Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Oheň draka nezabije

Seriál Hra o tróny z produkcie HBO patrí medzi kanonické diela populárnej kultúry. Jeho tvorcovia priniesli v rozmedzí rokov 2011 až 2019 desiatky častí a postavy, ktorých osudy s mimoriadnou nedočkavosťou očakávali milióny divákov. Svojich fanúšikov si seriál získal veľmi rýchlo aj na Slovensku a je preto príjemným spestrením, že sa priaznivci dočkali knihy Oheň draka nezabije. Tá podrobne mapuje zákulisie vzniku tohto monumentálneho diela.

Máloktorému vrcholnému dielu žánru fantasy sa podarilo, aby bolo sfilmované do veľmi kvalitnej podoby. Sérii kníh spisovateľa Georgea R. R. Martina nazývaných Pieseň ľadu a ohňa sa podarilo nielen získať skutočne vynikajúcu vizuálnu adaptáciu, ale navyše sa udialo aj to, čo si asi úplne neuvedomoval zo začiatku nikto z tvorcov. Dej seriálu dobehol existujúce knižné diely a postupne sa vydal vlastnou cestou, odlišnou od zámeru spisovateľa. A zatiaľ čo ako čitatelia čakáme na ďalšie pokračovanie knižnej série, v tej na obrazovkách poznáme konečný osud postáv. Teraz sa prostredníctvom Oheň draka nezabije môžeme znovu ponoriť do sveta, ktorý nás sprevádzal takmer dekádu. Pripomeňme len, že slovenský preklad ságy vyšiel postupne vo vydavateľstve Tatran.

Je dobre známym faktom, že George R. R. Martin sa pri písaní Piesne ľadu a ohňa inšpiroval množstvom historických udalostí. Využíval pritom len obmedzené prvky fantasy a to spôsobilo, že aj prenesenie do seriálovej podoby stálo na pilieri realistického potenciálu deja. Divák nemusel byť fanúšikom fantasy, aby si vychutnal jednotlivé série a s napätím sledoval všetky intrigy, vraždy, milostné a sexuálne zápletky, boje o moc a vojenské ťaženia. Draky, chodiaci mŕtvi a príležitostné nadprirodzené javy len umocňovali potrebu vidieť ďalší diel tejto návykovej drámy.

Novinár James Hibberd sa venuje písaniu o zákulisí zábavného priemyslu a jeho prvou knihou je práve Oheň draka nezabije, v ktorej podrobne opisuje aspekty vzniku seriálu. Kapitoly sa zaoberajú postupne vyjednávaním s vedením HBO, konkurzmi hercov a herečiek, príprave scén, natáčaniu epizód, úmrtiam postáv, odchodu Georgea R. R. Martina z produkčného tímu aj vývoju dejových línií. Pokrytých tém je veľa, ale zaujímavé ostáva, že napr. hudobnej stránke nie je venovaný takmer žiadny priestor, aspoň jednu kapitolu by si zaslúžila. Nájdeme tu tiež tri obrazové prílohy z fotiek počas natáčania alebo priamo z jednotlivých dielov.

Každá kapitola pozostáva predovšetkým z prehovorov účastníkov: tvorcov Davida Benioffa, Dana Weissa, zástupcov HBO a hlavne herečiek a hercov. Na rozhovoroch s nimi je pozoruhodné, ako vnímali vývoj svojej postavy, no fanúšikovia určite ocenia aj opisy spolupráce a vzťahov s inými hercami a charakteristiku priestorov, v ktorých sa natáčalo, potrebu prípravy (mentálnej aj fyzickej). Až počas čítania si naplno uvedomíme obavy tvorcov o osud seriálu, pretože sa ľahko mohlo stať (a aj sa stalo), že z doslova desiatok postáv dôležitých pre dej niektorý jej zástupca utrpí zranenie alebo bude musieť odstúpiť z iných dôvodov.

Oheň draka nezabije však kladie jednu nevyslovenú podmienku: v knihe sú prezradené všetky kľúčové zvraty v deji, preto je tu zamlčaný predpoklad, že čitatelia majú už seriál pozretý do úplného konca. V tejto súvislosti sú hodnotné tie pasáže, ktoré sa venujú reakciám hercov a herečiek na úmrtia ich postáv a aj potrebu udržať tajomstvo pred kamarátmi alebo verejnosťou. Tu mal asi najhoršiu situáciu Kit Harington (predstaviteľ Jona Snowa), ktorý musel utajovať osud svojej postavy takmer rok. Svoj priestor v knihe získal aj Slovák Vladimír Furdík, opisujúci očakávania štábu od roly Nočného kráľa. Nemá význam menovať všetkých zúčastnených, či už viac, alebo menej dôležité postavy, jedno je však isté. Čítanie prináša ohromné množstvo informácií a obohatí každého, kto rád sledoval tento fenomenálny seriál.



James Hibberd: Oheň draka nezabije
Preklad: Denisa Jahičová
Tatran, 2021

Zobraziť diskusiu (0)

Oheň draka nezabije

Oheň draka nezabije

Hibberd James

Scenáristi, členovia filmového štábu a herci, ktorí boli priamo „pri tom“, po prvý raz porozprávajú celý príbeh zo zákulisia nakrúcania celosvetovej senzácie – fenomenálneho seriálu Hra o tróny. Od počiatočných stretnutí až po nakrútenie strhujúceho finále mal James Hibberd z Entertainment Weekly exkluzívny prístup do prísne stráženého zákulisia tohto hitu z dielne HBO, ktorý získal množstvo cien Emmy.Oheň draka nezabije odhaľuje necenzurované a prekvapivé príbehy o tom, ako si skupina tvorcov – väčšina z nich dovtedy nikdy nepracovala na televíznom seriáli – poradila s „nesfilmovateľnými“ bestsellermi z pera Georgea R. R. Martina.

Kúpiť za 22,41 €

Podobný obsah

Fantastika, ktorá sa nezmestí do škatuliek

Recenzie

Fantastika, ktorá sa nezmestí do škatuliek

Keď v roku 1993 vyšiel román Michaela Swanwicka The Iron Dragon’s Daughter, vyvolal rozruch. Keď ho totiž autor písal, mal na mysli dve veci: nespokojnosť s vtedajšou podobou fantastickej literatúry a túžbu vrátiť drakovi jeho charakter. O 28 rokov neskôr Dcera železného draka ešte stále dráždi – vydavateľstvo Argo a preklad Roberta Tschorna testujú našu predstavivosť, vnímanie fantastiky a očakávania, ktoré od žánru máme.

Rozprávanie s Jurajom Malíčkom o sci-fi a fantasy knihách IV.

Správy

Rozprávanie s Jurajom Malíčkom o sci-fi a fantasy knihách IV.

​Rozhovor s Jurajom Malíčkom, naším popkultúrnym guru. Opäť o knihách, ale aj o novom filme o Votrelcoch, o infantilnosti scenárov, o skúmaní fiktívnych mýtov, o rozdiele medzi pseudovedou a paravedou. O sile príbehov dobra so zlom a o tom, či by mal byť spisovateľ na svojom písaní existenčne nezávislý.

Rozprávanie s Jurajom Malíčkom o sci-fi a fantasy knihách

Rozhovor

Rozprávanie s Jurajom Malíčkom o sci-fi a fantasy knihách

O Star Wars, o intelektuálnej maniere, bratovi Strugackom a najzaujímavejších knihách z oblasti fantastiky a sci-fi sme sa porozprávali so známym teoretikom pop-kultúry, publicistom a pedagógom Jurajom Malíčkom.