Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Spomienková prechádzka detstvom s krpcami z tretieho vchodu

Peter Gärtner píše pre deti celkom rád. Dôkazom je jeho v poradí tretia detská knižka s názvom Krpci z tretieho vchodu a rovnako jeho činnosť v kočovnom bábkovom divadle Morgonrock, kde pôsobí ako scenárista a režisér. V jeho tvorbe by sme však našli aj diela pre dospelého čitateľa, ako napríklad kniha Veľký román alebo ešte stále čerstvá novinka – životopisný komiks o Lasicovi a Satinskom s názvom Radostná správa.

Po prvých riadkoch tejto detskej knižky som nadobudla pocit radostnej nostalgie, ako keď vidím starú modrú felíciu brázdiť ulice. Bolo to naše prvé auto a dnes ho už na cestách veľmi nevidieť. Takých momentov sa mi vďaka príbehu a šiestim postavám tejto knižky podarilo zažiť na jej stránkach viackrát. Oliver, rozprávač príbehu, nám hneď na úvod predstavuje partiu krpcov z tretieho vchodu, a to Matúša, Karola, Majku, Moniku a Zuzku.

„Spolu nás je šesť a takto nás volajú všetky staršie deti z bytovky a aj všetci dospelí, a keď sa niečo okolo bytovky deje, my pri tom nemôžeme chýbať.“

Krpci sú celé dni vonku a zažívajú rôzne dobrodružstvá. Domov sa prichádzajú iba vyspať a najesť, niekedy ani to nie. Tešia sa zo všelijakých pokladov, ktoré nájdu pri čistení bytovky, lezú po stromoch a stavajú bunkre. V lete sa kúpu v neďalekej rieke a celí rozmočení na dekách jedia desiate od mám, v zime vyrábajú hokejové bránky a korčuľujú do tmy a úplného vyčerpania.

Veď si mokrý ako mača!“ karhá ma staršia sestra Erika. Ona na mňa dáva pozor do večera, kým prídu tato s mamou z roboty: „Tu si sadni, donesiem ti deku a teplý čaj a nohy si daj na radiátor.“ To mám najradšej, nohy si strčím medzi rebrá radiátora a cítim, ako sa mi ohrievajú.“

Oliver ma sprevádzal po zážitkoch so svojimi kamarátmi a ja som sa zase v spomienkach vracala k tým svojim. Na dni, keď nás musela mama naháňať domov a vyťahovať z vody, na obité kolená, zablatené mikiny, stratené lopty, polámané konáre, na albumy a ozdobné papieriky, ktoré sme si medzi sebou vymieňali.

Knižka je teda pekná hneď v dvoch rovinách. Deti pri čítaní prenesie do sveta pouličných zábav a dobrodružstiev Oliverovej partie a rodičov do hier a zábav ich detstva. „Keď bolo leto, na našom sídlisku to vyzeralo ako na jednom obrovskom ihrisku. Hučalo to tam ako v úli od rána do večera. Niekedy sme len tak sedeli na vyhriatych schodoch a hrali sme karty, jedli varenú kukuricu alebo sme len tak kvákali a vymýšľali vtipy.“

Ak by som mala príbeh zhrnúť do jednej vety, znela by si asi takto: Krpci z tretieho vchodu sú pekne napísanou kronikou detských vymýšľanín rokov nedávno minulých.


Peter Gärtner: Krpci z tretieho vchodu

Vydal Peter Gärtner, 2021

Ilustrácie: Marta Matus

71 strán


Zobraziť diskusiu (0)

Krpci z tretieho vchodu

Krpci z tretieho vchodu

Gärtner Peter

Krpci z tretieho vchodu sú poetickým a zároveň humorným rozprávaním o detstve šestice nerozlučných kamarátov. Kniha zachytáva neopakovateľnú atmosféru detských hier z čias, keď deti dokázali stráviť vonku celý rok šplhaním sa po stromoch, stavaním bunkrov, hrou na schovky či kúpaním sa v rieke za mestom.

Kúpiť za 13,41 €

Podobný obsah

Čtveřice českých oceněných dětských knih

Správy

Čtveřice českých oceněných dětských knih

Ocenění Zlatá stuha, které pořádá česká sekce IBBY (Mezinárodní sdružení pro dětskou knihu), hodnotí knižní tvorbu pro děti a mládež za uplynulý rok. Porotci letos volili z více než 230 přihlášených titulů, které hodnotili z pohledu literárního i výtvarného; svou kategorii má i komiks, jež kombinuje obojí, a vybíraly se i nejlepší překlady.

Depešáci

Recenzie

Depešáci

Depešáci od Petra Gärtnera a Ďura Balogha majú v prvom rade potenciál mládežníckej knižnej série, hoci vidieť, že tento pokus je opatrný a nenásilný. Hľadá si jazyk k dnešnej generácii – no a to nie je najvďačnejšia ani najľahšia úloha. V každom prípade, nekriticky si myslím, že by sa to mohlo podariť, lebo napokon, kniha Depešáci má všetky aspekty, ktoré by podľa mňa mala mať literatúra určená pre mládež. No a je dojímavé čítať, ako sa za také krátke obdobie časy pohli.

Štedrá kôpka kníh alebo Knižné sady a boxy ako darček

Recenzie

Štedrá kôpka kníh alebo Knižné sady a boxy ako darček

Mali ste vo svojej izbe poličku verneoviek alebo potteroviek? Ak sa vám páči nápad s knižným boxom alebo sadou kníh, máme pre vás štedrý výber. Pretože v niektorých knihách sa oplatí stratiť na dlhší čas. Dôvodom môže byť napínavé putovanie s hlavným hrdinom. Vtedy je dobré mať poruke všetky diely. Inokedy nás očarí spôsob rozprávania a chceme mať doma všetko, čo obľúbený autor napísal. Pestujme vo svojich najbližších knižné zberateľstvo.