Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

​Akčný špionážny noire zo sveta Brémskych muzikantov po šesťsto rokoch

Kdesi úplne na začiatku komiksu Jack Wolfgang je rozprávka bratov Grimmovcov o Brémskych muzikantoch, teda o somárikovi, psovi, mačke a kohútovi a o ich strete s bandou lúpežníkov. Ako vieme, somárik, pes, mačka a kohút pri tomto strete preukázali, že sú minimálne rovnako bystrí ako ľudia, ak nie bystrejší.

A žili šťastne až do smrti, ako to už v rozprávkach býva. Komiks ide ďalej, predstavuje nám svet, v ktorom ľudia našej štvorici zvieracích kamarátov prisúdili atribúty inteligentných bytostí a začali sa k nim chovať ako k partnerom. Akože už nám tu na Zemi nežije len jeden jediný inteligentný druh, ale tých druhov je niekoľko. Prakticky všetky cicavce, ale aj vtáky, a emancipácia zvierat nie je ešte celkom zavŕšená ani v prítomnosti, hoci druhyzmu je čoraz menej a v slušnej spoločnosti naň nenarazíme.

Spoločnosť viac menej funguje, aj keď musí čeliť problémom. Mäsožravce a bylinožravce sa napríklad učili ťažšie koexistovať, aj keď dnes už je aj toto vďaka moderným potravinovým prípravkom na báze sóje prekonaný problém.

Ale problémy stále sú, niektoré zamestnania zvieratá stále nemôžu vykonávať a niektoré už nevykonávajú ľudia, a v niektorých zvieratách stále prežíva morálka domácich maznáčikov a zabúdajú na svoju hrdosť a nechávajú sa od ľudí kŕmiť a hladkať, ale to je dekadentný extréma tak vôbec, nedá sa presne sprostredkovať ani slovami opísať špecifická poetika komiksu JackWolfgang, respektíve, jeho sveta, ale funguje to báječne a predovšetkým kvôli nej sa oplatí do komiksu JackWolfgang začítať. A zapozerať, lebo ten príbeh môže fungovať len a iba ako komiks – teda, že ho aj vidíme a že máme všetok čas nad videným a čítaním premýšľať, lebo sami si určujeme tempo. To už ale nechajme, komiks je preto autonómny umelecký druh, že disponuje svojím vlastným znakovým systémom, nezameniteľným so znakovými systémami iných umeleckých druhov.

Takže nebáť sa a začítať a zadívať sa, JackWolfgang je komiks, ktorý esenciálne ilustruje, čoho je tento umelecký druh schopný.

A potom je tu príbeh, okázalý, akčný, dynamický, vizuálne atraktívny, respektíve tri takéto príbehy, ich hlavný hrdina, vlk JackWolfgang, je prvým zvieracím terénnym agentomv radoch CIA, pracuje pod krytím známeho foofblogera a vyšetruje komplikované prípady, ktorých spoločným menovateľom sú skryté zvieraco ľudské konflikty, ale to už je vlastne to menej podstatné.

Lebo JackWolfgang je barokovo priamočiary komiks, ktorý už nemusí nikomu nič dokazovať, len obohacuje svojich čitateľov. Tých, čo už komiksy čítajú a aj tých, čo ešte nie, lebo nenašli žiadny, ktorý by chceli čítať.

Desberg, Stephen – Reculé, Henri
Jack Wolfgang.

Preklad: Richard Podaný
Argo, 2020.


Recenznú knihu poskytlo kníhkupectvo Kosmas




Zobraziť diskusiu (0)

Jack Wolfgang

Jack Wolfgang

Stephen Desberg, Henri Reculé

V tomhle světě se už od středověku zvířata domáhají a domohla svých práv, protože prokázala stejnou inteligenci a city jako lidé. Komiksů s antropomorfními zvířaty je hodně, ale těch, ve kterých taková zvířata nejen žijí promíšeně s lidmi, ale kde se také řeší problémy z podobného soužití plynoucí, je už mnohem méně.

Kúpiť za 28,98 €

Podobný obsah

Panel 2022

Správy

Panel 2022

Dňa 13. – 15. mája 2022 sa bude v priestoroch Fakulty architektúry a dizajnu STU v Bratislave konať prvý ročník jedinečnej komiksovej konferencie Panel pre všetkých tvorcov a fanúšikov tohto média. Komiksová konferencia Panel vyplynula z dlhoročnej snahy o podporu komiksu na Slovensku a chce spájať nielen slovenských komiksových tvorcov, ale aj čitateľov, študentov, vydavateľov a predajcov komiksov.

​Komiks o vesmírnych pretekoch z pera českých tvorcov

Recenzie

​Komiks o vesmírnych pretekoch z pera českých tvorcov

Nielenže je komiks čoraz obľúbenejší žáner, prostredníctvom ktorého sa reflektujú všakovaké témy od feminizmu cez vagínu, biografie zaujímavých persón až po vesmír, ale v posledných rokoch vznikajú zaujímavé projekty aj v česko-slovenskom kultúrnom priestore, čo považujem za veľmi prínosné.

Krysí stezka

Recenzie

Krysí stezka

Otto von Wächter, nacistický funkcionár, vojnový guvernér poľského Krakova a ukrajinského Ľvova, čelí v objemnej knihe od britského špecialistu na medzinárodné právo Philippa Sandsa Krysí stezka (Prostor, 2021) dobre podkutej kritike. Na cestu za jeho osudom, ktorý sa spečatil 14. 7. 1949 v azyle rímskeho kláštora, berie aj jeho syna, Horsta Wächtera. Je ochotný čeliť komplexnému portrétu svojho otca?