Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Také nespútané rozprávky ste deťom ešte nečítali...

Bianchi nemohol byť pre prácu s rodinou tak často, ako by chcel. Bol to obchodný cestujúci. Celý týždeň bol na cestách, domov sa dostal len na jeden deň a zase odchádzal preč. Mnohí otcovia tak žijú aj dnes a mnohí svoju neprítomnosť najmä deťom všelijako vynahrádzajú. Bianchi svoju dcéru nechcel opúšťať na taký dlhý čas. Hoci s ňou nemohol byť osobne, predsa bol pri nej každý deň. Večer čo večer jej do telefónu rozprával totálne uletené rozprávky.

Kniha Rozprávky po telefóne sa nepodobá na žiadne “klasické” či zvieratkovské rozprávky, ktoré ste zrejme s deťmi čítali už veľakrát. To, čo obchodný cestujúci Bianchi rozpráva do telefónu svojej dcére, keď odbije deväť hodín, je ohňostrojom fantázie, nečakaných zvratov, neuveriteľných, absurdných až surreálnych udalostí. Ako je vysvetlené v úvode, väčšina rozprávok je kratučkých, pretože medzimestské hovory boli drahé a ak sa medzi nimi objaví dlhšia rozprávka, je zrejmé, že Bianchimu sa v ten deň darilo a jeho dcérka si tak mohla vypočuť aj zložitejší príbeh. Táto informácia ma, ako rodiča, prekvapivo zasiahla natoľko, že vždy, keď sa onen dlhší text objavil, poskočilo mi srdce radosťou, že Bianchi mal za sebou úspešný deň. Rozprávač si ma teda omotal okolo prsta a jeho výmysly treba dať okúsiť samostatným čiateľom od cca 6 - 7 rokov.


Nie raz jeho šialené zvraty spôsobia u detí výchuchy smiechu, pretože deťom je veľmi smiešne, keď slávnemu cestovateľovi Kvetkovi Neposedkovi znenazdajky odpadne noha, ruka a ďalšie údy a susedia kúsky Kvetka nachádzajú na rôznych miestach a nosia ich jeho mamke, ktorá ho večer zase poskladá. Alebo keď si pán na preplnenej pláži postaví ležadlo tak, aby mal dosť miesta - tri metre nad všetkými, vo vzduchu. Len tak, bez vysvetlenia. Alebo keď nos ujde svojmu majiteľovi a ten ho naháňa po celom meste. To, čo majú mnohí dospelí už dávno zablokované vo svojich myšlienkových tokoch, tieto skvostne absurdné kombinácie menu kozmickej kuchyne, v ktorom autor servíruje riečny štrk na korkovej omáčke, C-dur z morčacích pŕs alebo rezance z ružového mramoru na masle z lisovaných žiaroviek celkom presne vyjadrujú neviazanosť a bezhraničnosť udalostí každej jednej Rozprávky po telefóne.

Hoci vo väčšine prípadov ide skutočne o nevídané príbehy s cieľom prekvapiť a pobaviť, sú medzi nimi aj také, ktoré v sebe skrývajú vzácne odkazy a posolstvá. Napríklad keď v Miláne na križovatke zasvieti semafor na belaso a ľudia sú rozčúlení, pretože nikto z nich nepochopil, že ...

Celú recenziu ( a ďalšie recenzie detských kníh) Zuzany Štelbaskej si môžete prečítať na jej blogu v Denníku N

Zobraziť diskusiu (0)

Rozprávky po telefóne

Rozprávky po telefóne

Gianni Rodari

Rozprávky o svete fantastickom, priveľkom, zázračnom, nespravodlivom aj nezmyselnom.Tak ako by ich napísali deti. Jedna z najúspešnejších kníh majstra rozprávkara Gianni Rodariho vychádza v pôvodnom preklade Blahoslava Hečka s ilustráciami Vladimíra Fuku,ktoré sú ešte farebnejšie a živšie ako pred päťdesiatimi rokmi, kedy kniha prvýkrát vyšla v Československu.

Kúpiť za 11,90 €

Podobný obsah

Na tejto divokej jazde bezpečnostný pás nepotrebujete

Recenzie

Na tejto divokej jazde bezpečnostný pás nepotrebujete

Vydavateľstvo Brak sa v edícii ALMA rozhodlo ponúknuť milovníkom a milovníčkam áut offroad knižnú jazdu. V roku 2023 vyšla kniha OFFroad, ktorá sľubuje divokú jazdu pretekania, opravovania, ale aj spoznávania a kamarátstva. Aká je však napokon táto jazda?

Dunaj. Magická rieka

Recenzie

Dunaj. Magická rieka

Je skvelé, že máme autorov, ktorí dokážu prepájať náš slovenský svet, niekedy až príliš izolovanú bublinu, so širším kultúrnohistorickým i geografickým kontextom Európy. Jedným z takých autorov je Michal Hvorecký, ktorému sa darí pre dospelých, ale aj pre deti prepájať náš malý slovenský horizont s európskym obzorom. Pre dospelých pripravil výstavu Mikuláš nejestwuje (2020), vďaka ktorej výstižne pripomenul multikultúrne európske dejiny Liptovského Mikuláša do čias druhej svetovej vojny.

​Hravý prierez dejinami sveta

Recenzie

​Hravý prierez dejinami sveta

Belgický ilustrátor Peter Goes sa v roku 2015 rozhodol vydať publikáciu Tijdlijn. O tri roky neskôr (t. j. v roku 2018) sa vďaka prekladu Marty Blaškovej Maňákovej a vydavateľstvu Artforum dostala k slovenským čitateľkám a čitateľom pod názvom Cesta časom s podtitulom Dejiny sveta v obrazoch. Ešteže!