Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Spiaci človek je zbavený nádeje

Muž, který spí od Georgesa Pereca je bravúrnym detailne zachyteným obrazom toho, čo sa ne-deje, čo to je, keď sa človek prestane cítiť „byť ponorený do života“. Prestane sa cítiť, neprestane byť. Každé zobrazovanie javu, stavu, okamihu, udalosti alebo charakteru má v texte presné kontúry, ktoré, jedna vedľa druhej, enumeratívne nahromadené, skladajú celistvý precízne opísaný obraz. Noviny, potraviny, chodníky, ulice, fasády domov, prechádzky, trasy.

Na obálke knihy je vyobrazená Perecova fotografia s neotvorenými otvorenými očami. Neotvorené oči možno len tušiť, zakrýva ich výstrižok fotografie jeho otvorených očí. A tieto sú síce otvorené, ale nie sú „ozajstnými“ očami na Perecovej tvári. Tu niekde sa začína bdelosť spiaceho muža či skôr spánok bdelého muža.

Byť ponorený do života znamená dúfať v neho. V bez-nádeji, v neočakávaní sa čas zastaví, prestane pulzovať, nevyvíja sa, zacyklí sa v jednej fáze, v jednej nedopitej šálke, dohorievajúcej cigarete, kvapke vody perliacej sa na vodovodnom kohútiku, praskline na stene, v čítaní. A hoci sa svet ako taký nezastaví, ulice, kiná, kaviarne, autá, ľudia sú v pohybe, štruktúry a väzby medzi nimi sa premieňajú, človek, ktorý ma pocit, že v ňom nevie žiť, zaspí.

Zdá se ti, že bys mohl před stro­mem strávit celý život, aniž bys ho vyčerpal, aniž bys mu porozuměl, nemáš totiž, čemu bys rozuměl, jen se díváš: koneckonců všechno, co o tomto stromě můžeš říct, je, že je to strom; všechno, co ti tenhle strom může říct, je, že je stromem, kořeny, pak kmenem, pak větvemi a pak lis­ty. Jinou pravdu tu nečekej. Strom nemá morálku, kterou by ti ukázal, nenese zprávu, kterou by ti předal.


Spiaci človek je zbavený nádeje, očakávania, hodnôt, významov, akejkoľvek hierarchizácie. Nehodnotí. Nehodnotí seba, svet okolo seba, spomienky. Mlčí. Minulosť, prítomnosť a budúcnosť sú jedným.


Muž, ktorý spí, sám seba uzátvorkoval, to, čo ostalo, je svet, svet bez vedomia, ktoré by ho vnímalo. Čas je však príliš silný protivník. Bez pohybu prichádza úpadok, čas stagnácii nepridáva. Časom i ona musí upadnúť.

Jsi tak malá věc a svět je tak velké slovo... Jiného člověka z tebe lhostejnost neudělá


George Perec

Muž, který spí

RUBATO 2016

Preložil Lukáš Prokop

Zobraziť diskusiu (0)

Muž, který spí

Muž, který spí

Perec Georges

Příběh mladého Pařížana, neúnavného nočního chodce městem spletitých ulic, velkých bulvárů a rozbitých předměstí, Muž, který spí (1967) napsal Georges Perec jako líčení osobní krize, jejíž řešení tehdy spatřoval v lhostejnosti a v netečném pozorovatelství. Skutečnost osobní proměny, v níž je nakonec odumření a lhostejný klid jen jednou z etap, zachytil s velkou jazykovou vytříbeností a bravurou.

Kúpiť za 6,12 €

Co je to tam na dvoře za kolo s chromovanými řídítky?

Co je to tam na dvoře za kolo s chromovanými řídítky?

Perec Georges

Perecova novela Co je to tam vzadu na dvoře za kolo s chromovanými řídítky? (1966) vychází z oulipovské tradice „potenciální literatury“ a na první pohled se vyznačuje rozvernou hravostí, jazykovou komikou i formální vytříbeností.

