Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Tajomstvo kráľovstva

Fínsky spisovateľ Mika Waltari musí byť aspoň koľko-toľko známy každému priaznivcovi kvalitného historického románu. Ide totiž o jedného z najreprezentatívnejších žánrových predstaviteľov, ktorý v danej sfére (ani zďaleka však nie iba v nej) zanechal nezmazateľné stopy. Fanúšikovia po celom svete i u nás ho preto už navždy budú vnímať najmä ako autora mohutných historických eposov podrobne spracúvajúcich rôzne obdobia ľudských dejín, ktoré dokáže takouto atraktívnou formou zrozumiteľne priblížiť aj celkom nezasvätenému laikovi. Z jeho popularity pritom celkom očividne vôbec neubúda, o čom dostatočne pádne svedčia stále nové a nové vydania jeho zásadných textov.

Úprimné potešenie preto vo mne vyvolalo vydavateľstvo Petrus, keď len celkom nedávno pre nás v rámci svojej prestížnej edície TERRA pripravilo Waltariho skvostný román s názvom Tajomstvo kráľovstva. O špičkový preklad sa postaral Andrej Rády a určite treba spomenúť i vklad nášho uznávaného výtvarníka Stana Dusíka, ktorého krásne maľby poslúžili ako ilustrácie tejto nádhernej knihy.

Rozprávačom príbehu je Markus Mesentius Manilianus. Pomerne vysokopostavený, nezávislý, slobodný, učený rímsky občan, ktorý už prekročil tridsiaty rok života. Napriek všetkej múdrosti a občianskym právam v ňom stále hlodá akési napätie a vnútorný nepokoj. Stále nemá celkom jasno v tom, aké by malo byť jeho ďalšie životné smerovanie. To z neho robí vítanú hračku v rukách panovačných, márnivých, zlostných a vrtošivých žien. Počas štúdia starých filozofických textov v Alexandrii, ku ktorým sa pripoja i astronomické znamenia, však dostáva akési zatiaľ nie celkom jasné vnuknutie.

Pod týmto vplyvom sa vydáva na východ do Judey, kde na vlastné oči vidí jeden z najzlomovejších okamihov ľudského veku – stáva sa priamym svedkom smrti Ježiša Nazaretského. Hrôzostrašné divadlo naňho dopadne celou váhou. Začína pátrať po učení a skutkoch židovského Kráľa, ktorý žil medzi ľuďmi na zemi. Zomrel na kríži, bol pochovaný a na tretí deň vstal z mŕtvych, aby vykúpil svet. Rozhodnutie dozvedieť sa pravdu o týchto skutočnostiach napokon celkom zmení nasledovný život nášho rozprávača, a rovnako aj mnohých ďalších ľudí.

Na jedenástich papyrusových listoch tak opäť ožívajú dávne biblické časy. Skutočne treba zdôrazniť slovíčko ožívajú, lebo v podaní Miku Waltariho tieto doslova vyvstávajú pred očami, takže bude veľakrát nutné pripomenúť si, ktorý rok sa píše v skutočnosti. Typicky elegantný autorov rukopis totiž poľahky pojme všetky súdobé rímske, grécke, židovské, sýrske či egyptské historické reálie.

To znamená, že je tu brilantne stvárnený ohromný multikultúrny svet naprieč mnohými spoločenskými vrstvami, kde sa odráža tak bežná, každodenná všednosť, ako aj riadne veľmocenské politické lavírovanie. Toto vykazuje veľa paralel aj s podstatne mladšími historickými obdobiami, súčasnosť (žiaľ) príliš nevynímajúc. Prvotriednu záležitosť robí z textu nádherne rozvrstvený filozofický presah. Vskutku rôznorodé ľudské panoptikum teda dostáva priestor na priblíženie svojho nazerania na svet vôkol seba i v hĺbke svojej duše, kde, u každého nejako, začína klíčiť akési nové, dosiaľ nezjavené učenie.

Logicky tu teda predefiluje spleť známych novozákonných postáv. Waltari tieto predstavuje ako skutočných, trojrozmerných, plnokrvných ľudí. Sú to existencie plné života, oplývajúce najrozmanitejšími vlastnosťami, zbavené akejkoľvek posvätnej šablónovitosti. Napomáha tomu i hlboký psychologický ponor plný presných nuáns odkrývajúcich nedokonalosť ľudských pováh. Preto tu nechýbajú ani silné emocionálne poryvy, absurdita, typicky iracionálne činy, vyhrotené situácie a prudké zvraty, ale napríklad ani neodolateľne humorné scénky. Celok je navyše predchnutý takou silnou atmosférou, že aj domnelé zázraky nakoniec dostávajú celkom reálnu podobu a ťažko sa pri nich ubrániť skutočne úprimnému dojatiu.

V konečnom bilancovaní to vychádza tak, že Tajomstvo kráľovstva je rozsiahla a zároveň chytľavo spracovaná historická freska, ktorá však ponúka i nanajvýš osobné spirituálne rozjímanie. Disponuje zvláštnou silou, ktorá vie človeka správnym spôsobom obrátiť na čistú vieru.

Toto je Mika Waltari vo svojej najduchovnejšej hodine.

Mika Waltari: Tajomstvo kráľovstva

Petrus, 2021 (edícia TERRA)

Preklad: Andrej Rády

Ilustrácie: Stano Dusík

496 strán


Obraz: Andrea Mantegna

Zobraziť diskusiu (0)

Tajomstvo kráľovstva

Tajomstvo kráľovstva

Waltari Mika

Knihu možno čítať ako hociktorý spomedzi autorových preslávených historických románov. Ako strhujúci príbeh a pestrofarebnú fresku konkrétneho historického obdobia.

Kúpiť za 17,99 €

Podobný obsah

Kúpeľný hosť

Recenzie

Kúpeľný hosť

Dlhodobo exkluzívna produkcia vydavateľstva Petrus robí na našom knižnom trhu apoštolskú prácu. Vďaka tejto značke sa privátne knižnice môžu zásobovať generačnými klenotmi v kvalitnom vyhotovení. Ak ste okrem čitateľa aj zberateľom kníh, viete, o čom píšem. Okrem toho, vždy sú tituly obohatené aj esteticky. Peter Chalupa pravidelne komponuje do kníh aj vzácne výtvarné umenie. V spolupráci s prekladateľkou Magdou Takáčkovou dopĺňajú súčasnú slovenskú Hesseho bibliografiu o dielo Kúpeľný hosť.