Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

3x Peter Krištúfek

Slovenská literatúra v roku 2018 prišla o významný a silný hlas, pričom poviedky, romány a básne predstavovali len jednu jeho časť. Peter Krištúfek bol spisovateľ, režisér, dokonca moderátor a neúnavný, zanietený nadšenec vstupujúci do sveta kníh. Kto jeho tvorbu ešte nepozná, ten by si nemal ujsť príležitosť zoznámiť sa s ňou prostredníctvom vydania prvých troch kníh v jednej väzbe.

V roku 2002 vstúpil Peter Krištúfek do literatúry zbierkou poviedok Nepresné miesto, v roku 2004 nasledovala druhá zbierka Voľným okom v 2005 mu bola vydaná novela Hviezda vystrihnutého záberu. Spomínané tri knihy sa rozhodol vydavateľ KK Bagala vydať spolu a ide o výborné rozhodnutie, pretože sa môžeme naplno ponoriť do pozoruhodnej imaginácie originálneho autora. Ľudia sú v Krištúfkových textoch typickí svojou nezvyčajnosťou. Buď urobia banálny skutok, ktorý má závažný dopad na život iného človeka alebo vedú mierne excentrické životy, napr. s presne určeným usporiadaním dňa alebo sa dohodnú, že sa na určenom miest stretnú o 40 rokov, prípadne ukrývajú zvláštne predmety ako napríklad kostru anjela alebo embryo v sklenenej dóze.

Práca s formou a obsahom pripomína v niektorých poviedkach Dielňu potenciálnej literatúry (Oulipo), kedy sa autori hrajú s textom, štylistikou aj dejom a napr. opisujú tú istú situáciu (môže to byť aj bezvýznamná situácia) z pohľadu viacerých osôb. Krištúfek tento princíp uplatnil hneď v prvej poviedke Muž, ktorý si dal čistiť topánky. Z rôznych perspektív opisuje príbeh muža zachyteného na prvej známej fotografii človeka na ulici z roku 1839, pričom vyfotený muž si dal leštiť topánky. Vidieť na nej len jeho, pretože expozícia trvala v tom čase 15 minút a ostatní ľudia sa pohybovali príliš rýchlo na to, aby ich záber zachytil.

Pre postavy v poviedkach je svet tajomné miesto, dejú sa v ňom nezvyčajné, hocikedy absurdné udalosti, nepravdepodobné stretnutia, málokto pozná ich význam. Často sa stretávame len s torzom osudov postáv, sú to fragmenty situácií, veľakrát sa dokonca ani nedozvieme mená zúčastnených. Zodpovedá tomu aj forma poviedok: vyskytuje sa v nich viacero dejových línií tvoriacich úplne samostatné textové bloky, autor vedel obratne pracovať s metódou strihu. Pripomína to výseky deja z filmu alebo seriálu, čo je pochopiteľné, vzhľadom na to, že autor študoval filmovú réžiu.

V jednotlivých poviedkach prvých dvoch kníh nachádzame ozveny diela J. L. Borgesa, F. Pessou, I. Calvina, F. Kafku, G. Pereca a iných autorov. Ich prítomnosť je niekedy len naznačená, inokedy doslovná, no nie prvoplánová. Ukazuje na možné zdroje inšpirácie, Krištúfek ich len spracoval po svojom, v novom kontexte, v odlišnom prostredí, značne originálne. Vytvoril vlastnú verziu fantastického realizmu - v poviedkach sa síce bežne vyskytuje prvok fantastického ozvláštnenia alebo aj hororu, no nejde o žánrovú literatúru, Krištúfek využil tieto prvky na dosiahnutie umeleckého zámeru. Je výbornou správou, že sú rané prózy Petra Krištúfka opäť prístupné, tentokrát aj s dvomi doslovmi, o ktoré sa postarali Pavol Rankov a Dado Nagy a vo veľmi peknom dizajne od Pala Bálika.



Peter Krištúfek: 3x Peter Krištúfek. Nepresné miesto, Voľným okom, Hviezda vystrihnutého záberu

KK Bagala 2018

368 strán

Zobraziť diskusiu (0)

3x Peter Krištúfek

3x Peter Krištúfek

Peter Krištúfek

Prvé tri prozaické knihy predčasne zosnulého spisovateľa a filmára Petra Krištúfka vychádzajú v reedícii. Za debutovú zbierku poviedok Nepresné miesto autor získal Prémiu Ivana Kraska. Doslov ku knihe napísali Pavol Rankov a Dado Nagy. Dizajn a vizuálny koncept Palo Bálik.

Kúpiť za 13,50 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.