Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Veľké detské knihy do batoha

Keď už pomáhate s nosením ťažkých detských batohov, zabaľte do nich aj knihu, ktorá naozaj stojí za to. Pomôže vám spolu s malými turistami stráviť náučný výlet, na ktorom sa dozviete niečo nové zo života malých tvorov, časov dávno minulých a teréne, ktorým sa kľukatia vaše cestičky. Možno aj vy dostanete odpovede na otázky, ktorými vás malí zvedavci často zaskočia.

Piotr Socha: Včely (Slovart 2017)

Nádherná bohato ilustrovaná kniha zo sveta včiel a včelárov deťom a rodičom ukáže, ako si

usilovné tvory nažívajú vo svojom magickom kráľovstve. Môžete sa naučiť včelie tance a dozvedieť sa o ich význame v dorozumievaní.


Yuval Zommer: Veľká kniha o malých tvoroch (Slovart 2016)

Pôvabná veľkorysá kniha, pomocou ktorej sa deti zoznámia s lietajúcimi i plávajúcimi potvorkami, čo sa hmýria svetom. Dočítajú sa, čo jedia, ako sa rozmnožujú i to, ako sa vyvíjajú od hmyzieho bábätka až po dospelý hmyz, aký je rozdiel medzi pavúkom a chrobákom. Nájdete v nej realistické no nie odstrašujúce ilustrácie hmyzu.


Alexandra Mizieliňska , Daniel Mizieliňski: Mapy (Slovart 2016)

Obrazová encyklopédia zaujímavostí zo všetkých kútov sveta. Slovenská verzia známych obrazových máp pre malých aj veľkých obsahuje 46 krajín, 6 kontinentov a množstvo zaujímavých faktov zo všetkých kútov sveta. Najobľúbenejšia detská kniha minulého roka.

Pavel Dvořák, kolektív autorov: Maľované dejiny Bratislavy (Múzeum mesta Bratislavy 2015)

Kniha na potulky hlavným mestom, vďaka ktorej objavíte nové zákutia a tie staré uvidíte inými očami. Kniha je plná krásnych detských ilustrácií a hutných krátkych príbehov z histórie Bratislavy od čias mamutov až po posledný Štefánikov let.



Peter Goes: Cesta časem (Kniha Zlín 2017)

Ilustrované dejiny od veľkého tresku po súčasnosť sú pre väčších čitateľov previerkou znalostí a menším ponúka obrázky s výraznými znakmi jednotlivých období. Možno práve obrázková verzia dejín vzbudí v deťoch zaujímavé otázky a záujem o históriu.



Carson Ellisová: Domov (Nakladatelství 65. pole)

Humorná ilustrovaná kniha o rôznych podobách domova. Skrýva v sebe zaujímavé detaily a pohľady na vnímanie pojmu dom a domov. Užitočná kniha, ktorá prebúdza záujem o detaily okolo nás, o iných ľudí, iné kultúry a iné krajiny. Vezmite ju do mesta či na dedinu a skúste si predstaviť kto býva za dverami, dvierkami, vrátkami a bráničkami.



Miroslav Saniga: Rok v prírode (Perfekt 2016)

Fascinujúce fotografie, zaujímavé príhody so zvieratami, rozprávanie pretkané láskou ku všetkému živému – to je ďalšia kniha známeho vedca a popularizátora Miroslava Sanigu. V po jednotlivých mesiacoch nás zoznamuje s dejmi, ktoré v prírode prebiehajú pravidelne počas roka a pozýva nás prežiť dobrodružstvo ich spoznávania priamo v lone hôr, lúk či parkov.


Helena Haraštová: Veľká kniha tmy (Albatros 2017)

Kniha, ktorú oceníte po alebo počas večernej prechádzky mestom aj prírodou. V noci ani mestá ani príroda totiž nespia a táto knižka vás zoznámi s nočnými živočíchmi, ktoré sú aktívne, kým vy spíte, s rastlinami, ktoré svietia v tme, so zamestnancami, ktorí pracujú v noci. Stojí za to objavovať život v tme!


Jiří Dvořák, Daniela Olejníková : Hávedník (Artforum 2015)

Po zemi, po stromoch aj vo vzduchu lozí a lieta množstvo malých živočíchov, ktoré sa mnohým zdajú byť odporné a nezaujímavé. Každý jeden chrobáčik, pavúk či článkonožec má však jedinečný život a z knihy Hávedník sa o ňom môžete dozvedieť zaujímavé fakty. Zábavná a bohato ilustrovaná kniha.


Ak máte záujem dostávať od nás novinky z detskej literatúry, napíšte na deti@artforum.sk.

Zobraziť diskusiu (0)

Včely

Včely

Piotr Socha

Ako si včely stavajú úle? Prečo tancujú a ako sa dostali na Napoleonov plášť? ešte skôr než dinosaury? Nakuknite do ich obydlí a spoznajte ich každodenné zvyky a zručnosti. Vyskúšajte si prácu včelárov, prevezte sa kamiónom, ktorý vozí úle do mandľových sadov, ochutnajte všetky možné druhy medu. Nádherná bohato ilustrovaná kniha zo sveta včiel a včelárov deťom a rodičom ukáže, ako si náš najväčší symbol usilovnosti nažíva vo svojom magickom kráľovstve. Len opatrne, nech vás neštipnú!

