Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

Vedieť a mlčať o Dumasovom klube

Tajné spoločnosti a posolstvá zakódované do starých kníh priťahujú dlhodobo pozornosť čitateľov, v románe Dumasov klub ide však len o jednu vrstvu príbehu. O nič menej dôležitou nie je ani hustá sieť literárnych odkazov a hra intelektu, pričom postavy samé vyslovujú podozrenie, že sú len figúrkami na šachovnici románového sveta.

Spisovateľ Arturo Pérez-Reverte patrí medzi najznámejších španielskych autorov a jeho romány čitateľov zoznamujú s pomerne rôznorodým prostredím. Kráľovná juhu (Slovart 2006) opisuje prostredie juhoamerickej narkomafie, v Ostreľovačovi (Slovart 2012) sa zameral na graffiti a mladých ľudí a v Maliarovi bojových scén (Slovart 2008) vykresľuje vnútorný svet vojnového fotoreportéra. V prekladoch sa nájdu ešte ďalšie tituly, preslávil ho však román Dumasov klub, bravúrna literárna hru s detektívnou zápletkou.


Vo svete kníh existujú skupiny zberateľov zameraných na konkrétne témy. Dumasov klub začína samovraždou zberateľa prvotín dobrodružných románov, osobitne od Alexandra Dumasa a nálezom originálneho rukopisu jednej kapitoly Troch mušketierov. Obchodník so vzácnymi knihami Lucas Corso dostane za úlohu overiť pravosť rukopisu a okrem toho získa ešte jednu zákazku, zdanlivo nesúvisiacu s Dumasovým dielom. Zberateľ démonologickej literatúry Varo Borja poverí Corsa zistiť, ktorý z troch zachovaných exemplárov mimoriadne vzácnej knihy Deväť brán Ríše tieňov je originál. Každý jeden výtlačok sa nachádza na inom mieste v Európe a Corso sa čoskoro ocitne v zložitej situácii, pretože vlastníci Deviatich brán začínajú postupne zomierať. O Deviatich bránach do ríše tieňov navyše koluje legenda, že autorom pôvodného výtlačku bol sám Lucifer.


Dumas a kniha zo 17. storočia, diabol a Traja mušketieri, Mylady a inkvizičná hranica... Všetko je to väčšmi absurdné než konkrétne, väčšmi románové ako skutočné.


Lucas Corso predstavuje archetyp sympatického darebáka. Pre svoje obohatenie neváha klamať, zvádzať, prekrúcať argumenty, ľudia ho však majú radi, vie si získať naivných zákazníkov aj skúsených zberateľov. Pérez-Reverte hrá s Corsom neobyčajnú hru: prostredníctvom literárnych odkazov na skutočné aj fiktívne knihy Corso odhaľuje svet, v ktorom nie je jasné, aký je rozdiel medzi realitou a fikciou. Zároveň je to hra aj s čitateľom: do akej miery môžeme dôverovať spisovateľovi, udržiavať si odstup od románu alebo sa nechať pohltiť?


To bolo na celej veci to najťažšie: prijať to ako hru, vžiť sa do fikcie, vstúpiť do rozprávania a myslieť logikou, ktorú si vyžaduje text, namiesto logikou okolitého sveta... Pokračovať už nie je také ťažké, pretože v skutočnosti sa mnoho vecí stane náhodou, kým vo fikcii sa takmer všetko riadi logickými pravidlami.


Príťažlivosť Dumasovho klubu spočíva aj v prelínaní tém: falšovanie literárnych diel, bezohľadnosť majiteľov vzácnych kníh, biznis ukrytý za predstieranou láskou ku literatúre, démonologia a túžba po moci aj za cenu straty vlastnej duše; Pérez-Reverte je mimoriadne zručný spisovateľ. Román vyvolal aj širší ohlas: spomína ho Fernando Báez vo svojej monumentálnej knihe Obecné dějiny ničení knih (Host 2013). V pätnástej kapitole s názvom Knihy spálené v knihovnách cituje pasáž o upálení autora Deviatich brán Ríše tieňov a zničení jeho dielne. Reverteho román tiež poslúžil ako predloha pre film Deviata brána od režiséra Romana Polanského v hlavnej úlohe s Johnny Deppom. Film však zachytáva iba jednu líniu viacvrstvového príbehu a kto obľubuje knihy o knihách so zvláštnou zápletkou, bude z Dumasovho klubu nadšený.


