Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Prach a stín. Zpráva dr. Watsona o vraždách Jacka Rozparovače

Jack Rozparovač patrí medzi najzáhadnejšie postavy kriminalistiky a viacerí spisovatelia využili neznámu identitu sériového vraha pre svoje príbehy. Mimoriadnym počinom sa uviedla do literárnej komunity Lyndsay Fayeová románom Prach a stín, v ktorom vzdala poctu Sherlockovi Holmesovi, keď ho predstavila ako hlavného vyšetrovateľa vrážd vo Whitechapeli.

Americkú spisovateľku Lyndsay Fayeovú už poznajú čitatelia prostredníctvom výnimočnej trilógie o vzniku polície v New Yorku v polovici 19. storočia. V preklade sú zatiaľ dostupné dva diely: prvá časť Bohové Gothamu (Paseka 2014) zaviedla čitateľov do krutého sveta detskej prostitúcie a kriminálneho podsvetia napojeného na politickú scénu. Vo voľnom pokračovaní Lovci vran (Paseka 2015) na scénu vystupuje obchodovanie s otrokmi, pašeráci a gangy zápasiace o teritórium. Obidvomi knihami Fayeová predviedla, v čom spočíva sila jej písania: dôkladná príprava, štúdium dobových materiálov, prepracovaná zápletka, psychológia postáv a strhujúci dej. Uvedené predpoklady naplno využila už vo svojej prvotine, Prach a stín s podtitulom Zpráva dr. Watsona o vraždách Jacka Rozparovače, ktorú môžeme považovať za veľkolepú poctu postave Sherlocka Holmesa.


„Není to nestvůra ani zvíře, ale něco daleko horšího. Obávám se, že lidé, v nichž se spojuje naprostá zvrácenost s absolutním přesvědčením, jsou mnohem nebezpečnější. A začínám mít strach, že je skoro nemožné je dopadnout. Ale já to zvládnu, Watsone. Najdu ho. Přísahám, že to dokážu.“

V roku 1888 boli v priebehu niekoľkých mesiacov v Londýne, vo štvrti Whitechapel, nájdené telá prostitútok zavraždených obzvlášť brutálnym spôsobom. Médiá následne uverejnili list (pravdepodobne podvrh samotných novinárov), z ktorého pochádza aj meno Jack Rozparovač. Scotland Yard naštartoval masívne vyšetrovanie, napriek viacerým podozrivým sa ale identitu vraha v tých časoch nepodarilo odhaliť a špekulácie trvajú dodnes. Fayeová sa pri písaní opierala o rôznorodé výskumy o Jackovi Rozparovačovi a v knihe sa nachádzajú aj dobové listy, vrátane legendárneho, pripisovaného obávanému vrahovi, začínajúcim sa slovami „Z pekla“. Spisovateľka geniálne skombinovala fiktívne postavy so skutočnými a umiestnila ich do sveta plného chudoby, násilia, prostitúcie, antisemitizmu a zápasu o každodenné prežitie.


Dej románu začína v okamihu, kedy Scotland Yard nedokáže postúpiť ďalej vo vyšetrovaní vrážd a o pomoc požiada slávneho detektíva Sherlocka Holmesa a jeho spoločníka dr. Watsona. Holmes uplatní viaceré techniky zisťovania stôp známych z pôvodných príbehov, vrátane využitia rozsiahlej siete kontaktov, zmien vlastnej identity, nechýbajú ani akčné scény a špecifický čierny humor a, samozrejme, brilantná logika. Zatiaľ čo detektív naplno, až posadnuto, prepadá vyšetrovaniu, v novinách sa objavujú kontroverzné domnienky a vyúsťujú do hypotézy, že beštiálnym vrahom je sám Sherlock Holmes...


Sherlock Holmes patrí nepochybne do literárneho kánonu a špecifickosť štýlu písania Arthura Conana Doyla spôsobila, že aj keď sa objavilo množstvo plagiátorov a spisovateľov napodobňujúcich majstra, jeho originalitu sa im nepodarilo dosiahnuť. Viacerí autori napriek tomu dosiahli mimoriadnu kvalitu textov s tematikou Sherlocka Holmesa a preto dediči literárneho diela Arthura Conana Doyla udeľujú týmto výnimočným počinom svoje „požehnanie“ a práve dielo Prach a stín svojho času toto požehnanie získalo. Oprávnene.


