Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Vydavateľstvo Artforum: Dobré knihy 2021 (prvá časť)

Prvý polrok nového roka bude, zdá sa, ešte stále v znamení home office a obmedzených možností cestovania či spoločenského života. Tieto chvíle však určite pomôžu spríjemniť dobré knihy. Vo vydavateľstve Artforum bude prvý polrok v znamení troch noviniek a viacerých dotlačí obľúbených kníh, ktoré po darčekovom období opäť dopĺňame na pulty kníhkupectiev a na sklady e-kníhkupectiev. Dobré knihy v dobrých, ale aj v čudných časoch – to je zázemie, ktoré vám z vydavateľstva Artforum posielame spolu s prianím do roku 2021.

Vojtěch Matocha: Prašina 3. Biela Komnata

vychádza 5. februára 2021

Je sparné leto a napätie na hraniciach Prašiny rastie. Podnikateľ Klement Hrouda sa vracia do Prahy, aby sa pomstil, a na svahoch Šibeničného vrchu striehnu Krchlebčania, vedení záhadným Melicharom. Čoskoro sa davy ľudí vydajú po temných uličkách a budú hľadať stroj dávneho vynálezcu Hanuša Nápravníka. Zatiaľ čo sa v ošarpaných domoch a na prázdnych námestiach v tichosti schyľuje k poslednému stretu, rozhodne sa En vziať osud ich štvrte do vlastných rúk. Jirko sa vydáva po jej stopách. Podarí sa mu odvážne dievča nájsť, skôr než bude neskoro? Posledný diel úspešnej trilógie Prašina prináša konečné rozuzlenie, na ktoré sme s veľkým napätím čakali.


Etgar Keret: Porucha na kraji galaxie

vychádza 21. apríla 2021

„Keby sa Kafka reinkarnoval ako autor komédií v Tel Avive, mohlo by jeho dielo vyzerať asi takto.“ (The Guardian)

Sarkastický humor, ironický pohľad na rodinný život a porovnávanie existenčného a všedného sú klasické Keretove témy. Opäť nám ich – s chuťou a obnažené na kožu – servíruje v novej zbierke. V Keretovom svete rozmar často zakrýva hlbokú múdrosť a smútok je sprevádzaný veselosťou, na svet sa pozerá pozorne a bystrými očami a my nemôžeme odolať, musíme sa pozerať s ním. Je totiž jediná vec, ktorú Keret vo svojich poviedkach nedokáže – byť nudný.

Zbierka v preklade Silvie Singer a Michala Vlka vychádza ako desiata kniha edície -klad, ktorá je zameraná na kvalitnú súčasnú svetovú beletriu.


Ali Smith: Jar

vychádza 19. mája 2021

Po Jeseni (2019) a Zime (2020) je tretí román v plánovanom kvartete Ali Smith pomenovaný po období nového života. Jar je však temnejšia ako jej predošlé knihy. Všetky tri sa dotýkajú aktuálneho diania: rozdelenia britskej spoločnosti, ktoré odhalilo referendum o zotrvaní v EÚ. Nezhody sa prehlbujú, zatiaľ čo za hranicami malého ostrova konflikty a klimatické zmeny nútia stále viac a viac ľudí opúšťať ich domovy. A napriek tomu spisovateľka, známa svojím precíznym a inteligentným štýlom, postupne odhaľuje jadro románu – nádej. „Pravá nádej,“ hovorí jedna z postáv, je „v skutočnosti neprítomnosť nádeje.“

Kvarteto ročných období Ali Smith vychádza v prekladoch Kristíny Svrčkovej v edícii -klad. Edícia prináša tú najzaujímavejšiu súčasnú svetovú beletriu v kvalitných slovenských prekladoch.


Dotlače obľúbených kníh:

Alena Sabuchová: Šeptuchy

dotlač 22. januára – už v predpredaji

Víťazná kniha ceny Anasoft litera 2020 sa opäť dostane na pulty kníhkupectiev. Alena Sabuchová si pre svoje jemné, no zároveň i drsné rozprávanie zvolila krásny priestor a zabývala ho výnimočnými postavami, stojacimi nielen na hranici dvoch susediacich štátov. Román je inšpirovaný jej viacerými návštevami regiónu Podlasie.






Jón Kalman Stefánsson: Príbeh o Áste

dotlač 22. januára – už v predpredaji

Najnovší román milovaného islandského autora bol skloňovaný vo viacerých rebríčkoch top kníh minulého roka. O jeho úspechu svedčí aj aktuálna vypredanosť, čo o pár dní napravíme, a kniha sa k vám opäť dostane. Román bol okrem iného nominovaný na Islandskú literárnu cenu a na francúzsku literárnu cenu Prix Médici.





Vojtěch Matocha: Prašina 1

dotlač 5. februára – už v predpredaji

Pripravte sa na príchod tretieho záverečného dielu – ideálne prečítaním prvých dvoch častí dobrodružstiev z Prašiny. Mimoriadne napínavý príbeh je blízky štýlu Jaroslava Foglara. Román pre mládež získal nomináciu na cenu Magnesia Litera, nomináciu na cenu Zlatá stuha a Cenu Jiřího Ortena.






