Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Zaskočený večnosťou

Rozhovory o metatémach života i bytia. Hľadanie odpovedí na zložité a ťažké otázky človeka. Dôležitá kniha o súčasnom kresťanstve, Slovensku a spoločnosti. Pastirčák má schopnosť vidieť do hĺbky reality.

Okrem iných zaujímavých noviniek vydal .týždeň krátko pred Vianocami knihu – rozhovor publicistu a novinára Michala Oláha s Danielom Pastičákom, slovenským básnikom a spisovateľom, umelcom, výtvarníkom a v neposlednom rade i kazateľom Cirkvi bratskej.

Po grafickej stránke je to úchvatná umelecká práca, fotografie holiaceho sa Pastirčáka nafotil dvorný fotograf .týždňa Boris Németh. Harmonicky a plynule dopĺňajú text, respektíve otázky a odpovede, v ktorých Pastirčák siaha čoraz hlbšie na dno svojej duše, a odhaľovanie jeho vnútorného sveta, myšlienok, pohnútok a pocitov korešponduje s fotografiami: na poslednej z nich je Pastirčák už bez vlasov i bez brady, odhalený až na dreň ako práve narodené dieťa.

Tu treba podotknúť, že vynikajúcu prácu urobil Michal Oláh, jeho otázky sú presné a trefné, vidno, že sa dôkladne pripravil a rozhovor má plne pod kontrolou, zároveň ponúka veľkorysý priestor Pastirčákovi, ktorý hádam ako nikdy odhaľuje svetlé i temné zákutia srdca.

Kniha je vystavaná z 12 kapitol (toľko, koľko je mesiacov v roku alebo apoštolov, či kmeňov Izraela... neviem, stačí si vybrať). Každá z nich sa venuje jednej téme, od jeho mladosti a postupného hľadania a nachádzania sa až po ťažké Jóbove otázky či otázky viery, cirkvi a Boha vo svete. Pastirčák opäť raz udivuje rozsahom svojich myšlienok a znalostí a presahom do zdanlivo nesúvisiacich tém a odborov, s množstvom podnetných myšlienok. Kniha sa nedá prelúskať za jeden večer, treba si na ňu nájsť čas i priestor, Pastirčák s Oláhom kladú na čitateľa nemalé nároky.

Z mladíckeho rebela a umelca sa postupne vynára obraz múdreho, zrelého muža, ktorého veľkou devízou sa stáva miernosť jeho bytia, umiernenosť myšlienok a jeho celistvý a mierne optimistický pohľad na človeka, svet i Boha. Celkovú perspektívu dotvára predhovor Tomáša Halíka, ktorý je ako vždy priamy a vecný.

Je veľká škoda, že Pastirčákov hlas sa v tomto svete stráca a je prekričaný rôznymi aktivistami, influencermi, radikálnymi kazateľmi či pravovernými kresťanmi. Sám seba vníma ako most medzi rôznymi prúdmi a skupinami, medzi liberálmi a konzervatívcami. Vo vojnách, aj tých kultúrnych, sa ako prvé ničia mosty. Možno preto je jeho hlas taký tichý. Kto ho túži zachytiť, musí si najprv sám nájsť tiché miesto a stíšiť sa. Kto však hľadá múdrosť a hĺbku, neoľutuje. Práve naopak. Našiel na slovenskej pustatine oázu života.

Daniel Pastirčák: Zaskočený večnosťou

W PRESS, 2020


Zobraziť diskusiu (0)

Zaskočený večnosťou

Zaskočený večnosťou

Pastirčák Daniel

Rozhovory Michala Oláha s najznámejším slovenským kazateľom Danielom Pastirčákom o úprimnom hľadaní zmyslu života, nádeji a zaskočení večnosťou. V dvanástich rozhovoroch odhalíte osobný príbeh najznámejšieho slovenského ekumenického kazateľa počas jeho neraz tŕnistej cesty životom.

Kúpiť za 11,69 €

Podobný obsah

Pontyho hora - rozprávka pre malých aj veľkých

Pontyho hora - rozprávka pre malých aj veľkých

Každý z nás má svoju horu, na ktorú musí počas života vystúpiť. Daniel Pastirčák sa v najnovšej rozprávke pre väčších aj celkom dospelých čitateľov so sebe vlastnou bravúrou dotýka boľavých miest našich súčasných dní a prostredníctvom mnohých metaforických obrazoch a podobenstiev kreslí cestu, po ktorej by sme sa mohli vybrať, aby sme na vrcholov hôr svojich životov mohli zapichnúť víťaznú a múdru vlajku. Pontyho horu nájdete v kníhkupectvách od polovice novembra.

Našli sme spôsob, ako sa dá najesť z kníh: Príbeh knihy Damianova rieka a charity Mary‘s Meals

Správy

Našli sme spôsob, ako sa dá najesť z kníh: Príbeh knihy Damianova rieka a charity Mary‘s Meals

Existujú tri možnosti, ako sa najesť z knihy. 1. Knihu osolíme a varíme do zmäknutia. 2. Kúpime knihu Damianova rieka a prispejeme tak na jedno jedlo denne pre najchudobnejšie deti na svete na pol roka. 3. Zaokrúhlime nákup na www.artforum.sk smerom nahor a opakujeme druhú časť postupu z bodu 2.

​Daniel Pastirčák: Rozprávka o lietajúcej Alžbetke

​Daniel Pastirčák: Rozprávka o lietajúcej Alžbetke

Pôvabná detská knižka Daniela Pastirčáka vás zavedie do sveta Alžbetky, do jej života, k jej najbližšej rodine. Príbeh Alžbetky, ktorá túži lietať, no o svoje krídla vlastnou vinou príde je osobný, ale univerzálny, poetický, ale zrozumiteľný. Akvarely Veroniky Klímovej Holecovej potešia tých, ktorí majú radi klasické a jemné ilustrácie.