Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Jozef Karika: Smršť

Po minuloročnom famóznom ukončení šesťdielnej mafiánskej série titulom Čierny kruh sa Jozef Karika opäť žánrovo vracia k mysterióznemu trileru a po jeho prečítaní je nutné konštatovať, že tento návrat sa jednoznačne vydaril.

Ako je už zvykom, opätovne sa v knihe stretávame s mysterióznym javom súvisiacim s počasím, ktorý ma devastačný vplyv na ľudské správanie. Ak niekomu napadne, že tento scenár sme tu už mali a že ide o tematickú núdzu autora, nemôže sa väčšmi mýliť.

Opäť sa ocitáme na chladnom severe Slovenska, kde poctivého hlavného hrdinu zaujme nález autokamery na odpočívadle. Jej spočiatku nepochopiteľný obsah ho zaujme natoľko, že začne pátrať po odpovediach na otázky vyplývajúce zo záznamu. Postupne sa dozvedáme o jave, ktorý sa volá halný vietor a vyskytuje sa najmä na poľskej strane Tatier. Jeho vplyv však možno lokálne badať aj na slovenskej strane a práve dôsledky týchto regionálnych presahov ponúkajú odpovede na mnohé otázky hlavného hrdinu. Zároveň ho však s priateľmi vrhnú do nerovného boja s týmto úkazom, kde strach a deštrukcia dostávajú absolútne iný rozmer.

Aj keď podobná línia je súčasťou viacerých predchádzajúcich Karikových titulov tohto žánru, dynamika deja, detailné opisy okolia a mentálneho rozpoloženia hrdinov ukazujú, že tento scenár zďaleka nebol a nie je vyčerpaný. Priznávam, že podobnú skepsu som zažíval už pri ohlásení diela a pri jeho predstavovaní ešte pred oficiálnym uvedením do predaja, no fakt, že kniha padla „na jednu šupu“, doplnený o niekoľkonásobné a intenzívne dávky zimomriavok, rozbili akékoľvek negatívne predsudky.

Nerád by som sa púšťal do „spoilerovania“ deja, aby som nikoho nepripravil o poriadny čitateľsky napätý zážitok, a tak len doplním, že v rukách Karikových fanúšikov sa ocitne ďalší kus výbornej roboty, ktorý si udržiava vysoký štandard autorovej tvorby. Pre tých, ktorí knihu prečítajú ako jeho „prvotinu“, to môže byť výborná vstupná brána k ostatným jeho dielam, ktorými absolútne vyniká medzi autormi tohto žánru minimálne na slovenskej úrovni.

Na záver len doplním osobné lokálpatriotické pozitívum pre všetkých Oravcov. Časť príbehu sa odohráva v tomto regióne s peknými opismi nášho klenotu aj hanby – Oravskej priehrady.


Jozef Karika: Smršť

IKAR, 2020

Zobraziť diskusiu (0)

Smršť

Smršť

Karika Jozef

Nočná jazda autom, naokolo tma a ľudoprázdna pustina. Za tebou prízrak stareny v pohrebných šatách, ktorý je bližšie zakaždým, keď čo i len na chvíľu zastaneš...

Kúpiť za 12,51 €

Podobný obsah

 Jozef Karika: Čierny Kruh

Recenzie

Jozef Karika: Čierny Kruh

Čitatelia šesťdielnej mafiánskej ságy od Jozefa Kariku sa tento mesiac dočkali veľkolepého literárneho finále cyklu, ktorý je medailónom zla slovenskej spoločnosti a politiky. Zároveň patrí medzi najrozsiahlejšie románové série súčasnej slovenskej literatúry, kde sa na všetkých 2300 stranách autorovi podarilo kvalitatívne udržať latku, ktorá bola už prvou knihou V tieni mafie nasadená vysoko.

Rozprávanie s Jurajom Malíčkom o sci-fi a fantasy knihách II.

Správy

Rozprávanie s Jurajom Malíčkom o sci-fi a fantasy knihách II.

Nový rozhovor s teoretikom pop-kultúry, vysokoškolským pedagógom a publicistom, Jurajom Malíčkom. Opäť sme hovorili o sci-fi knihách, o svojráznej výtvarnej estetike tohto žánru, o Tichuanských bibliách, o tom, či žijeme v alternatívnej histórii, o umelej inteligencii a identite, ale aj o súťaži Anasoft litera, o tom prečo nedôveruje recenziám a na záver aj jedna z možností, ako sa dá povedať, ktorá kniha je dobrá a ktorá nie.