Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Čo číta návštevníčka knižnej kaviarne Podivný barón v Púchove Petra Martišová?

Simone de Beauvoir vo svojich troch poviedkach skúma krehkosť (seba)poznania, autentickosti a miesta ostatných v našom živote. Rozpráva príbeh starnúcej spisovateľky a jej konflikt so synom a s neúspechom vlastného diela, monológ odvrhnutej matky a milenky a nakoniec denník podvedenej manželky. Vykreslením hlbokej frustrácie postáv vyvoláva spisovateľka silnú averziu voči ich postojom, ale darí sa jej udržať čitateľovu pozornosť a pomerne intenzívne pretlmočiť vnútornú rozpoltenosť žien. Troška mi prekážal zjednodušený vzorec starnúcej, bohatej, bielej ženy. Sviežo však texty ozvláštňuje rozdielna forma rozprávania. Autorka spochybňuje najmä hodnotiace spoločenské schémy, v ktorých vieme my matky a partnerky dobrovoľne uviaznuť. Beauvoir tiež sugestívne nabáda na vzburu, ktorá neprichádza.

Vynikajúci preklad Ivany Dobrakovovej provokuje oprášiť znalosti francúzštiny a pustiť sa do hľadania esencie, ktorá by nás uchránila od osudu postáv. Kým nás ostatní nezlomia alebo nezostarneme.

Zlomená žena

Zlomená žena

Beauvoir Simone de

Simone de Beauvoir bezpochyby najvýraznejšie prispela k modernému mysleniu svojou veľmi vplyvnou kritikou vzťahu mužov a žien Druhé pohlavie, no je tiež autorkou mnohých románov a poviedok, v ktorých sa zrkadlia jej skúsenosti a filozofické postoje. V zbierke Zlomená žena sa vydáva na pôsobivú cestu k pôvodu našej zraniteľnosti prostredníctvom osudov troch žien, ktoré uviazli v konkrétnych situáciách a usilujú sa vytvoriť si život nanovo.

Kúpiť za 13,49 €