Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Zinkoví chlapci

Ďalší dielik z desivej pentalógie o ruskej duši od Svetlany Alexijevič má názov Zinkoví chlapci. Tretí a posledný raz v ňom bieloruská spisovateľka a novinárka, laureátka Nobelovej ceny za literatúru za rok 2015, tematicky načiera do hrôz vojny. Je teda pomerne ťažké predstaviť si, že by takýto silný materiál u nás vyšiel niekde inde ako v Prekliatych reportéroch – vo výstavnej edícii vydavateľstva Absynt, kde sú už nejaký čas dostupné všetky tituly z tohto autorkinho dokumentárneho cyklu.

Afganistan, apríl 1978. Práve sa začala revolúcia proti diktátorskému režimu prezidenta Daúda. Táto vyústi do vojenského prevratu, počas ktorého je Daúd, vládnuci od roku 1973, zavraždený. Vlády sa ujíma prosovietska Ľudovodemokratická strana Afganistanu, na čele ktorej stojí Núr Muhammed Tarakí. V boji proti partizánskym jednotkám požiada spriatelených Sovietov o pomoc. Tá však nemala spočívať v priamom vojenskom zásahu. V októbri 1979 je zavraždený nástupcom Hafizulláhom Amínom a následne do Afganistanu priamo vtrhnú sovietske vojská. Vypukne dlhá brutálna vojna, ktorá sa skončí o desať rokov neskôr odsunom sovietskej armády. Bilancia je katastrofálna: krajina v totálnom chaose s miliónom mŕtvych prevažne z radov civilov a k tomu viac než pätnásťtisíc mŕtvych sovietskych vojakov.

Svetlana Alexijevič na viac než tristo stranách prináša otrasné svedectvo o tejto tragédii. Svedectvo vypovedané najlegitímnejším a najúprimnejším spôsobom – pravdou. Nejde však o žiadnu zbierku akademicky suchých historických faktov, chladne zanalyzovaných odťažitým vedeckým okom. Ona dejiny hľadá priamo v ich zdroji a nie je to veru veselá práca. Jadro textu tak opäť tvoria výpovede samotných zúčastnených. Stovky hlasov zachytených na magnetofónovej páske k nám naliehavo prehovárajú živým jazykom, vykresľujúc tak obraz úplnej katastrofy.

Veteráni, dôstojnícke šarže, radoví vojaci, kvíliace matky (aj otcovia), ktorým sa potomkovia vrátili domov ako Gruz 200 – náklad v zinkovej rakve. Hlasová polyfónia ako najlepší dôkaz úplnej mizérie, ako bezmocný následok jednej celkom absurdnej agresie. Pošliapané ideály, z ktorých zostala len rýdza faloš. Duševne, fyzicky a morálne zlomené existencie, ktorým sa všetci otočili chrbtom. Utrpenie a surový odtlačok vojny meniacej deti na rozbesnené bezškrupulózne beštie odtrhnuté z reťaze. Hrozné memento nezmyselného boja, ktorý nevyhral nikto a prehrali všetci, pričom praví zodpovední za celú situáciu sa takpovediac stratili v toku každodennosti.

Zas ostali len veľakrát oklamaní, zničení ľudia, postavení zoči-voči neúprosnej realite, ktorej často ani sami nevedeli uveriť. Krátke reporty rovno z „Afganu“ a hlavne (!) záznamy z autorkinho občianskeho súdu, pred ktorým stála ako obžalovaná z urážky osobnej cti, a vojnového hrdinstva, sú skutočne mimoriadne výpovedné a výsledný text výborne dotvárajú.

Zinkoví chlapci podávajú nekompromisnú a zdrvujúcu správu o tom, že pravda, nech už je akokoľvek strašná, vždy musí vyjsť (a vyjde) najavo i za cenu toho, že neuľahčí nikomu a priťaží všetkým.

Devastujúca reportáž od najlegendárnejšej Prekliatej reportérky.

Svetlana Alexijevič: Zinkoví chlapci

Absynt, 2020 (edícia Prekliati reportéri, druhé vydanie)

Preklad: Kristína Karabová

328 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Zinkoví chlapci (mäkká väzba)

Zinkoví chlapci (mäkká väzba)

Alexijevič Svetlana

Kričia. A šepkajú.

Kúpiť za 12,26 €

Podobný obsah

Odpadky neberieme, do budúcna nehľadíme!

Recenzie

Odpadky neberieme, do budúcna nehľadíme!

To najtragickejšie, čo môžeme v 21. storočí stretnúť na Zemi, vo významnej miere nájdeme zachytené v knihe s názvom Vylúčení. Autorom tejto nielen hrúbkou drvivej reportáže je Artur Domosławski, ďalší z dlhého radu výnimočných poľských novinárov, ktorému sa za ňu ušla i nominácia na najprestížnejšie domáce ocenenie Niké. Do slovenčiny ju výborne preložil Alexander Horák, takže už nejaký čas zaujíma čestné miesto medzi spravodajskými perlami v edícii Prekliati reportéri zo známeho vydavateľstva Absynt.

Internát

Recenzie

Internát

Internát možno vnímať ako novodobý ekvivalent vojnovej klasiky Na západe nič nové. Paralela týchto diel sa rôzni hádam iba v odstupe necelého storočia. Kým významné nadčasové dielo Remarquea je odkazom histórie, Internát je desivým obrazom, žiaľ, stále aktuálnych skutočností.

Polovica žltého slnka

Recenzie

Polovica žltého slnka

Chimamanda Ngozi Adichie je populárna spisovateľka, publicistka a občianska aktivistka pôvodom z Nigérie. Autorka slávnej Amerikánky, ktorou si vydobyla zaslúžené celosvetové uznanie, sa vo svojej druhej knihe otáča vzad. Smerom do minulosti ku generácii rodičov a starých rodičov. V dôležitom románe s názvom Polovica žltého slnka sa pokúša reflektovať udalosti z obdobia nigérijskej občianskej vojny, ktorá daný región brutálne zasiahla v rokoch 1967 – 1970. Tento vážny titul u nás vyšiel v Absynte v rámci výbornej edície 100% a preložila ho Kristína Karabová.