Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Vidíme sa na BRaKu!

Desiaty ročník festivalu BRaK má skutočne hviezdne obsadenie. Na pódiách sa vystriedajú talianska autorka Beatrice Salvioni (Špina, Literárna bašta, 2023), Narine Abgarian z Arménska (Z neba spadli tri jablká/Simon, Artforum, 2022/2023) a poľský autor Andrzej Stasziuk (Cesta do Babadagu, Absynt, 2023).

V debatách a na autorských čítaniach si tiež budú môcť návštevníci vypočuť Krisztinu Tóth (HU), Ostapa Slyvynského (UA), Dmitrija Kapitelmana (DE), Tatianu Țîbuleac (MLD) a Lanu Bastašić (BiH).

Vystúpia aj zástupcovia slovenskej a českej literatúry ako Daniel Majling, Ján Buzássy, Alena Wagnerová, Jana Bodnárová a ďalší.

Sobotný večer bude patriť (aj) Narine Abgarian

K hviezdnemu obsadeniu na festivale prispeje svojou prítomnosťou aj arménska autorka Narine Abgarian, ktorá vystúpi na hlavnom pódiu v sobotu o 18.00.

„Veľmi sa tešíme, že ‚naša‘ autorka prijala pozvanie na BRaK, a veríme, že stretnutie s ňou bude pre jej fanúšikov a fanúšičky rovnako silným zážitkom ako čítanie jej kníh,“ hovorí Vladimír Michal z vydavateľstva Artforum.

A, samozrejme, okrem kníh Narine Abgarian bude vydavateľstvo Artforum prítomné počas celého festivalu vo svojom stánku. Príďte nás pozrieť, tešíme sa na vás!

Foto: Dmitry Rozhkov

Tri dni plné krásnych kníh

Od piatka 2. júna až do nedele 4. júna sa v Novej Cvernovke bude konať už 10. ročník Bratislavského knižného festivalu BRaK. Na čo sa môžeme tešiť?

Samozrejme, na knihy: tisíce krásnych publikácií bude mať v ponuke v rámci predajnej výstavy kníh až 60 slovenských, českých a jedno ukrajinské vydavateľstvo. Okrem toho organizátori, samozrejme, nachystali skvelý program pre všetky vekové kategórie, autorské čítania, diskusie, koncerty, divadlá, performancie, workshopy, skvelé jedlo a veľa zábavy.

Nad jubilejným, desiatym BRaKom prevzala záštitu aj prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová.

Humor ako stratégia prežitia

Po témach ako melanchólia, nový folklór, nerast či za zrkadlom je ústrednou témou festivalu humor. Ani zďaleka nie výlučnou, ale opäť sa odrazí v niekoľkých programových bodoch a napríklad v tohtoročnom vizuále.

„Jubilejný 10. ročník sme chceli trochu odľahčiť – neviem, či sa nám to podarilo. Nejde však o to, rezignovať či zatvárať oči, ale využiť humor ako stratégiu prežitia,“ hovorí riaditeľ festivalu František Malík.

BRaK preto symbolicky otvorí diskusia o príbehu dnes už kultovej knihy Tisíc a jeden vtip, ktorá je súčasťou slovenských domácností už niekoľko desaťročí. O tom, ako režim ovplyvňoval jej (ne)vydanie, ako vplýval na autora a aké miesto má v tunajšej kultúre smiechu, budú diskutovať Julia Sherwood, dcéra autora knihy Jána Kalinu, a Dušan Taragel, ktorý napísal doslov do nového vydania knihy Tisíc a jeden vtip po 50 rokoch.

Foto: Festival BRaK

Knihy, hudba, divadlo, výtvarné umenie a program pre deti

Na BRaKu má každoročne svoje miesto nielen literatúra a diskusie, ale aj iné umelecké formy. Preto je program doplnený o hudobné a divadelné predstavenia a performancie v popoludňajších aj vo večerných hodinách.

Návštevníkov a návštevníčky tento rok hneď v piatok privíta zástupkyňa alternatívneho popu Zea, v sobotu sa predstaví český raper MC GEY, kapela Sto múch, ale aj pesničkári Petiar či Džumelec.