Arturo Pérez-Reverte: Dumasov klub

Preklad: Martina Slezáková

Slovart 2016

348 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Dumasov klub

Dumasov klub

Arturo Pérez-Reverte

Najčítanejší a najprekladanejší španielsky prozaik súčasnosti Arturo Pérez-Reverte, (v Slovarte Flámsky obraz a Templárova posledná výprava) v knihe Dumasov klub rozohráva dômyselnú intelektuálnu partiu, stierajúcu hranice medzi literatúrou, hrou a realitou, medzi okultizmom a skutočnosťou. Padlí anjeli, satanské praktiky a očarenie dielami Raphaela Sabatiniho a Alexandra Dumasa sa stali inšpiráciou príbehu zo sveta antikvárnikov a kníhkupcov, zberateľov a reštaurátorov starých kníh. Na počiatku príbehu plného tajomstva, démonizmu a kabalistických praktík je samovražda zberateľa kníh Enriqua Taillefera, originálny rukopis jednej kapitoly z Troch mušketierov a návod na vyvolávanie diabla. Román Dumasov klub, ktorého nové vydanie nemôže chýbať medzi narodeninovými titulmi Vydavateľstva SLOVART, sa stal predlohou k slávnemu Polanskeho filmu Deviata brána.

Kúpiť za 11,35 €

Podobný obsah

Piranesi

Čo číta výkonný riaditeľ OZ Cesta von Pavel Hrica

Piranesi

Zvláštny chlapík menom Piranesi žije sám v alternatívnom svete – nekonečnom labyrinte siení, ktoré sú plné mramorových sôch. V dolných sieňach Dom hraničí s oceánom a hore s oblakmi. Piranesi sa živí rybami a morskými riasami. Vedecky skúma jednu sieň za druhou a robí si o všetkom systematické zápisky. V tomto Dome sa vyskytuje už len iný živý muž „the Other“, s ktorým sa Piranesi stretáva na chvíľu každý utorok. Títo dvaja a pozostatky niekoľkých mŕtvol tvoria celé ľudstvo. Alebo nie? Piranesimu sa začínajú diať divné veci. Mysteriózna fantázia sa mení na detektívne pátranie, v ktorom Piranesi objavuje inú svoju identitu. Clarkovej román si ma pripútaval každou ďalšou kapitolou. Nevedel som ho pustiť z rúk. Popri čítaní vo mne rástli otázky: kým vlastne naozaj sme? Čo vnímame reálne a čo je len skreslenie? Ako ovplyvňuje naše prostredie to, čo si myslíme o sebe a svete?

V tmavej komore

Čo číta grafický dizajnér Ondrej Jób

V tmavej komore

Napoly memoáre, napoly esej, previazané úvahami o identitách – národnej, etnickej aj rodovej. Hlavná postava, autorkin otec, maďarský Žid, prežil hrôzy druhej svetovej vojny v Budapešti a po vojne emigroval do USA, kde si založil rodinu a pôsobil ako úspešný retušér fotografií v New Yorku. Do Maďarska sa vrátil až pred osemdesiatkou ako Stefánia – po tom, ako absolvoval operáciu na zmenu pohlavia. Tento až neuveriteľný príbeh priam núti na zamýšľanie sa nad vlastnou identitou, nad tým, aké hranice majú národy, ako veľmi našu súčasnosť ovplyvňuje naša rodinná aj civilizačná história. Kniha je o to silnejšia, že sa týka nášho geografického regiónu a opisuje našu zdieľanú minulosť. Krátko po dočítaní knihy som mal možnosť bližšie spoznať Budapešť (niekoľkokrát som sa pri potulkách dokonca úplnou náhodou ocitol priamo pred domom, kde prežil detstvo malý István) a musím povedať, že mi otvorila nové perspektívy v nazeraní nielen na Maďarsko, ale aj v nazeraní na Slovensko, jeho miesto v Európe a moje miesto v ňom.

Ženy aj muži, zvieratá

Čo číta kníhkupkyňa Na korze Alexandra Harvanová

Ženy aj muži, zvieratá

Richard Pupala u mňa knihou Ženy aj muži, zvieratá trafil do čierneho. Ako empatická čitateľka som vnímala postavy jeho svojráznych poviedok živo a plasticky. V jednotlivých textoch som vedela odčítať ich minulosť, emocionálnu výbavu a vnútorné rozpoloženie. A to všetko aj napriek tomu, ako píše Mária Ferenčuhová v zdôvodnení, prečo sa táto kniha ocitla v desiatke nominovaných kníh na cenu Anasoft litera 2021, že mi Pupala poskytol iba jeden výrez, obraz, situáciu. Poviedky vystaval výborne situačne aj dialogicky. Z príbehov si tak vnímavý čitateľ môže odniesť naozaj silnú emóciu.