Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Po padesáti letech se vrací Rozprávky po telefóne s ilustracemi Vladimíra Fuky

Možná jsou někde ve vašich knihovnách nebo knihovnách vašich rodičů. Ty očtené příběhy, které po telefonu vypráví po světě cestující tatínek svému dítěti. Časem nezestárly a s původními ilustracemi považujeme tu knihu Gianni Rodariho za kouzelnou.

Favole el telefono vyšly v Itálii v roce 1962.

V Českolovensku pak poprvé slovensky v roce 1965 v překladu Blahoslava Hečka (1915 - 2002) a s ilustracemi Vladimíra Fuky (1926 - 1977).

Byla to tehdy už druhá kniha italského spisovatele Gianni Rodariho (1920 - 1980) v bývalém Československu. V roce 1955 vyšel totiž už příběh O statečném Cibulkovi. Když v roce 1967 emigroval Vladimír Fuka s maželkou Evu a dcerou do USA, bylo rázem po dalších vydáních. V Čechách kniha vyšla až v roce 1983 s jinými obrázky, na Slovensku pak v roce 1995 v nakladatelství Artifex pouze jako text bez ilustrací.



Teď tedy konečně kniha v plné parádě, včetně restaurovaných ilustrací.

Máme za to, že tak uděláme radost jak rodičům (možná někdy trochu nostalgickou), tak dětem, na které výtvarná estetika 60. letech minulého století zabírá bez toho, aniž by měly nějaké dobové předsudky nebo povědomí o dějinách moderní knižní typografie. A technicky to může být taky celkem zábavné: a tati, co je to to sluchátko? Proč je to tak velké a proč je to přivázané šňurou k jiné bedýnce? Proč ti lidi chodí telefonovat na ulici do takového domečku? S tím si ale hravě poradíte, ne? Be creative, motherfather! V knihkupectvích od pondělí 13.6., v bratislavském Artforu v pátek 10.6., na internetu objednávej hned.

Zobraziť diskusiu (0)

Rozprávky po telefone

Rozprávky po telefone

Gianni Rodari

Jedna z najúspešnejších kníh majstra rozprávkara Gianni Rodariho vychádza v pôvodnom preklade Blahoslava Hečka s ilustráciami Vladimíra Fuku, ktoré sú ešte farebnejšie a živšie ako pred päťdesiatimi rokmi, kedy kniha prvýkrát vyšla v Československu.

Kúpiť za 11,20 €

Podobný obsah

Na tejto divokej jazde bezpečnostný pás nepotrebujete

Recenzie

Na tejto divokej jazde bezpečnostný pás nepotrebujete

Vydavateľstvo Brak sa v edícii ALMA rozhodlo ponúknuť milovníkom a milovníčkam áut offroad knižnú jazdu. V roku 2023 vyšla kniha OFFroad, ktorá sľubuje divokú jazdu pretekania, opravovania, ale aj spoznávania a kamarátstva. Aká je však napokon táto jazda?

Dunaj. Magická rieka

Recenzie

Dunaj. Magická rieka

Je skvelé, že máme autorov, ktorí dokážu prepájať náš slovenský svet, niekedy až príliš izolovanú bublinu, so širším kultúrnohistorickým i geografickým kontextom Európy. Jedným z takých autorov je Michal Hvorecký, ktorému sa darí pre dospelých, ale aj pre deti prepájať náš malý slovenský horizont s európskym obzorom. Pre dospelých pripravil výstavu Mikuláš nejestwuje (2020), vďaka ktorej výstižne pripomenul multikultúrne európske dejiny Liptovského Mikuláša do čias druhej svetovej vojny.

​Hravý prierez dejinami sveta

Recenzie

​Hravý prierez dejinami sveta

Belgický ilustrátor Peter Goes sa v roku 2015 rozhodol vydať publikáciu Tijdlijn. O tri roky neskôr (t. j. v roku 2018) sa vďaka prekladu Marty Blaškovej Maňákovej a vydavateľstvu Artforum dostala k slovenským čitateľkám a čitateľom pod názvom Cesta časom s podtitulom Dejiny sveta v obrazoch. Ešteže!