V priestoroch Novej Cvernovky môžu návštevníci vidieť výstavy vizuálnych umelcov, okrem iného katalánskeho výtvarníka európskeho formátu Joana Negrescolora, svetového ukrajinského karikaturistu Vladimira Kazanevského či českej autorky a ilustrátorky, čerstvej držiteľky ocenenia Zlatá stuha Magdaleny Rutovej. Súčasťou je aj výstava s názvom Na začiatku to bolo ako na začiatku, všetko sa však skončilo koncom pod kuratelou Jana Kraloviča, ktorá predstaví okrem iného diela študentov VŠVU.

„Festival nezabúda ani na MDD a my sme si dali záležať na vytvorení pestrého programu aj pre najmenších, preto je BRaK skvelou víkendovou aktivitou pre celú rodinu. Zabaviť sa môžu na kreatívnych workshopoch, divadlách aj čítaniach,“ hovorí František Malík. Deti si budú môcť vyskúšať tvorbu leporela či tvorbu pesničky, absolvovať knihátorský rýchlokurz, ale aj zabaviť sa na detských predstaveniach NevaDivadla, Divadla ŠEM či Divadla Veteš.

Kompletný program nájdete na www.brakfestival.sk.

Lístky na festival si možno zakúpiť v predpredaji na webe Go Out: https://goout.net/sk/brak-2023/szmulkv/

Zakúpiť si môžete trojdňovú permanentku, ale aj vstupy na jednotlivé dni.

Vstupné neplatia deti do 12 rokov, dôchodcovia a držitelia ŤZP preukazu.

Na jednotlivé predstavenia v rámci festivalu nie sú potrebné samostatné vstupenky.

Foto: Festival BRaK

Konferencia sa zameria na knižný trh aj umelú inteligenciu

Súčasťou festivalu je aj bezplatná BRaK Konferencia o zákulisí vydávania kníh, ktorá je určená pre vydavateľov, ale prvý raz aj pre širokú verejnosť. Zameria sa na vplyv umelej inteligencie a sociálnych sietí na knižný trh, ale aj na to, či je súčasný výber kníh dostatočne rozmanitý – a ak nie, ako ho otvoriť pestrej škále príbehov a prístupov. Konferencia sa bude konať vo štvrtok 1. júna v Novej Cvernovke. Vstup na konferenciu je bezplatný. Viac informácií o konferencii nájdete vo Facebook evente.

Hlavný partner festivalu: Fond na podporu umenia

Partneri podujatia:

Nórske granty – Projekt Bibliodiverzita – podpora malých nezávislých vydavateľstiev je financovaný z Grantov EHP 2014 – 2021 a zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky

Visegrad Fund, Bratislavské kultúrne a informačné stredisko, LITA – autorská spoločnosť, Bratislava – hlavné mesto SR, Nová Cvernovka, Goethe Inštitút v Bratislave, České centrum Bratislava, Větrné mlýny, Villa Decius Institute for culture, Society of Hungarian Authors – Szépírók Társasága, CzechLit – České literární centrum, Solum Bokvennen AS, Taliansky inštitút, Katalánsky inštitút, Portugalský inštitút, Literarnyklub.sk, Medziriadky, Nadácia SPP, Staromestské kultúrne centrá, Mestská knižnica v Bratislave, Staromestská knižnica v Bratislave, Združenie kníhkupcov a vydavateľov Slovenska

Mediálni partneri:

Rádio_FM, Rádio Devín, Magazín o knihách, Medziknihami, inBA, Denník N, .týždeň, citylife.sk, Literárne noviny, Knižná revue, Kapitál, Rozum, Nota Bene, Big Media, JCDecaux, Vlna, A2, iliteratura.cz


(Zdroj: Tlačová správa festivalu BRaK)

Zobraziť diskusiu (0)

Simon

Simon

Abgarian Narine

V malom arménskom meste zomrel miestny murár Simon. Patril k váženým a obľúbeným občanom mestečka Berd, známy však bol aj svojimi nespočetnými ľúbostnými aférami.

Kúpiť za 13,41 €

Z neba spadli tri jablká

Z neba spadli tri jablká

Abgarian Narine

“Chcela som napísať príbeh, na ktorého konci je nádej. Ľudstvo potrebuje nádej a pekné príbehy,” povedala autorka o knihe Z neba spadli tri jablká.

