranejšej tvorby tejto pozoruhodnej autorky môžeme dožičiť i v slovenčine ako ďalší skvost edície Pandora.