Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

1945 a iné príbehy

Byť príslušníkom akejkoľvek menšiny znamená byť vystavený celému spektru stereotypov: od negatívnych po pozitívne. Bremená falošných predstáv o ich identite si so sebou nesú Židia, homosexuáli, vylúčené komunity, jedinci s nebinárnou identitou alebo aj ľudia žijúci v „netradičných“ rodinách. O tomto komplikovanom svete, v ktorom neexistujú jednoduché riešenia, je zbierka poviedok 1945 a iné príbehy.

Maďarský spisovateľ a scenárista Gábor T. Szántó pracuje ako šéfredaktor židovského mesačníka Szombat a téma židovskej identity dominuje aj v nedávno vydanej knihe 1945 a iné príbehy. Titulná poviedka bola v roku 2017 sfilmovaná režisérom Ferencom Törökom do oceňovaného rovnomenného filmu. Témou je príchod dvoch Židov do malej obce, čo vyvolá veľa otáznikov u obyvateľov: prišli sa tí dvaja dožadovať svojho medzičasom arizovaného majetku? Sú predvojom ďalších s rovnakými zámermi? Načo sú im ich drevené truhlice, s ktorými pricestovali, a čo je v nich ukryté? A čitatelia sa pýtajú, či nevraživosť, s akou je ich príchod sledovaný, vyústi do niečoho horšieho.

Celá kniha však nie je len o situácii po skončení druhej svetovej vojny a postavení Židov po nej, akoby tomu mohol napovedať jej názov. Ide o úvodnú poviedku, v ktorej sú otvorené nosné témy zvyšných textov: negatívne vnímanie „tých druhých“, spájanie ich skutkov s úplne nesprávnymi úmyslami, čo nevyhnutne vytvára silné napätie vo vzťahu „my a oni“ a môže viesť k otvorenému konfliktu. Aké to môže mať následky, ukazuje drsná poviedka Láska, ktorá tematizuje nepriaznivé dosahy života v dedinskej komunite, kde odlišnosť znamená vážnu stigmu.

V jadre knihy nachádzame poviedku Trans. Tento text reprezentatívne ukazuje tekutosť moderného sveta, v ktorom sa prelínajú križovatky tradícií s novovytyčovanými cestami, ktorých povahu určujú nekonformní jednotlivci. Cenou za sociálnu inováciu je úzkosť a trauma, neistota a spochybňovanie seba samého. Zároveň je to vynikajúca štúdia nástrojov sociálnej kontroly, spôsobov, ako sa uzavretá komunita vyrovnáva s narušiteľom tradícií a zaužívaného poriadku.

Čitateľ neostane ľahostajný pri žiadnej poviedke a autor využíva naplno aj jazyk: priamo až naturalisticky píše o ľudskej povahe, v ktorej sa okrem láskavých emócií a milosrdenstva ukrýva aj značná dávka závisti, hnevu, krutosti premietnutej do týrania, zloby mnohých podôb. Človek pácha ukrutnosti a nerozlišuje, či ide o bližšiu alebo vzdialenejšiu minulosť, ako vidieť aj vo zvyšných poviedkach s názvami Najdlhšia noc, Žiť v pokoji, Prvé Vianoce, V mene spravodlivosti, Mirko a Marion. Kniha 1945 a iné príbehy určite zaujme čitateľov, ktorí sa neváhajú vystaviť morálnym dilemám, ktoré prinieslo 20. storočie a ktoré sa prenášajú aj do súčasnosti a zatiaľ nepoznáme ich riešenie, len dramatické dôsledky.


Gábor T. Szántó: 1945 a iné príbehy

Preklad: Tamara Archlebová

Tatran, 2022

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.