Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

10 dní v „Islamskom štáte“

Udalosti dnešných dní rezonujúce v médiách – občianska vojna v Sýrii, migračné vlny smerujúce do Európy, teroristické útoky v Paríži, brutálne popravy zahraničných novinárov a aktivistov, sú všetky viac-menej spojené s tzv. Islamským štátom. Tento fenomén, akokoľvek populárny, nebol u nás donedávna takmer vôbec knižne pokrytý. V poslednom období sa aj na našom trhu začínajú objavovať knižné publikácie venované tzv. Islamskému štátu.

Jednou z nich je aj český preklad knihy nemeckého žurnalistu Jürgena Todenhöfera – Inside IS – 10 dní v „Islamskom štáte“ z vydavateľstva Ikar.



Kontroverzný Todenhöfer

Jürgen Todenhöfer je známy pre svoj nekompromisný postoj voči západným intervenciám na Blízkom východe. Časopis Foreign Policy ho označil za „Ameriku nenávidiaceho, Asada milujúceho žurnalistu“ ako reakciu na jeho kontroverzný rozhovor so sýrskym prezidentom Baššárom Asadom v roku 2012. Rodák z Offenburgu, vyštudovaný právnik, sudca, spisovateľ a žurnalista predstavuje azda najkritickejší hlas v Nemecku voči Spojeným štátom a ich zahraničnej politike, čo sa odrazilo aj v jeho poslednej knihe. Ako člen CDU pôsobil v nemeckom parlamente od roku 1972 až do roku 1990 a je vášnivým obhajcom mieru a politických riešení konfliktov.

Jürgen Todenhöfer – právnik, sudca, spisovateľ, politik

Financuje sirotinec v Afganistane, ktorý navštívil v 80. rokoch počas sovietskej okupácie, ďalej nemocnicu v Kongu či projekt izraelsko-palestínskeho zmierenia. Priniesol reportáže zo Sýrie, Iraku, Gazy, Pakistanu a mnohých ďalších krajín Blízkeho východu. V roku 2014 navštívil tzv. Islamský štát a stal sa tak prvým „západným“ žurnalistom, ktorému bojovníci IS dovolili pohybovať sa na svojom území a bezpečne sa z neho vrátiť domov.


Poznaj druhú stranu

Ako sudca som sa naučil jednu vec – vždy musíš vypočuť obe strany. Inak je tvoj život iba dlhý zoznam nesprávnych úsudkov a omylov,

vyjadril sa Todenhöfer pre časopis Huffington Post. Tento postoj vysvetľuje aj v krátkej kapitole svojej knihy – Hľadanie pravdy. S týmto heslom sa v roku 2014 rozhodol kontaktovať tzv. Islamský štát. V krátkom čase sa jemu a jeho synovi Fredericovi podarilo nájsť na internete 80 nemeckých džihádistov. Po ich oslovení pätnásť z nich odpovedalo. S dvoma z nich komunikoval písomnou formou a neskôr cez Skype niekoľko mesiacov. KapitolaChat s terorom predstavuje hodnotnú časť knihy. Jeden z kontaktovaných bol tridsaťročný džihádista z Frankfurtu, ktorý si dal meno Salim. Pridal sa k skupine Džund al-Aqsá (v knihe Džund al-Kasá) bojujúcej na strane sýrskych rebelov proti Baššárovi Asadovi. Cez prepisy rozhovorov so Salimom máme možnosť nahliadnuť do mysle zahraničného bojovníka v Sýrii, ktorý sám tvrdí, že ich v Sýrii „nechcú a nemajú radi“. Todenhöfer sa snaží pochopiť, ako títo ľudia vnímajú Korán, ako aj dôvody ich odchodu z Nemecka na fronty Blízkeho východu.


Jürgen Todenhöfer v rozhovore s Abu Qatadom


Na linke Islamský štát

Cez kratšie či dlhšie trvajúce konverzácie s džihádistami z rôznych frontov sa Jürgen Todenhöfer nakoniec nakontaktoval na predstaviteľa mediálnej kancelárie tzv. Islamského štátu. Nasledovalo sedem mesiacov rozhovorov cez Skype s Nemcom, ktorý sa pomenoval Abú Qatáda (v knihe Katada). Bolo mu povedané, že odteraz nemá kontaktovať žiadnu inú osobu. Témou rozhovorov bola ideológia tzv. Islamského štátu, Korán, zabíjanie nevinných či zverejňovanie brutálnych popráv moslimov aj nemoslimov. Abú Qatáda predstavoval intelektuálne aj ideologicky najerudovanejšieho diskusného partnera.

Pochádza zo Solingenu a pôvodom je „stopercentný“ Nemec, vlastným menom pravdepodobne Christian. V kapitole Matka džihádistu uverejnil Jürgen Todenhöfer aj krátky rozhovor s Christianovou matkou. Todenhöfer dostal pozvanie do tzv. Islamského štátu. Záruku bezpečnosti mal predstavovať pozývací list zo samotnej „kancelárie kalifa“. Todenhöfer tvrdí, že vrcholní predstavitelia tohto samozvaného štátu verili, že napriek kritickým postojom bude objektívny vo svojich reportážach a že tak súdili podľa jeho predchádzajúcich publikácií, ktoré sú medzi nemecky hovoriacimi bojovníkmi známe. V knihe Inside IS sa čitateľ dozvie spôsob, akým sa dá absolvovať cesta do tzv. Islamského štátu. Z Nemecka do Istanbulu, odtiaľ do mesta Gaziantep blízko hranice so Sýriou a nakoniec nelegálny prechod sýrsko-tureckej hranice. Túto cestu podstúpil aj autor predkladanej knihy.


