Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Táto kniha vás bude bolieť

Čítať o nenaplnenej túžbe po dieťati je bolestivé. Môže však otvoriť oči a ukázať nám, kam sme ochotní zájsť, keď máme túžbu. V nej sme nútení váhať a hodnotiť, čo nám stojí za to.

Ayobami Adebayo patrí k najmladšej generácii spisovateľov a spisovateliek z Nigérie a aj keď sa v doslove knihy Zostaň so mnou píše, že jej dielo vychádza z kontextu národnej literatúry a tradície, stotožniť sa s jeho postavami môže byť pre niektorých z nás až nepríjemne jednoduché. Samozrejme, v čase volieb nás na Slovensku neohrozuje ozbrojený konflikt, na pozadí ktorého sa odvíja príbeh manželského páru, a polygamia je u nás protizákonná. No Yejide a Akin, ktorí tak zúfalo túžia po vlastnom potomkovi, nám môžu rýchlo začať pripomínať niektoré časti našej vlastnej identity.

Yejide nemôže mať dieťa. Na mieste, kde je kniha situovaná, nesie vinu za neplodnosť vždy žena, a tak sa rodina jej manžela Akina rozhodne zaobstarať mu druhú manželku. Deje sa to predsa bežne, najmä v situáciách, kedy už žena nemôže rodiť. Je teda na mieste využiť túto možnosť, aj keď žena nemôže rodiť vôbec. Sama Yejide vyrastala s viacerými manželkami svojho otca, pretože jej vlastná matka zomrela pri pôrode. Napriek tomu si polygamiu vo svojom vzťahu nevie predstaviť. Je sebavedomá, aj keď by nemusela. Má vlastný kadernícky salón, ktorý ju živí. Vo vzťahu s Akinom si určili hranice a pravidlá hneď na začiatku.

Napriek tomu sú tradície silnejšie a napriek tomu, že je predstava druhej manželky Akinovi cudzia, podvolí sa. Zvolí však “najmenšie zlo” a vyberie si ženu, ktorá od neho veľa nečaká. Mladá Funmi je ochotná bývať mimo dom, kde žijú Akin s Yejide a stačí jej “deliť” sa o manžela len počas jedného víkendu v mesiaci. No napriek tomu, že Akin svojej prvej manželke sľúbi, že ju nikdy nepodvedie, Yejide cíti, že ak rýchlo neotehotnie, stratí svojho muža, svoje postavenie a na konci dňa aj svoju hodnotu.

“Prečo môjmu synovi nedovolíš mať dieťa?”

Začína sa zápas o čas, v ktorom stojí zúfalá Yejide tvárou v tvár biologickým procesom. Tie síce nemôže ovplyvniť, no môže blafovať a získať tak krátkodobú presilu. Yejide navštevuje lekárov, podvoľuje sa tajomným rituálom a nepripúšťa si ani jednu bolestivú výčitku zo strany najbližšej rodiny. Dokonca sa snaží byť k Funmi priateľská. Napriek tomu, že je napokon úspešná a hladí si rastúce brucho, uvedomujeme si, že manželstvo predsa len stroskotalo. Celý príbeh totiž čítame z retrospektívy v čase, keď je Yejide slobodnou ženou žijúcou ďaleko od Akina.

Minulosť sa prelína s prítomnosťou. Na pozadí radostných spomienok cítime blížiacu sa katastrofu. Stupňujú sa nepokoje v Nigérii? Neskončilo Yejidino tehotenstvo narodením milovaného dieťaťa? A bolo vôbec niekedy skutočné? Psychologický román sa mení na detektívku, v ktorej nechýbajú vraždy a my začíname chápať, že všetko môže byť nakoniec inak, ako sa na prvý pohľad zdá. Neverní sú tými najvernejšími, verní podvádzajú. Zdroj radosti sa stane najväčším prekliatím a zo šialených vecí, ktoré sme schopní vykonať kvôli láske, napokon sami zošalieme.

Existuje príslovie, ktoré hovorí, aby sme si dávali pozor na to, čo si želáme. Mohlo by sa to totiž splniť. Ďalšie príslovie však hovorí, že keď nám život ponúkne citróny, poďakujme a urobme si z nich limonádu. V prípade Yejine a Akina bolo splnených želaní veľa, no citrónov ešte viac. Ktovie, či si však vďaka nim napokon neotvoria vlastný bar, kde budú predávať tie najlahodnejšie limonády pod horúcim nigérijským slnkom.

Inaque, 2019

Zostaň so mnou

Ayobami Adebayo,

preklad: Aňa Ostrihoňová

Recenznú knihu poskytlo vydavateľstvo Inaque.sk

Zobraziť diskusiu (0)

Zostaň so mnou

Zostaň so mnou

Ayobami Adebayo

„Drásavý, strhujúci, nádherný príbeh.“ – Margaret Atwood Yejide dúfa, že sa stane zázrak a jej sa narodí dieťa.

Kúpiť za 13,99 €

Podobný obsah

Priateľstvo

Recenzie

Priateľstvo

Talianska spisovateľka Silvia Avallone potvrdzuje status pozoruhodnej súčasnej autorky aj svojím druhým románom preloženým do slovenčiny. Vyšiel pod názvom Priateľstvo v rámci edície Pandora vo výbornom vydavateľstve INAQUE v prekladateľskej réžii osvedčenej Ivany Dobrakovovej.

Odkiaľ je život dokonalý

Recenzie

Odkiaľ je život dokonalý

Súčasná talianska literatúra je v každom ohľade prvotriednou záležitosťou, ktorá si v Európe i vo svete zaslúžene buduje čoraz priaznivejšie renomé. Autorský i kvalitatívny nárast za posledných desať až pätnásť rokov je jasne badateľný a neprehliadnuteľný. Veľmi poteší zistenie, že nezanedbateľným podielom k tejto skutočnosti prispievajú ženy – výborné talianske spisovateľky. U nás ich zvýšenú koncentráciu môžeme nájsť napríklad vo vydavateľstve INAQUE.

Môj nežný blíženec

Recenzie

Môj nežný blíženec

Pravda uzdravuje, ale vie i nemilosrdne zabíjať. Iste aj toto bude jedna z point nie dvakrát ľahko stráviteľného románu nazvaného Môj nežný blíženec. Ide o druhý výtvor od Nino Haratischwili – gruzínskej spisovateľky a divadelnej režisérky s nemeckým pasom. Vďaka skvelému vydavateľstvu INAQUE a výborne zvládnutému prekladu od Paulíny Čuhovej si teda ukážku ranejšej tvorby tejto pozoruhodnej autorky môžeme dožičiť i v slovenčine ako ďalší skvost edície Pandora.