Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Príbeh Pabla Escobara

Investigatívna žurnalistika dokáže priblížiť životy druhých ľudí niekedy sugestívnejšie ako próza. Dokazuje to aj oceňovaná kniha Marka Bowdena Pablo Escobar popisujúca nielen život „kokaínového kráľa“ a pátrania po ňom, ale tiež neuveriteľnú korupciu vládnucich elít Kolumbie a veľmi svojvoľné narábanie s pojmom spravodlivosť.

Pablo Escobar patril v 80tych rokoch 20. storočia medzi najhľadanejších zločincov planéty. Obrovský vplyv získal ako jeden z popredných narkobarónov, tzv. narcos, hlava medellínskeho kartelu, obchodník s drogami a terorista ovládajúci prakticky celú Kolumbiu. Okolo narcos existuje rozsiahla mytológia a Bowden vyvracia viacero nesprávnych predstáv o Escobarovi, čo je určite záslužná činnosť, vzhľadom na to, že rôzne mýty sú replikované filmami aj seriálmi. Escobar bol inteligentný, prefíkaný, ale žiaden génius, skôr človek využívajúci zdravý rozum, s vynikajúcou schopnosťou odhadnúť zámery druhých. Základom jeho úspechu bola stratégia voľby „striebro alebo olovo“, inými slovami peniaze alebo smrť.


Bowden sleduje kariéru narkobaróna od detstva a mladosti až po posledné hodiny. Escobar sa často štylizoval (a sám seba tak aj chápal) ako človek z ľudu a svoj boj proti vládnucim elitám predkladal verejnosti ako triedny boj. Získal si tak sympatie prevažne chudobnejších vrstiev spoločnosti. Navyše im aj pomáhal – strmo pozdvihol socioekonomickú situáciu v Medellíne, zamestnával tisíce ľudí a preto ho miestne obyvateľstvo považovalo za hrdinu. Bowden venuje rozsiahly priestor aj prenasledovateľom, tajným službám a policajným zložkám majúcim zásluhu na Escobarovom konci. Autenticitu knihe dodávajú aj prepisy rozhovorov z policajného odpočúvania a dokumenty v bohatej prílohe.


Obrovskú chybu s dlhotrvajúcimi následkami spravil Escobar, keď dal zavraždiť ministra spravodlivosti Rodriga Laru. Znamenalo to vyhlásenie vojny štátu, nech už bol akokoľvek skorumpovaný. Kolumbia sa však postupne ocitla dna dne: akákoľvek kritika narcos končila rozsiahlym zabíjaním. Zomierali sudcovia, policajti, novinári, politici a bežní ľudia. Escobar dosiahol hranicu únosnosti atentátom na lietadlo, pri ktorom zomrelo 110 ľudí. Bowden popisuje tieto časy teroru neúprosne faktickým štýlom. Jasne, zrozumiteľne, presne demaskuje tzv. „ľudomilstvo“ Escobara, poukazuje na jeho cynizmus, posadnutosť vlastnou osobou, nemilosrdnosť a krutosť. V snahe zabrániť vlastnému vydaniu do USA v prípade zatknutia, dal napríklad bez milosti pozabíjať sudcov súhlasiacich so zmluvou o vydávaní zločincov.


Kniha Marka Bowdena nie je len dokument o jednom extrémnom zločincovi. Obchod s kokaínom patrí aj v súčasnosti medzi najvýnosnejšie formy čiernej ekonomiky, ako dokazuje ďalší vynikajúci novinár, Roberto Saviano v knihe ZeroZeroZero. Bowden v plnej sile slova ukázal, ako dokáže byť prepojená politika so zločinom, aké jednoduché techniky moci stačia na manipuláciu celými regiónmi a aké dôležité sú rozhodnutia jednotlivcov s morálnou integritou. O aktuálnosti Bowdenovej knihy sa nebude dať pochybovať v ktoromkoľvek období.




Mark Bowden: Pablo Escobar: Lov na najhľadanejšieho zločinca na svete
Preklad: Peter Tkačenko
Ikar 2016
400 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Pablo Escobar

Pablo Escobar

Mark Bowden

Vynikajúci dokument o Pablovi Escobarovi je príkladom, ako má vyzerať nekompromisná, neústupčivá investigatívna žurnalistika. Titul, ktorý sa pýši prestížnou novinárskou Cenou Corneliusa Ryana, sleduje krvavý príbeh vzostupu a pádu hlavy medellínskeho kokaínového kartelu, nazývaného aj „Kokaínový kráľ“. Escobarova zločinecká ríša na vrchole moci držala v hrsti celý štát a s ním ako rukojemníkov tridsať miliónov ľudí. Túto hrôzovládu ukončila až smrť narkobaróna. Dôkladný pohľad oceňovaného novinára Marka Bowdena z bezprostrednej blízkosti opisuje donedávna neznáme podrobnosti o šestnásť mesiacov trvajúcom tajnom love na Pabla pod vedením USA. Vďaka dosiaľ nevídanému prístupu k dôležitým hráčom – vrátane kolumbijského prezidenta Césara Gaviriu a plukovníka Huga Martineza, neskorumpovateľnému vodcovi špeciálnej policajnej jednotky, ktorá išla po Escobarovi –, či prísne tajným dokumentom a prepisom odpočutých Escobarových telefonátov napísal Bowden strhujúci príbeh, ktorý je zároveň výstižným obrazom drsnej podoby spravodlivosti v skutočnom svete.

Kúpiť za 9,70 €

Podobný obsah

Rozhovory s katom

Čo číta sociológ, dokumentarista a publicista Fedor Gál

Rozhovory s katom

Vitajte v raji

Čo číta vedúci oddelenia na bratislavskom magistráte Sergej Kára

Vitajte v raji

Milujem cestovanie na málo známe miesta. Ešte radšej mám pocit autentického zážitku z krajiny, v ktorej som. Žiadne hotelové komplexy a rezorty. Radšej zabudnuté miesta s ozajstnými ľuďmi, ktorých ešte turizmus nepoznačil. Verím, že je nás takých veľa, ktorí toto naše vlastné objavovanie sveta majú radi. Neuvedomujeme si však, čo týmto objavovaním tajných miest sveta, ktoré navštevujeme, v konečnom dôsledku spôsobujeme. A to je veľmi dôležité posolstvo knihy Vitajte v raji. Odporúčam ju všetkým, ktorí túžia po cestovateľských zážitkoch, aby sme si boli vedomí toho, ako tento svet meníme.

Nájdem si ťa

Čo číta marketingová manažérka Veronika Pizano

Nájdem si ťa

Kniha o vyrovnávaní sa so znásilnením je silnou výpoveďou ženy, ktorá svoju dvadsaťročnú traumu pretavila do príbehu. V prvej časti knihy je veľmi podrobne opísané samotné znásilnenie a následné prežívanie, ale paradoxne autorka nedala možnosť podrobnejšie nahliadnuť do svojho vnútra, do toho, čo prežívala nasledujúcich 20 rokov. Naopak, v druhej časti dovoľuje, aby sme nazreli do jej vnútra popri tom, ako sa ponára do života muža, ktorý ju znásilnil. Hoci je už mŕtvy, snaží sa pochopiť jeho konanie, aby sa cez porozumenie jeho činu mohla vyliečiť zo svojej traumy. Je to ďalšia z absyntoviek, ktorá výborne ukazuje zlo a pôvod zla.