Kúpiť za 5,31 €

W aneb Vzpomínka z dětství

W aneb Vzpomínka z dětství

Perec Georges

erecův román W aneb Vzpomínka z dětství (1975) kombinuje dva zdánlivě nesouvisející texty: autobiografické vyprávění o životě malého chlapce za nacistické okupace a popis fiktivního ostrova poblíž Ohňové země, ovládaného a řízeného všudypřítomnými zákonysportu. Dokonalá organizace této „ideální společnosti” postupně degraduje před očima čtenáře v dystopický obraz nelidského pekla.

Kúpiť za 11,07 €

Podobný obsah

Piranesi

Čo číta výkonný riaditeľ OZ Cesta von Pavel Hrica

Piranesi

Zvláštny chlapík menom Piranesi žije sám v alternatívnom svete – nekonečnom labyrinte siení, ktoré sú plné mramorových sôch. V dolných sieňach Dom hraničí s oceánom a hore s oblakmi. Piranesi sa živí rybami a morskými riasami. Vedecky skúma jednu sieň za druhou a robí si o všetkom systematické zápisky. V tomto Dome sa vyskytuje už len iný živý muž „the Other“, s ktorým sa Piranesi stretáva na chvíľu každý utorok. Títo dvaja a pozostatky niekoľkých mŕtvol tvoria celé ľudstvo. Alebo nie? Piranesimu sa začínajú diať divné veci. Mysteriózna fantázia sa mení na detektívne pátranie, v ktorom Piranesi objavuje inú svoju identitu. Clarkovej román si ma pripútaval každou ďalšou kapitolou. Nevedel som ho pustiť z rúk. Popri čítaní vo mne rástli otázky: kým vlastne naozaj sme? Čo vnímame reálne a čo je len skreslenie? Ako ovplyvňuje naše prostredie to, čo si myslíme o sebe a svete?

V tmavej komore

Čo číta grafický dizajnér Ondrej Jób

V tmavej komore

Napoly memoáre, napoly esej, previazané úvahami o identitách – národnej, etnickej aj rodovej. Hlavná postava, autorkin otec, maďarský Žid, prežil hrôzy druhej svetovej vojny v Budapešti a po vojne emigroval do USA, kde si založil rodinu a pôsobil ako úspešný retušér fotografií v New Yorku. Do Maďarska sa vrátil až pred osemdesiatkou ako Stefánia – po tom, ako absolvoval operáciu na zmenu pohlavia. Tento až neuveriteľný príbeh priam núti na zamýšľanie sa nad vlastnou identitou, nad tým, aké hranice majú národy, ako veľmi našu súčasnosť ovplyvňuje naša rodinná aj civilizačná história. Kniha je o to silnejšia, že sa týka nášho geografického regiónu a opisuje našu zdieľanú minulosť. Krátko po dočítaní knihy som mal možnosť bližšie spoznať Budapešť (niekoľkokrát som sa pri potulkách dokonca úplnou náhodou ocitol priamo pred domom, kde prežil detstvo malý István) a musím povedať, že mi otvorila nové perspektívy v nazeraní nielen na Maďarsko, ale aj v nazeraní na Slovensko, jeho miesto v Európe a moje miesto v ňom.

Ženy aj muži, zvieratá

Čo číta kníhkupkyňa Na korze Alexandra Harvanová

Ženy aj muži, zvieratá

Richard Pupala u mňa knihou Ženy aj muži, zvieratá trafil do čierneho. Ako empatická čitateľka som vnímala postavy jeho svojráznych poviedok živo a plasticky. V jednotlivých textoch som vedela odčítať ich minulosť, emocionálnu výbavu a vnútorné rozpoloženie. A to všetko aj napriek tomu, ako píše Mária Ferenčuhová v zdôvodnení, prečo sa táto kniha ocitla v desiatke nominovaných kníh na cenu Anasoft litera 2021, že mi Pupala poskytol iba jeden výrez, obraz, situáciu. Poviedky vystaval výborne situačne aj dialogicky. Z príbehov si tak vnímavý čitateľ môže odniesť naozaj silnú emóciu.