Kúpiť za 15,26 €

Veľká kniha o malých tvoroch

Veľká kniha o malých tvoroch

Yuval Zommer

V knihe sa deti zoznámia s lietajúcimi i plávajúcimi potvorkami, čo sa hmýria svetom hmyzu. Dočítajú sa, čo jedia, ako sa rozmnožujú i to, ako sa vyvíjajú od hmyzieho bábätka až po dospelý hmyz.

Kúpiť za 13,46 €

Mapy

Mapy

Alexandra Mizieliňska , Daniel Mizieliňski

Obrazová encyklopédia zaujímavostí zo všetkých kútov sveta. Slovenská verzia známych obrazových máp pre malých aj veľkých obsahuje 46 krajín, 6 kontinentov a množstvo zaujímavých faktov zo všetkých kútov sveta.

Kúpiť za 17,96 €

Maľované dejiny Bratislavy

Maľované dejiny Bratislavy

Dvořák Pavel, kolektív autorov

Maľované dejiny Bratislavy, deti ilustrujú príbehy Pavla Dvořáka. Kniha má 216 strán, je plná krásnych detských ilustrácií a hutných krátkych príbehov z histórie Bratislavy od čias mamutov až po posledný Štefánikov let. Ilustrácie vznikali na výtvarných ateliéroch „Rozpoviem ti tri príbehy” v Múzeu mesta Bratislavy: tu sa takmer rok a pol stretával Pavel Dvořák s deťmi, ktoré pútavú históriu hneď nakreslili alebo namaľovali.

Kúpiť za 10,45 €

Cesta časem Světové dějiny v obrazech

Cesta časem Světové dějiny v obrazech

Goes Peter

Příběh světových dějin pro malé i velké čtenáře, který vás vezme na cestu časem od okamžiku velkého třesku přes období dinosaurů, prvních velkých civilizací, středověku až k turbulentnímu dvacátému století, vesmírným objevům a současnosti. Na osmdesáti stranách zachycuje nejen stěžejní historické okamžiky, války a katastrofy, ale představuje také umělce, důležité myslitele i vládce.

Kúpiť za 14,84 €

Domov

Domov

Carson Ellisová

Vynikající malířka a ilustrátorka Carson Ellisová přichází se svou první autorskou knihou, ve které s humorem i nadsázkou představuje rozmanité podoby domova. Domov může být dům na venkově, byt ve městě nebo dokonce bota.

Kúpiť za 12,24 €

Rok v prírode

Rok v prírode

Saniga Miroslav

Fascinujúce fotografie, zaujímavé príhody so zvieratami, rozprávanie pretkané láskou ku všetkému živému – to je ďalšia kniha známeho vedca a popularizátora Miroslava Sanigu. Zoznamuje nás s dejmi, ktoré v prírode prebiehajú pravidelne počas roka a pozýva nás prežiť dobrodružstvo ich spoznávania priamo v lone hôr, lúk či parkov.

Kúpiť za 8,46 €

Veľká kniha tmy

Veľká kniha tmy

Haraštová Helena

Mysleli ste si, že sú ulice vášho mesta a krajina vôkol neho v noci tiché a opustené? Táto kniha vás vyvedie z omylu! Zistíte, že existujú nočné živočíchy, ktoré sú aktívne, kým vy spíte, i rastliny, ktoré svietia v tme.

Kúpiť za 8,99 €

Hávedník

Hávedník

Jiří Dvořák

Všade okolo nás je veľa živočíchov, ktoré väčšinou nevnímame alebo ich nevidíme či ich vidieť radšej ani nechceme. Delíme sa s nimi o záhradu, byt, posteľ alebo aj o vlastnú kožu.

Kúpiť za 11,82 €

Podobný obsah

Na tejto divokej jazde bezpečnostný pás nepotrebujete

Recenzie

Na tejto divokej jazde bezpečnostný pás nepotrebujete

Vydavateľstvo Brak sa v edícii ALMA rozhodlo ponúknuť milovníkom a milovníčkam áut offroad knižnú jazdu. V roku 2023 vyšla kniha OFFroad, ktorá sľubuje divokú jazdu pretekania, opravovania, ale aj spoznávania a kamarátstva. Aká je však napokon táto jazda?

Dunaj. Magická rieka

Recenzie

Dunaj. Magická rieka

Je skvelé, že máme autorov, ktorí dokážu prepájať náš slovenský svet, niekedy až príliš izolovanú bublinu, so širším kultúrnohistorickým i geografickým kontextom Európy. Jedným z takých autorov je Michal Hvorecký, ktorému sa darí pre dospelých, ale aj pre deti prepájať náš malý slovenský horizont s európskym obzorom. Pre dospelých pripravil výstavu Mikuláš nejestwuje (2020), vďaka ktorej výstižne pripomenul multikultúrne európske dejiny Liptovského Mikuláša do čias druhej svetovej vojny.

​Hravý prierez dejinami sveta

Recenzie

​Hravý prierez dejinami sveta

Belgický ilustrátor Peter Goes sa v roku 2015 rozhodol vydať publikáciu Tijdlijn. O tri roky neskôr (t. j. v roku 2018) sa vďaka prekladu Marty Blaškovej Maňákovej a vydavateľstvu Artforum dostala k slovenským čitateľkám a čitateľom pod názvom Cesta časom s podtitulom Dejiny sveta v obrazoch. Ešteže!