Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Vše o mé dceři

Román Vše o mé dceři (Argo, 2020) nie je len o hľadaní porozumenia medzi matkou a dcérou. Nemenej je aj o láskavej potrebe starať sa o slabších. Hlavná protagonistka v tejto snahe prehliadne skutočnosť, že táto strana je jej viac ako vlastná a potrebuje ju obhájiť tak pre svoje dobro, ako aj pre dobro svojej dcéry.

Medzi školou a domovom dôchodcov nie je veľký rozdiel. Deti chodia do školy, aby sa naučili adaptovať sa na život dospelých. Starí ľudia v domovoch si zase osvojujú schopnosť žiť čo najmenej a často myšlienkami zakotvia v detstve.

Vdova z románu Vše o mé dceři od juhokórejskej spisovateľky Kim Hjedžin vyskúšala oba póly. Bývalá učiteľka sa stará o seniorov a učí sa žiť so skutočnosťou, že jej vzdelaná dcéra je homosexuálne orientovaná. Má pocit, že sa jej výchova vymkla z rúk a prestáva byť matkou, po akej túži. Správnou, spravodlivou, vyrovnanou.

Doba, kdy za bernou minci platila pouhá skutečnost, že jsem dceru přivedla na svět, vypršela. (str. 51)

Uniká jej však zásadný fakt. Medzi dospievaním a zomieraním, v ktorom sa existenčne aj profesionálne pohybuje, neexistuje väzba, v ktorej je dcéra povinná kopírovať jej osobnosť. Namiesto tolerancie prichádza konflikt. Boj nemá korene iba vo vnútri matky a dcéry, ale sústreďuje sa na vzťah s okolím. Hlavná protagonistka sa trápi pre dcérinu snahu obhájiť svoje práva, zároveň však nie je schopná plne akceptovať prítomnosť jej priateľky a svoj hnev adresuje práve jej.

Dilema s homosexuálnou orientáciou potomka naráža na autentickú schopnosť matky porozumieť tým najkrehkejším. Denne prichádza do kontaktu so seniormi, pre ktorých je vrúcny záujem bytostne dôležitý. Pri pocite straty záujmu zo strany okolia ich korene slabnú a zomierajú rýchlejšie. Lenže, človek nemusí byť starý a unavený iba telom. Jedna z najťažších vojen je vojna o slobodu v slobodnom svete. Kde sa zdanlivo všetko môže, až nás to vovádza do nudy a letargie.

Dcéra nepotrebuje exhibicionisticky demonštrovať svoju inakosť a dráždiť okolie. Chce sa len rázne postaviť proti diskriminácii na univerzite, na ulici, doma. Kim Hjedžin ukazuje na Južnú Kóreu, kde byť seniorom, študentom alebo homosexuálom nie je to isté ako u nás. Má to však rovnaký predpoklad ideálov ‒ starostlivosť, učenie, tolerancia.


Kim Hjedžin: Vše o mé dceři

Argo, 2020

Preklad: Petra Ben-Ari

Zobraziť diskusiu (0)

Vše o mé dceři

Vše o mé dceři

Kim Hjedžin

Hlavní hrdinkou románu je stárnoucí vdova, bývalá učitelka základní školy, která nyní pracuje jako ošetřovatelka v domově důchodců. Žije s dcerou a její přítelkyní.Jako by nestačil fakt, že vdova musí ve svém bytě trpět lesbický pár, dcera se zapojí do demonstrace proti diskriminaci homosexuálních kolegů na univerzitě. Vdova těžko snáší, že její vzdělaná dcera protestuje v ulicích a je kvůli své orientaci vystavena odsouzení společnosti. Přitom je denně svědkem spolužití lesbiček, o kterém by raději nevěděla. Svůj hněv a zklamání si vylévá na dceřině přítelkyni. Jak moc lze porozumět generaci s odlišnými názory? Skrze konflikty se odhaluje nepřekročitelný limit vzájemné tolerance. Autorka knihy skvěle vystihla pocity nepatřičnosti stárnoucí generace v rychle se rozvíjejícím světě, obzvláště pak v zemi, kde překotné změny a rychlost životního stylu, které od jedince vyžadují sílu a pružnost, nejsou vyvážené určitým bezpečím, jež v našich končinách poskytuje systémem zaručená jistota důchodu. Generační míjení je pak o to bolestnější.

Kúpiť za 10,53 €

Podobný obsah

Fenomén Coelho

Recenzie

Fenomén Coelho

Je Paulo Coelho filozofický génius alebo len továreň na motivačné citáty a všeobecné pravdy?

Malíř duší

Recenzie

Malíř duší

Každé slávne mesto by malo mať svojho literárneho ambasádora spisujúceho ódy na jeho počesť. Na jeho veľkolepé vzlety i potupné pády. Niekoho, kto je s ním spätý skrz-naskrz ako v celoživotnom harmonickom zväzku, dokonale poznajúc všetky vzácne prednosti i nevyspytateľné vrtochy svojej vyvolenej. Medzi šťastlivkyne, hrdo sa pýšiace svojím oddaným ctiteľom, patrí aj španielska Barcelona. Oným bardom prevolávajúcim na jej večnú česť a slávu je románopisec Ildefonso Falcones de Sierra.

Ode To My Family

Recenzie

Ode To My Family

Populárna francúzska spisovateľka Delphine de Vigan by už aj u nás mala byť dostatočne známa každému priaznivcovi nadpriemerne kvalitnej beletristickej tvorby. Viacero jej výborných kníh stihlo vyjsť v češtine i slovenčine, dokonca v niekoľkých vydaniach. Presne to je aj prípad autorkinho čitateľsky najúspešnejšieho románu Noc nic nezadrží, ktorý v edícii Světová knihovna českého Odeonu vychádza už druhý raz, keď sa o jeho skvelý preklad postarala osvedčená Alexandra Pflimpflová.