Lyndsay Fayeová: Prach a stín. Zpráva dr. Watsona o vraždách Jacka Rozparovače
Preklad: Michal Prokop
Paseka 2016
326 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Prach a stín. Zpráva dr. Watsona o vraždách Jacka Rozparovače

Prach a stín. Zpráva dr. Watsona o vraždách Jacka Rozparovače

Lyndsay Fayeová

Před více než sto dvaceti lety zalehla londýnský Whitechapel noční můra. Zvěrstva, která páchá tajemný zabiják na prostitutkách, jsou neslýchaná a bezradný Scotland Yard hledá pomoc u Sherlocka Holmese. Jedině výstřední detektiv z Baker Street, chladnokrevný podivín s geniálním mozkem, se může postavit Jacku Rozparovači a rozluštit jeho tajemství. Ani v nejčernějším snu by ho však nenapadlo, že při svém pátrání bude muset bojovat s podezřením, že Jack Rozparovač je – on sám. Mrazivý příběh zaznamenaný z pohledu dr. Watsona není jen mimořádnou a věrnou poctou holmesovskému kánonu, ale především živoucím vyprávěním a atmosférickou detektivkou, odehrávající se ve stínu londýnských ulic a přísvitu plynových lamp. Lyndsay Faeyová dokonale propojila mýtus Velkéhodetektiva se skutečnými krvavými událostmi, k nimž kriminalistika dodnes hledá klíč.

Kúpiť za 12,92 €

Podobný obsah

Piranesi

Čo číta výkonný riaditeľ OZ Cesta von Pavel Hrica

Piranesi

Zvláštny chlapík menom Piranesi žije sám v alternatívnom svete – nekonečnom labyrinte siení, ktoré sú plné mramorových sôch. V dolných sieňach Dom hraničí s oceánom a hore s oblakmi. Piranesi sa živí rybami a morskými riasami. Vedecky skúma jednu sieň za druhou a robí si o všetkom systematické zápisky. V tomto Dome sa vyskytuje už len iný živý muž „the Other“, s ktorým sa Piranesi stretáva na chvíľu každý utorok. Títo dvaja a pozostatky niekoľkých mŕtvol tvoria celé ľudstvo. Alebo nie? Piranesimu sa začínajú diať divné veci. Mysteriózna fantázia sa mení na detektívne pátranie, v ktorom Piranesi objavuje inú svoju identitu. Clarkovej román si ma pripútaval každou ďalšou kapitolou. Nevedel som ho pustiť z rúk. Popri čítaní vo mne rástli otázky: kým vlastne naozaj sme? Čo vnímame reálne a čo je len skreslenie? Ako ovplyvňuje naše prostredie to, čo si myslíme o sebe a svete?

V tmavej komore

Čo číta grafický dizajnér Ondrej Jób

V tmavej komore

Napoly memoáre, napoly esej, previazané úvahami o identitách – národnej, etnickej aj rodovej. Hlavná postava, autorkin otec, maďarský Žid, prežil hrôzy druhej svetovej vojny v Budapešti a po vojne emigroval do USA, kde si založil rodinu a pôsobil ako úspešný retušér fotografií v New Yorku. Do Maďarska sa vrátil až pred osemdesiatkou ako Stefánia – po tom, ako absolvoval operáciu na zmenu pohlavia. Tento až neuveriteľný príbeh priam núti na zamýšľanie sa nad vlastnou identitou, nad tým, aké hranice majú národy, ako veľmi našu súčasnosť ovplyvňuje naša rodinná aj civilizačná história. Kniha je o to silnejšia, že sa týka nášho geografického regiónu a opisuje našu zdieľanú minulosť. Krátko po dočítaní knihy som mal možnosť bližšie spoznať Budapešť (niekoľkokrát som sa pri potulkách dokonca úplnou náhodou ocitol priamo pred domom, kde prežil detstvo malý István) a musím povedať, že mi otvorila nové perspektívy v nazeraní nielen na Maďarsko, ale aj v nazeraní na Slovensko, jeho miesto v Európe a moje miesto v ňom.

Ženy aj muži, zvieratá

Čo číta kníhkupkyňa Na korze Alexandra Harvanová

Ženy aj muži, zvieratá

Richard Pupala u mňa knihou Ženy aj muži, zvieratá trafil do čierneho. Ako empatická čitateľka som vnímala postavy jeho svojráznych poviedok živo a plasticky. V jednotlivých textoch som vedela odčítať ich minulosť, emocionálnu výbavu a vnútorné rozpoloženie. A to všetko aj napriek tomu, ako píše Mária Ferenčuhová v zdôvodnení, prečo sa táto kniha ocitla v desiatke nominovaných kníh na cenu Anasoft litera 2021, že mi Pupala poskytol iba jeden výrez, obraz, situáciu. Poviedky vystaval výborne situačne aj dialogicky. Z príbehov si tak vnímavý čitateľ môže odniesť naozaj silnú emóciu.