Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Právna nejasnosť jedného manželstva

Olga Grjasnowa, nemecky píšuca autorka narodená v Azerbajdžane, sa slovenským čitateľom predstavila už v roku 2014 svojím silným debutom Rus je ten, ktorý miluje brezy (Premedia) a minulý rok vydavateľstvo Literárna bašta vydalo aj jej druhú knihu Právna nejasnosť jedného manželstva, ktorej hlavní protagonisti Leyla a Altay uzavrú manželstvo z prostého dôvodu: obaja sú homosexuáli a ich rodiny na nich vyvíjajú nátlak, aby sa usadili.

„Ja je určované telom.“

Leyla a Altay pochádzajú z Azerbajdžanu, kde musia svoju orientáciu skrývať. Ona je baletka, on lekár. Keď sa stretnú v Moskve a zistia o sebe pravdu, pomerne rýchlo sa rozhodnú uzavrieť manželstvo a emigrovať do Berlína, kde by chceli začať žiť nový, slobodnejší život. Spočiatku sa román, ako aj vzťah hlavných protagonistov čitateľom môže javiť ako veľmi priezračný – naoko manželstvo, cudzia krajina, zásterka pred rodinou i spoločnosťou –, avšak Grjasnowa pomerne rýchlo prekvapí a z jej textu sa stáva dielo reflektujúce nielen vzťahy a homosexualitu, ale aj posovietsku spoločnosť, rozdiely medzi Západom a Východom, sociálne triedy, migrantský život, svet drog, nočných klubov, baletu, umenia a i. Najväčšmi sa však románom vinie kríza identity hlavných hrdinov, nielen manželov Leyly a Altaya, ale aj Jonoun, ktorá vstúpi do ich života i manželstva. Každý z nich túži po láske, no zároveň netušia, ako s ňou žiť.

„Jonoun vedela, že Leylu stratí, bola to len otázka času. Vedela to od tej noci, keď sa ich telá po prvý raz nedotkli. Presnejšie – keď sa Leyly nedalo dotknúť, keď spala vedľa nej, úplne uvoľnená, na chrbte, bez akéhokoľvek obrátenia sa k nej, bez nádeje na nežnosť.“ (s. 127)

Udalosti milostného trojuholníka pomerne rýchlo naberú spád, napätie medzi protagonistami je citeľné, no nie rušivé. Na pozadí jedného právne nejasného manželstva – tu by som dodala, že nielen právne nejasného – sa autorka zamýšľa nad vzťahmi, avšak nielen medziľudskými (rodinnými, priateľskými, mileneckými), ale predovšetkým nad vzťahom k sebe samému. Hľadanie vlastného ja, svojich koreňov, domova, zmyslu života… Protagonisti sú stratení vo svete i sami v sebe a upínajú sa k predstavám, ktoré mali a majú o živote. Autorka nie mnohými slovami, pár obrazmi dokáže vystihnúť pocity Leyly, Altaya a Jonoun, ich nejasné spolužitie a tápanie v živote.

„Ja je určované telom. Telo však podlieha vkusu, móde a zhodnocujúcim úsudkom. Je k dispozícii a na predaj.“ (s. 57)

Grjasnowa je zručná spisovateľka, píše veľmi pekným jazykom, no zároveň pomerne stroho, ale aj vtipne a trefne. Vytvorila veľmi spletité a nejasné vzťahy, kde nielen čitateľ či čitateľka nevedia, čo k sebe vlastne protagonisti cítia, ale akoby to netušili ani oni sami.

Kniha je rozdelená na prológ a dve časti. Prológ vyvolá zvedavosť, keďže sa v ňom zoznamujeme s Leylou, ktorá je vo väzení vo svojej rodnej krajine a my nevieme prečo. Udalosti sa vyjasňujú až v druhej časti, ktorá je nielen nahliadnutím do príbuzenských vzťahov privilegovaných rodín manželov, ale predovšetkým roadtripom po Azerbajdžane, Gruzínsku a Arménsku. Na pozadí nádherných obrazov krajín a života v nich protagonisti hľadajú seba samých, lásku, naplnenie v živote.

Právna nejasnosť jedného manželstva je na jednej strane jednoduchý text, na druhej krásne komplikovaný. Čitateľovi neponúka všetko ako na dlani, ale vedie ho, kde-tu mu ukáže cestu, čosi naznačí a prinúti ho premýšľať, rozjímať nad všetkými aspektmi života. Ide o ten druh románu, pri ktorého opätovnom čítaní vždy objavíte niečo nové, skryté, čo vám predtým unikalo.

Olga Grjasnowa: Právna nejasnosť jedného manželstva

Literárna bašta, 2020

preklad: Paulína Čuhová

Zobraziť diskusiu (0)

Právna nejasnosť jedného manželstva

Právna nejasnosť jedného manželstva

Grjasnowa Olga

Leyla chcela iba jedno: tancovať. Po svojom zranení sa však môže s Boľšoj teatrom v Moskve rozlúčiť.

Kúpiť za 13,29 €

Podobný obsah

Edičný plán vydavateľstva Literárna bašta

Správy

Edičný plán vydavateľstva Literárna bašta

Literárna bašta. Malé vydavateľstvo živej literatúry, ktoré aktívne pôsobí od roku 2018 v Banskej Bystrici. Prečítajte si aktuálny edičný plán vydavateľstva.

Prechádzky so psami

Recenzie

Prechádzky so psami

​Tešil som sa. Už od prvého Calligarichovho vydania v českom vydavateľstve Argo (2020) prebrala za česko-slovenský knižný svet štafetu Literárna bašta (2022), a tak si môžeme dopriať druhého Calligaricha. Stručnejšieho, no nemenej kvalitného a hĺbavého. O niečo viac ako v Poslednom lete v meste. Do takej útlej knihy sa zmestí prekvapivo veľa rekapitulácie, reflexie a impresie. Prechádzky so psami sú ako s nami čitateľmi, sme aj nie sme pri tom. No a nikto si z nás pritom nestrieľa.

V hniezde. Spomínanie Petra Karvaša

Recenzie

V hniezde. Spomínanie Petra Karvaša

Na prvý pohľad aj dotyk je spomínanie Petra Karvaša – V hniezde – v novom vydaní (Literárna bašta) poctivým vďakyvzdaním významnému bystrickému rodákovi. Prívlastok významný je hmlistý a nekonkrétny. Treba ho rozvíjať. Impulzom k snahe o rozpletenie komplikovaného ducha Petra Karvaša je práve táto kniha. Neďaleko od beletrie, neďaleko k básni, predovšetkým je však mikroskopickým portrétom toho najkrehkejšieho, čo Peter Karvaš vlastnil – a nie je to patetické ako táto veta.