Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Údolie

Detektívky francúzskych autorov sa vždy vymykali svetovému štandardu, aj keď kvalitou patria k tým najlepším. Možno nie sú tak temne atmosférické ako tie zo Škandinávskeho polostrova, ale väčšinou ide o sofistikované príbehy s (niekedy až priveľmi) prešpekulovanou zápletkou.

„Stratili sme zmysel pre hriech, (...) pre pojem Dobra a Zla. Hriech už nevidíme, nespoznávame, čo je hriech a čo nie je. Priveľmi nás chceli zbaviť pocitu viny, zodpovednosti, nachádzať na to medicínske aj spoločenské ospravedlnenia... (...) Tým, že sme si odľahčili svedomie, uľahčili odpustenie, že sme odmietli pomenovať Zlo, vydali sme svoje duše do jeho zajatia.“ (str. 134 – 135)

Pravdepodobne najvýraznejším súčasným francúzskym detektívkarom je Bernard Minier. Svoju spisovateľskú kariéru odštartoval v roku 2011 románom Mráz. Vyvolal ním medzinárodný rozruch, kniha sa zaradila medzi bestsellery a Miniera vystrelila medzi spisovateľskú elitu, v ktorej sa drží dodnes. Mráz nasledovalo zatiaľ sedem románov – Kruh, Tma, Noc, Sestry, Údolie, Skurvený príbeh a Na okraji priepasti. Všetky, okrem posledných dvoch spomínaných, sú súčasťou série so sympatickým vyšetrovateľom Martinom Servazom.

„Davy obľubujú jednoduché odpovede. Slová ako spravodlivosť, sloboda. Slogany. Uprednostňujú ireálne pred reálnym, vieru v niečo pred faktami, neposlušnosť pred autoritou, hnev pred pravdou, zjednodušenie pred zložitosťou. (...) davy milujú krv.“ (str. 289)

Minierove romány nie sú len plochými a nevýraznými príbehmi, ktoré za pár dní po prečítaní zabudnete. Rovnako ako jeho švédsky kolega Henning Mankell, aj Minier do nich zapája prvok sociálneho presahu, vďaka ktorému ponúkajú mnoho podnetov na zamyslenie a úvahy. Údolie je jedna z kníh, ktoré by pravdepodobne nevznikli, nebyť autorovej potreby poukázať na isté spoločenské problémy – hlavne na slabú dôveru vo funkčnosť justície, resp. v štát ako taký. Práve tento problém považuje Minier za mimoriadne závažný – Francúzsko vykresľuje ako krajinu, v ktorej verí polícii len málokto a v ktorej sú deti svojimi spolužiakmi šikanované za to, že ich rodič je policajt. Minier opisuje, ako sa vo vyhrotených situáciách mení charakter a povaha človeka, ako funguje dav a kam môže viesť hromadná nespokojnosť občanov. Ďalšou vážnou témou rozoberanou v Údolí je vplyv technológií na našu civilizáciu. Celkovo je problematika technických výdobytkov 21. storočia záležitosťou, na ktorú Minier opakovane naráža vo väčšine svojich románov. Kritizuje dekadentnú spoločnosť, ktorá svojou modernizáciou spohodlnela a zlenivela. Týka sa to najmä detí a tínedžerov, ktorí si veľakrát nedokážu predstaviť svoju existenciu bez mobilného telefónu v ruke. Mobily nahrádzajú osobný kontakt chatovaním a čoraz viac z nás sa začína obmedzovať len na svoju vlastnú „časopriestorovú bublinu“. Kritika sa kryje s civilizačným mementom a Údolie sa stáva veľmi znepokojivým čítaním, ktoré vás donúti uvažovať o dobe, v ktorej žijeme.

„Žijeme v spoločnosti, kde sa jednotlivci čoraz viac zbavujú zodpovednosti, vždy sú na vine tí druhí.“ (s. 134)


Bernard Minier: Údolie

Lindeni, 2020

Zobraziť diskusiu (0)

Údolie

Údolie

Minier Bernard

Martin Servaz, policajný vyšetrovateľ, momentálne postavený mimo služby, dostane uprostred noci naliehavý telefonát. Marianne, jeho dávna láska nezvestná osem rokov, ho zúfalo žiada o pomoc.

Kúpiť za 15,67 €

Podobný obsah

Mliekar

Recenzie

Mliekar

„Do tretice všetko dobré,“ môže si povedať rodáčka z Belfastu Anna Burns. Nie že by sa jej predošlým knihám ocenenia vyhýbali. Zvýšenú koncentráciu prestížnych literárnych trofejí však môžeme badať práve pri prelomovom treťom texte s názvom Mliekar, ktorý do slovenčiny mimoriadne vydarene preložila Barbara Sigmundová. Okrem iných víťazstiev a nominácií získal tento román i Man Bookerovu cenu. Vďaka vydavateľstvu Lindeni sa z tohto malého beletristického skvostu môžeme už nejaký čas vytešovať i my.

​Kniha, ktorá vás motivuje „naopak“

Recenzie

​Kniha, ktorá vás motivuje „naopak“

Ako žiť s ľahkosťou (Zbavte sa zbytočnej záťaže v akejkoľvek životnej oblasti) – Francine Jay, Lindeni 2021, preložila Gabriela Patkolová.

​Nočný cirkus

Recenzie

​Nočný cirkus

Svoj debutový román Nočný cirkus vydala americká spisovateľka Erin Morgensternová v roku 2011. Postupom času sa mu dostalo nálepky „kultový“ a faktom naozaj je, že si získal srdcia mnohých čitateľov na celom svete, Slovensko nevynímajúc. Prvýkrát u nás vyšiel už v roku 2012. Tento rok sa pre jeho reedíciu rozhodlo vydavateľstvo Lindeni a urobilo správne, lebo Nočný cirkus si určite zaslúži čitateľskú pozornosť.