Ján Štrasser, Jozef Hašto: Slovo blázon nepoužívam

dotlač 19. februára – už v predpredaji

Kniha rozhovorov s popredným slovenským odborníkom na ľudskú dušu, profesorom Jozefom Haštom, vyšla v novembri 2020 a celý prvý náklad knihy hneď skončil v rukách čitateľov – na nočných stolíkoch a pod vianočnými stromčekmi. Inšpiratívny rozhovor vznikol zo stretnutí Jozefa Hašta so skúseným autorom rozhovorov Jánom Štrasserom.



Zobraziť diskusiu (0)

Prašina 3. Biela komnata

Prašina 3. Biela komnata

Matocha Vojtěch

Je sparné leto a napätie na hraniciach Prašiny rastie. Podnikateľ Klement Hrouda sa vracia do Prahy, aby sa pomstil, a na svahoch Šibeničného vrchu striehnu Krchlebčania, vedení záhadným Melicharom.

Kúpiť za 9,60 €

Šeptuchy

Šeptuchy

Sabuchová Alena

Podlasie – rustikálny lesnatý región medzi Poľskom a Bieloruskom, je tak trochu zabudnutá zem. O to väčšie má čaro a neopakovateľnú atmosféru zahalenú do hmiel vystupujúcich nad močiarmi.

Kúpiť za 9,52 €

Príbeh o Áste

Príbeh o Áste

Stefánsson Jón Kalman

Ásta, ktorej meno – ak si odmyslíme posledné písmeno – po islandsky znamená láska, sa narodí koncom päťdesiatych rokov mladému zaľúbenému páru, Sigvaldimu a Helge. Idyla rodinného života však netrvá dlho.

Kúpiť za 11,92 €

Slovo blázon nepoužívam

Slovo blázon nepoužívam

Štrasser Ján

Ján Štrasser sa stretával s Jozefom Haštom od októbra 2019 do marca 2020. Polrok ich spoločných rozhovorov je zaznamenaný v tejto knihe.

Kúpiť za 11,20 €

Prašina (slovenská verzia)

Prašina (slovenská verzia)

Matocha Vojtěch

Prašina je tajuplné miesto: temný ostrov uprostred žiariacej Prahy. Nikto nevie prečo, ale v Prašine nefunguje elektrina: nesvietia tu lampy, nejazdia električky a mobily márne hľadajú signál. V tejto strašidelnej štvrti pátrajú dvaja chlapci a dievča po starobylom tajomstve, ktoré by mohlo zmeniť svet. Ich dobrodružstvo je o to nebezpečnejšie, že musia čeliť partii dospelých, ktorí majú rovnaký cieľ a nezastavia sa pred ničím. Mimoriadne napínavý príbeh blízky štýlu Jaroslava Foglara dopĺňajú ilustrácie, ktoré čitateľa vezmú priamo do srdca Prašiny.

Kúpiť za 9,60 €

Podobný obsah

Ediční plány nakladatelství Host, Argo a Paseka

Správy

Ediční plány nakladatelství Host, Argo a Paseka

Prolistujte si pár edičáků, které jsme pro vás shromáždili na jedno místo. Je to vlastně takový pohled do budoucnosti. Uvidíte věci, které se na 99,9 % uskuteční, protože už jsou v zásadě připraveny nebo se zrovna dodělávají. Není to věštba – takhle se to prostě stane.

Edičný plán vydavateľstva BRAK

Správy

Edičný plán vydavateľstva BRAK

Vydavateľstvo BRAK vzniklo v roku 2015, keď vydalo vôbec prvý zahraničný preklad picture booku Vojna, ktorá zmenila Rondo od Romany Romanyšyn a Andrija Lesiva, oceneného prestížnou Ragazzi Award na Medzinárodnom veľtrhu detskej knihy v Bologni. Neskôr sa pridali pozoruhodné zahraničné tituly ako zbierky próz ukrajinských spisovateľov Tarasa Prochaska a Serhija Žadana, ilustrovaný výber poviedok Franza Kafku, preklad významného komiksu Maus od Arta Spiegelmana, knihy Nostalgia a Solenoid od rumunského autora a ašpiranta na Nobelovu cenu Mirceu Cărtărescu, Walden alebo Život v lese či knihy súčasnej arabskej literatúry v edícii Dezorient express.

Tam, kde číha vlk

Recenzie

Tam, kde číha vlk

Matka sa zrodí spoločne s dieťaťom. Nie pred ním, nie po ňom – narodia sa naraz. Matka plače dojatím a úľavou, dieťa víta život. Časom sa všetko mení – pocity, potreby, vzťahy. Aj najväčšia istota podlieha vývoju, život sa premení na oázu úvah bez odpovedí. Obdobne sa zrodili a menili aj Lilach a Adam, matka a syn, ústredné postavy knihy Tam, kde číha vlk od spisovateľky Ajelet Gundar-Gošen v preklade Michala Vlka.