Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Jozef Karika: Čierny Kruh

Čitatelia šesťdielnej mafiánskej ságy od Jozefa Kariku sa tento mesiac dočkali veľkolepého literárneho finále cyklu, ktorý je medailónom zla slovenskej spoločnosti a politiky. Zároveň patrí medzi najrozsiahlejšie románové série súčasnej slovenskej literatúry, kde sa na všetkých 2300 stranách autorovi podarilo kvalitatívne udržať latku, ktorá bola už prvou knihou V tieni mafie nasadená vysoko.

Dej nás opäť vtiahne do kolotoča udalostí v Ružomberoku, kde po situáciách z predchádzajúcej časti - Čierneho roku nebolo nič ako predtým. Tentokrát realitu vnímame z perspektívy mladého nastupujúceho úradníka, ktorého dramatické okolnosti pripravili o otca, a tak si ho pod svoje krídla zobral známy ”podnikateľ" Peter Štarch pripravený z mladej krvi spraviť svojho nástupcu.

Kto čaká viac ako 400 strán detailne opísaného násilia, možno ostane sklamaný, avšak morálne dilemy, ktorých sme súčasťou počas celého deja knihy, prinášajú nový výrazný prvok do tejto kroniky zločinu, ktorá bola príznačná nielen dejovými zvratmi, ale aj brutalitou, ktorá mohla citlivejším povahám robiť v predchádzajúcich dieloch problémy. Nemôžme povedať, že doterajšia majstrovská práca neniesla žiadne prvky morálnej dilemy alebo pokrivenia charakterov. Teraz tento proces ale sledujeme detailnejšie ako kedykoľvek predtým. Čo bolo včera neakceptovateľné sa stáva normou, a tak sme svedkami gradujúceho rozkladu morálky pri kľúčových rozhodnutiach hlavnej postavy a je len na nej či z tejto špirály zla vystúpi alebo sa ňou nechá definitívne vtiahnuť do nekonečného kruhu, ktorý sa desaťročia točí nielen v Ružomberku, ale prakticky v desiatkach ďalších miest Slovenska. Autor tak rekonštruuje kriminálnu históriu krajiny, ktorú dobrou fabulačnou schopnosťou približuje realite.

Karika opäť umne popísal ďalšiu časť slovenských dejín, nakoľko dej sa odohráva roky pred vstupom do EÚ a nasledujúce roky po ňom a dopĺňa posledný úlomok popisu vývoja spoločenských pomerov za posledných viac ako 30 rokov, ktoré tieto romány obsiahli. Násilie sa už takmer vytratilo z ulíc, ale k moci sa dostávajú sofistikovanejšie metódy zločinu. Spomínané detailne opisy vrážd a bitiek sa tentokrát menia na deskripciu absurdizmu miestnej samosprávy a absolútneho ovládnutia štátu finančnými skupinami, v ktorých pozadí stoja príslušníci bývalých tajných služieb.

Po prečítaní končí pre zarytých fanúšikov kvalitný knižný príbeh, avšak pre čitateľov, ktorí sa ku sérii dostali len teraz, autor necháva viaceré možnosti ako ju čítať. Je logické, že je možné čítať najskôr druhú trilógiu, ktoré autor síce napísal neskôr, ale ich dej sa chronologicky odohral pred príbehmi z prvej trilógie:V tieni mafie, V tieni Mafie: Čas dravcov a Nepriateľ štátu. O túto možnosť automaticky prišli všetci tí, ktorí sa k spomínaným dielam dostali skôr a súčasné uzavretie série bolo doplnením pôvodného príbehu. Čo ma však zaskočilo, bola tretia možnosť čítania kníh a to tá, že sa začne touto poslednou knihou ktorá nielenže dej ukončuje, ale skrz objavovanie sa postavy Michala Harvana pomaly otvára aj udalosti prvých dielov.

Priznám sa, že spočiatku som bol voči tejto ceste skeptický, avšak po prečítaní musím zhodnotiť, že je to majstrovský ťah autora a ďalší dôkaz literárneho talentu. Keď som knihu dočítal, prešiel som niekoľko diskusií na internete, aby som zistil či sú moje dojmy zastúpené aj u iných čitateľov. Našiel som výčitku, že skalní mohli už v polke knihy predpokladať jej záver. To môže byť síce pravda, ale nebol by to Karikov záver aby tak či onak „neroztrhal dušu“ a nenechal čitateľa niekoľko hodín a dní vo víre myšlienok zo spracovávania ukončenia tejto knihy a pre mnohých aj série.

Kniha dostáva špeciálny rozmer práve počas udalostí posledných týždňov a mesiacov a ostáva len dúfať, že pomery opísané v ságe budú už len a len redukované. Smutným faktom ostáva, že úplne nezmiznú nikdy, to však dáva knihe a sérii zároveň nesmrteľnú nadčasovosť.


Ikar, 2019

Zobraziť diskusiu (0)

Čierny Kruh

Čierny Kruh

Jozef Karika

Čo však prichádza namiesto nej? Čerstvo vyštudovaný Milan Ostrý nastupuje do úradnej funkcie. Pracuje v nej nielen pre mafiánskeho bossa Petra Štarcha, ale aj pre vplyvného skorumpovaného úradníka Alexandra Vokoša. Lenže v jednom meste nemôžu byť dvaja vládcovia... Schyľuje sa k veľkej zrážke a Milan sa ocitá medzi mlynskými kameňmi. Čím viac spoznáva odvrátenú stranu moci, tým rýchlejšie stráca zem pod nohami. Ktorá cesta vedie k naplnenému životu a ktorá do zatratenia? Deväťdesiate roky sa skončili, doba sa zmenila. V podsvetí sa už tak často nestrieľa, no stále ide o krk. Stávky sú vysoké, čierna hra berie nielen život, ale aj dušu. Jozef Karika tentoraz prináša veľký román o tenkej hranici medzi dobrom a zlom, úspechom a pádom, minulosťou a súčasnosťou nášho štátu aj o križovatke, na ktorej sme sa ako spoločnosť ocitli.

Kúpiť za 15,90 €

Podobný obsah

Jozef Karika: Smršť

Recenzie

Jozef Karika: Smršť

Po minuloročnom famóznom ukončení šesťdielnej mafiánskej série titulom Čierny kruh sa Jozef Karika opäť žánrovo vracia k mysterióznemu trileru a po jeho prečítaní je nutné konštatovať, že tento návrat sa jednoznačne vydaril.

Rozprávanie s Jurajom Malíčkom o sci-fi a fantasy knihách II.

Správy

Rozprávanie s Jurajom Malíčkom o sci-fi a fantasy knihách II.

Nový rozhovor s teoretikom pop-kultúry, vysokoškolským pedagógom a publicistom, Jurajom Malíčkom. Opäť sme hovorili o sci-fi knihách, o svojráznej výtvarnej estetike tohto žánru, o Tichuanských bibliách, o tom, či žijeme v alternatívnej histórii, o umelej inteligencii a identite, ale aj o súťaži Anasoft litera, o tom prečo nedôveruje recenziám a na záver aj jedna z možností, ako sa dá povedať, ktorá kniha je dobrá a ktorá nie.