Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Vlčí růže

Katja Kettu je fínska spisovateľka, animátorka a scenáristka. Vďaka českému Argu je už aj u nás dobre známa, keďže jej v tomto skvelom vydavateľstve vydali štyri výnimočné knihy: dva romány, jednu poviedkovú zbierku a komiks, resp. grafický román. Tematicky rada spracúva menej známe historické udalosti súvisiace najmä s totalitnými režimami, ktorých dosah nejakým spôsobom poznačil i jej rodnú zem. Hlavné postavy jej napospol brilantných textov tvoria predovšetkým ženy.

Najnovší autorkin materiál prináša menší odklon od zaužívaného smeru. Opäť rozoberá svojráznu, málo známu, až exotickú látku. Akurát kvôli nej tentoraz Európu opustíme a vydáme sa na americký kontinent, do indiánskej rezervácie Fond du Lac v štáte Minnesota.

Román Vlčí růže, ktorý nedávno vyšiel (v Argu) v preklade Jitky Hanušovej, rozvíja osudy fínskej prisťahovaleckej menšiny, ktorá (aj) v týchto končinách našla nové útočisko. Tu čiastočne splynuli s pôvodnými obyvateľmi, teda s Indiánmi prislúchajúcimi hlavne ku kmeňu Odžibvejov. Ich potomkovia boli viac-menej hanlivo nazývaní „Findiánmi“.

Príbeh sa odohráva z pohľadov dvoch ženských hrdiniek spojených pokrvným putom. Indiánka Rose, pred tým, než zmizne navždy, zanechá list pre dcéru Lempi, ktorú má s fínskym otcom Ettuom, kde poodhaľuje dôvody svojho záhadného a nikdy neobjasneného zmiznutia. K Lepmi sa toto svedectvo zhodou rôznych komplikovaných okolností dostane až po mnohých desaťročiach, keď už aj dcéra zdolá nejeden pohnutý boj so životom.

Lempi vedie akýsi vnútorný monológ so sebou a svojimi blízkymi a zároveň k nej z diaľky prehovára stratená matka. Temná minulosť postupne ožíva, jednotlivé kusé indície prechádzajú do usvedčujúcich faktov a tvrdá pravda napokon predsa len pomaly vylieza na povrch. Čitatelia tak budú mať dostatok priestoru na vyskladanie zrozumiteľného obrazu toho, čo sa to vtedy v rezervácii vlastne stalo.

Katja Kettu v typicky originálnom rukopise zaznamenáva historicky menej známu, ale tak či tak odvrátenú tvár amerického sna. Značnému množstvu ľudí sa z neho, žiaľ, neušli ani tie najbiednejšie omrvinky. Mnohým sa dostalo iba to, čo tu v drsných, veľmi vážnych obrazoch autorka zachytáva: diskriminácia, sociálne vylúčenie, segregácia. Problematika dvojitého etnického pôvodu spojená so silným rasizmom. Násilná integrácia úzko previazaná aj s organizovaným zločinom najhrubšieho zrna, ktorý je navyše zastrešený svetskými či duchovnými inštitúciami. V neposlednom rade príde i na nenápadný, ale napriek tomu citeľný ekologický apel.

Tvrdé, nehostinné nálady čiastočne zjemňuje zvláštne stvárnená intimita, citové hľadanie i jeho relatívne naplnenie. Autorka túto rovinu vymiesila zo zmesi hrubej, živočíšnosťou napáchnutej erotiky, prelínajúcej sa s mysticizmom či duchovnými prvkami vychádzajúcimi z oboch kultúrnych prameňov, čo textu dodáva svojský elektrizujúci náboj.

A skutočne ide o nekonformné čítanie. Napríklad v tom zmysle, že rozprávanie má riadne premenlivé tempo a komplikovaný nepravidelný rytmus. Niekomu sa môže stať (sám potvrdzujem), že harmonické zžitie sa s textovým tokom bude trvať o čosi dlhšie. To v žiadnom prípade nie je výčitka, len autorkina súčasná spisba vyznieva o kúsok neohybnejšie a nepoddajnejšie než doteraz.

Mnohé zostáva skryté pod povrchom. Kettu si veľakrát vystačí len s trefnými náznakmi, ktoré nás už dostatočne nasmerujú k nepríjemným odhaleniam. Treba oceniť aj uhrančivú atmosféru, kde niet núdze o magickoreálne či celkom surreálne ladené scény. Celok takýmto spôsobom absorbuje dotyk iných, neznámych, bežnými zmyslami nepochopiteľných svetov.

Vlčí růže hovorí o zvláštnom malom historickom prieniku dvoch „outsiderských“ kultúr, pričom tieto zároveň tvrdo pocítili nespravodlivý dosah oveľa väčšieho civilizačného tlaku, ktorému vzdorovať bolo nad ich možnosti a sily. Ich spoločný príbeh si však zaslúži pozornosť, k čomu svojou mierou prispieva i tento nanajvýš svojrázny román kombinujúci sociálne kritický realizmus a ponurú melodrámu. Hádam aj zásluhou Katji Kettu sa na „findiánskych“ samorastov nezabudne.

Katja Kettu: Vlčí růže

Argo, 2021

Preklad: Jitka Hanušová

264 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Vlčí růže

Vlčí růže

Kettu Katja

Ve svém nejnovějším románu Vlčí růže nás Katja Kettu opět zavede do prostředí, které je stejně tak neznámé, jako fascinující – do indiánské rezervace Fond du Lac v Minnesotě. Nežijí tam ale jen indiáni, nýbrž i „Findiáni“ – potomci finských přistěhovalců a původních obyvatel.

Kúpiť za 13,30 €

Podobný obsah

Fenomén Coelho

Recenzie

Fenomén Coelho

Je Paulo Coelho filozofický génius alebo len továreň na motivačné citáty a všeobecné pravdy?

Malíř duší

Recenzie

Malíř duší

Každé slávne mesto by malo mať svojho literárneho ambasádora spisujúceho ódy na jeho počesť. Na jeho veľkolepé vzlety i potupné pády. Niekoho, kto je s ním spätý skrz-naskrz ako v celoživotnom harmonickom zväzku, dokonale poznajúc všetky vzácne prednosti i nevyspytateľné vrtochy svojej vyvolenej. Medzi šťastlivkyne, hrdo sa pýšiace svojím oddaným ctiteľom, patrí aj španielska Barcelona. Oným bardom prevolávajúcim na jej večnú česť a slávu je románopisec Ildefonso Falcones de Sierra.

Ode To My Family

Recenzie

Ode To My Family

Populárna francúzska spisovateľka Delphine de Vigan by už aj u nás mala byť dostatočne známa každému priaznivcovi nadpriemerne kvalitnej beletristickej tvorby. Viacero jej výborných kníh stihlo vyjsť v češtine i slovenčine, dokonca v niekoľkých vydaniach. Presne to je aj prípad autorkinho čitateľsky najúspešnejšieho románu Noc nic nezadrží, ktorý v edícii Světová knihovna českého Odeonu vychádza už druhý raz, keď sa o jeho skvelý preklad postarala osvedčená Alexandra Pflimpflová.