Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Stačí zmienka o Montessori, aby to šlo na dračku

Mamy školopovinných detí sa zhodnú v jednom - ak vaše dieťa „schytá“ dobrú učiteľku, máte to vyhraté. Vôbec pritom nezáleží na tom, či dáte ratolesť do súkromnej alebo štátnej školy. Bez skvelého učiteľa sa nikam ďalej neposunie. A keďže tých je ako šafranu, aspoň v domácom prostredí sa vnímavý rodič pokúša dohnať v kreativite detí to, čo škola alebo škôlka medzičasom zadusila.

V tomto blogu sa nebudem zameriavať na negatíva nášho školstva, ktoré omnoho odbornejšie dokážu popísať iní. Chcem len poukázať na ďalšiu z kníh určenú pre deti, ktorá ma zaujala, a ktorá, hoci sa týka istej formy výučby, je určená do domáceho prostredia (avšak nevylučujem, že tvorivý učiteľ si z nej môže niečo vziať aj do vyučovacieho procesu). V názve má uvedené meno talianskej lekárky a pedagogičky Márie Montessori, ktorá od založenia svojej školy v roku 1907 našla na svete státisíce nasledovateľov. Medzi hlavnými pravidlami jej spôsobu učenia je, že dieťa má pozorovať, pracovať a skúšať, aby svetu, v ktorom žije, porozumelo. A že učiteľ má učiť učením, nie káraním či opravovaním. Mnohé školy sa dnes snažia viesť vyučovanie podľa jej metód, niekde s väčším, inde s menším úspechom. Faktom však ostáva, že pre rodiča umoreného často nudnými či nekreatívnymi klasickými školskými úlohami, ktoré musí jeho dieťa deň čo deň absolvovať, znie meno Montessori ako vykúpenie a keď ho uvidí napríklad na knihe Montessori aktivity pre deti, aspoň do nej zo zvedavosti nakukne.

Je to viac pracovný zošit ako kniha, vekovo určený pre deti od 4 - 7 rokov. Štvorroční si s ním v žiadnom prípade neporadia sami a ťažko odhadnúť, či pri pasívnejších aktivitách obsedia. Starší, ktorí už vedia aj čítať, s ním budú vedieť krásne pracovať sami, môj odhad je, že zošit môže zaujať aj staršie deti, možno až do veku cca 9 rokov.

Aktivity sú zoradené do kapitol. Textu je v nich málo, inštrukcie sú napísané zrozumiteľne. Odskúšala som to na vlastnom synovi, ktorý má sedem rokov, bez problémov sa zorientoval, niečo aj sám urobil.

V knihe Montessori aktivity pre deti je veľa strihania a ako je zjavné z predchádzajúcich ukážok, u môjho syna to nie je práve obľúbená aktivita. Ak ale máte deti, ktoré s nožnicami a lepidlom pracujú rady, prídu si na svoje. Vystrihovanie, ukladanie obrázkov podľa pokynov, zoraďovanie, triedenie tvorí veľkú časť zošita. Všetky obrázky sú čiernobiele, pokojné, milé. V úlohách, kde majú deti niečo rozpoznávať, sú dané objekty nakreslené presne, čiže nehrozí pochybovanie nad tým, či hento zviera je ťava alebo korytnačka.

Časť úloh je praktická a vyžaduje si dokúpenie ingrediencií, napríklad hrnčiarsku hlinu, z ktorej sa potom vytvorí ostrov a jazero alebo sopka. Jednoduché vedecké pokusy, presné opisy zvierat a vecí v „dospeláckom“ jazyku, pozorovania a objavy, ako napríklad úloha nájsť, rozobrať a opísať prázdne vtáčie hniezdo....


Celý text si môžete prečítať na blogu autorky v Denníku N

Viac z tvorby a recenzií Zuzany Štelbaskej si môžete prečítať tu.

Zobraziť diskusiu (0)

Montessori. Aktivity pre deti

Montessori. Aktivity pre deti

kolektív autorov

Táto knižka je plná rôznych aktivít pre deti od 4 do 7 rokov, inšpirovaných metódou Montessori. Formou hier sa v nej deti naučia lepšie porozumieť svetu okolo nás.

Kúpiť za 14,16 €

Podobný obsah

Na tejto divokej jazde bezpečnostný pás nepotrebujete

Recenzie

Na tejto divokej jazde bezpečnostný pás nepotrebujete

Vydavateľstvo Brak sa v edícii ALMA rozhodlo ponúknuť milovníkom a milovníčkam áut offroad knižnú jazdu. V roku 2023 vyšla kniha OFFroad, ktorá sľubuje divokú jazdu pretekania, opravovania, ale aj spoznávania a kamarátstva. Aká je však napokon táto jazda?

Dunaj. Magická rieka

Recenzie

Dunaj. Magická rieka

Je skvelé, že máme autorov, ktorí dokážu prepájať náš slovenský svet, niekedy až príliš izolovanú bublinu, so širším kultúrnohistorickým i geografickým kontextom Európy. Jedným z takých autorov je Michal Hvorecký, ktorému sa darí pre dospelých, ale aj pre deti prepájať náš malý slovenský horizont s európskym obzorom. Pre dospelých pripravil výstavu Mikuláš nejestwuje (2020), vďaka ktorej výstižne pripomenul multikultúrne európske dejiny Liptovského Mikuláša do čias druhej svetovej vojny.

​Hravý prierez dejinami sveta

Recenzie

​Hravý prierez dejinami sveta

Belgický ilustrátor Peter Goes sa v roku 2015 rozhodol vydať publikáciu Tijdlijn. O tri roky neskôr (t. j. v roku 2018) sa vďaka prekladu Marty Blaškovej Maňákovej a vydavateľstvu Artforum dostala k slovenským čitateľkám a čitateľom pod názvom Cesta časom s podtitulom Dejiny sveta v obrazoch. Ešteže!