Kúpiť za 12,51 €

Slovník vojny

Slovník vojny

Slyvynsky Ostap

Čím je pre nás naša kúpeľňa? Miestom, kde sa pripravujeme na nový deň alebo úkrytom, ktorý nám pri nočných náletoch zachráni život?

Kúpiť za 13,41 €

Depešáci

Depešáci

Gärtner Peter

Adam a Martin, dvaja učni zo socialistického zapadákova, sa púšťajú do naháňačky za lístkami na legendárny koncert Depeche Mode v Prahe v roku 1988. Rozpredajú zbierky plagátov z Brava, staré zásoby céčok, somrujú peniaze po babkách, len aby videli svoju milovanú kapelu.

Kúpiť za 15,21 €

Špina

Špina

Salvioni Beatrice

Príbeh nezabudnuteľného priateľstva z fašistického Talianska, ktorý preložili do 32 jazykov ešte pred jeho oficiálnym vydaním.

Kúpiť za 18,42 €

Agáta, kde si?

Agáta, kde si?

Oľhová Tereza

Agáta sa stále nudí. Jej najväčší sen je mať mobil.

Kúpiť za 15,11 €

Skutečná cesta ven

Skutečná cesta ven

Banga Patrik

Jak těžké bylo uniknout ze stereotypů, předsudků i dramatických zkušeností romské komunity na pražském Žižkově devadesátých let? Skutečná cesta ven je reálný příběh novináře Patrika Bangy, který popisuje, jak se dostal z romské čtvrti až mezi novináře předních českých médií.

Kúpiť za 15,91 €

Patchwork v bielej

Patchwork v bielej

Bodnárová Jana

„Stále a stále ten patchwork spomienok. Čo iné sú pohyby mysle v spomínaní ako pestrá patchworková deka...“

Kúpiť za 11,40 €

Skleněná zahrada

Skleněná zahrada

Tibuleac Tatiana

Osamělá starší žena adoptuje dívku z dětského domova, které říkají Lastočka, tedy Vlaštovka. Ta pak objevuje mnohonárodnostní Kišinev, kde vyrůstá mezi ruskou, moldavskou, ukrajinskou a židovskou kulturou.

Kúpiť za 13,40 €

Podobný obsah

Rok magického myslenia

Recenzie

Rok magického myslenia

Joan Didion sa vyrovnáva s najväčšou ľudskou stratou. Takmer celoživotný partner, spisovateľ John Gregory Dunne, zomrie v jej prítomnosti. Spočiatku to považuje za žart, je zmätená a z tohto pôvodného pocitu sa pachuť prenáša do najbližšieho obdobia a mieša sa s ďalšou tragédiou. V rukách Joan Didion sa však z elégie stáva zamyslenie s pohlcujúcou energiou do najbližšieho obdobia. Rok magického myslenia (Brak, 2023) je skúškou zadržania dychu pod vodou. Výhodou je, že vy vždy môžete vynoriť hlavu a ľubovoľne, dosýta dýchať.

Sloboda, forma, materstvo aj komiks. Trnavský literárny festival láka na výborný program aj zvučné zahraničné mená

Správy

Sloboda, forma, materstvo aj komiks. Trnavský literárny festival láka na výborný program aj zvučné zahraničné mená

Už tento mesiac od 22. do 25. novembra sa v kultúrnom centre Malý Berlín v Trnave koná deviaty ročník literárneho festivalu Ypsalon. Na publikum čakajú zvučné zahraničné mená, aktuálne témy, festivalové kníhkupectvo, ale aj veľa príjemných prekvapení.

Sklenená záhrada

Recenzie

Sklenená záhrada

Sklenená záhrada sprostredkúva úctyhodné zoznámenie s tvorbou súčasnej moldavskej autorky Tatiany Țîbuleac. Vo svojom ostatnom románe – ovenčenom v roku 2019 Cenou Európskej únie za literatúru – sa vracia do obdobia na sklonku Sovietskeho zväzu v znamení vyrovnávania sa s traumou stratenej moldavskej identity. Dej sleduje život adoptovanej Lastočky, ktorá sa razom ocitá na rozhraní kultúrne rozdeleného Kišiňova. Tento emočne kontrastný román oplýva jazykovou autenticitou, ktorú v mnohom násobí kvalitný preklad Evy Kenderessy.