V jame levovej – 10 dní medzi džihádistami

Len necelých 70 strán z 270-stranovej knihy tvorí opis samotného pobytu v tzv. Islamskom štáte. Jürgen Todenhöfer spolu so synom Fredericom, ktorý cestu nakrúcal a robil fotografie, a s tretím spoločníkom Malcolmom, ktorý robil poznámky, strávili na území ovládanom touto teroristickou skupinou 10 dní – od 6. do 15. decembra 2014. Zo svedectva, ktoré kniha prináša, vyplýva, že už od úplného začiatku to s voľným pohybom po tzv. Islamskom štáte bolo problematické. Skupina cestovala, jedla aj spala spolu s džihádistami. Vzťah k nim sa počas desiatich dní rapídne zhoršoval. Voľný pohyb bol obmedzený, aj keď im bojovníci sprostredkovali niekoľko rozhovorov, napríklad so zajatým kurdským bojovníkom či s mestskou políciou zriadenou na ovládanom území.

Jürgen Todenhöfer v rozhovore s bojovníkmi IS, ktorí dobyli Mosul.

Súčasťou knihy je aj rozsiahly rozhovor s Abú Qatádom, ktorý bol aj nafilmovaný a pred istým časom obletel svetové médiá. Skupina navštívila Rakku v Sýrii aj Mosul v Iraku. V priebehu celých desiatich dní hrozilo nebezpečenstvo nielen zo strany bojovníkov, ale tiež pre bombardovanie pozícií Islamského štátu silami Baššára Asada a koalície krajín vedenej USA. Z textu Jürgena Todenhöfera vyplýva niekoľko faktov. Tzv. Islamský štát sa snaží fungovať nielen ako dobyvateľ na kontrolovanom území, ale ako samostatný štát s vlastným administratívnym aj právnym systémom. Západ až dramaticky podcenil hrozbu, ktorú tzv. Islamský štát predstavuje. Nedokázali sme zabrániť prílevu nových bojovníkov z krajín ako Nemecko, USA, Veľká Británia, Švédsko či Rusko, ako aj z mnohých afrických štátov. Trojmiliónové mesto Mosul je kontrolované len asi 5000 bojovníkmi. Bolo obsadené len niekoľkými stovkami džihádistov oproti niekoľkým desiatkam tisícov vojakov irackej armády. Spôsob ich vedenia vojny ukazuje, že proti nim nie je možné bojovať len leteckým bombardovaním. Mnohé z týchto tvrdení predkladá aj samotný autor knihy.

Metódy, ktoré vaša organizácia pri vojnových akciách používa, sú podľa prikázaní Koránu neislamské a kontraproduktívne. Škodia celému moslimskému svetu. A predovšetkým islamu, v ktorého mene údajne bojujete. Teror má s islamom práve tak málo spoločného, ako má znásilnenie s láskou. Vaši bojovníci preto nie sú žiadni ‚Boží bojovníci

(z otvoreného listu Jürgena Todenhöfera kalifovi tzv. Islamského štátu a jeho zahraničným bojovníkom).

Cenné svedectvo aj ostrá kritika

Kniha sa nesnaží byť odbornou publikáciou. Prináša cenné svedectvo o živote najnebezpečnejších bojovníkov dneška.„Človek tam musí prísť, aby pochopil fenomén ‚Islamského štátu‘. Ak máme nad nepriateľom zvíťaziť, musíme ho poznať, tvrdí autor publikácie. V knihe dôrazne odsúdil radikálne a neľudské praktiky, ktoré tzv. Islamský štát používa, a odmietol pokrivené vnímanie islamu touto skupinou.

Kniha je zároveň výzvou na politické riešenie vzniknutej situácie na Blízkom východe, o čo sa Jürgen Todenhöfer zasadzuje už niekoľko rokov. Nevyváženým až rušivým dojmom však v tomto ohľade pôsobia kapitoly v knihe venujúce sa analýze medzinárodnej politickej situácie. Kapitoly Zrodenie „Islamského štátu“, Ciele Západu aHľadanie pravdy, ktorými sa kniha začína, sú neustávajúcou kritikou USA a jej politiky na Blízkom východe.


Kým niektoré tvrdenia majú svoje opodstatnenie, na mnohých miestach sa autor neubráni generalizovaniu, účelovému vytrhávaniu historických faktov z kontextu či vágnemu porovnávaniu a domýšľaniu si, niekedy hraničiacemu s konšpiračnými teóriami.


Hlbšia a odbornejšia analýza by knihe neuškodila. Napriek týmto nedostatkom je publikácia cenným príspevkom k poznaniu fenoménu tzv. Islamského štátu. Slovenský preklad knihy vyjde vo vydavateľstve Ikar vo februári 2016.


Text Jozefa Hyrju sme prebrali z historyweb.sk

Zobraziť diskusiu (0)

Inside IS. 10 dnů v "Islámském státě"

Inside IS. 10 dnů v "Islámském státě"

Todenhöfer Jürgen

Jürgen Todenhöfer cestoval jako první západní publicista, v doprovodu těžce ozbrojených džihádistů, po „Islámském státě“. Byla to dobrodružná akce s nejistým koncem.

Kúpiť za 12,65 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.