Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Ako milovať svoju dcéru

Od narodenia som dcérou svojej matky a časom som sa stala matkou dcéry. Viem, aké je to byť tou, ktorú mama neustále sleduje, a zároveň tou, ktorá nepretržite striehne na kroky svojho dieťaťa. Poznám túžbu byť vlastnená a vlastniť, byť napadnutá pocitom akejsi dlžoby a znepokojivého stavu, že ten pohľad už viac neznesiem. A pritom sa často dívam rovnako. Očakávam, predpokladám a chránim. Nevedome, ale predsa tlačím svoju dcéru do kútov, kde si myslím, že je to pre ňu dobré. Kolíšem si dcéru spôsobom, ktorý považujem za najvhodnejší. Do istej miery je to vítané, priam potrebné. Dokedy to však je?

Matky a dcéry láskou neplytvajú
Vzťahy medzi matkou a dcérou sú také silné, ako zásadná je ich najväčšia chyba. Aj keď urobíme všetko správne, aj keď sme spolu kedysi zvládli každý problém, vciťovali sa a rozumeli, utierali slzy a prijímali ich za svoje, aj vtedy.

Na ich začiatku je dotyk a nutkavá potreba byť spolu takmer stále. Spoločne sa naučili dýchať: ona ako matka, dcéra ako človek. Vzišli jedna z druhej, ale niekde po ceste sa ich dlane rozplietli.

Joela a Lea sú matka a dcéra, ktorých zdanlivo nekomplikovaný vzťah je základným motívom tejto výbornej knihy.

Na niečo sa nám podarí zabudnúť a na niečo nie
Ako milovať svoju dcéru je dramatickým príbehom ženy – matky, ktorá vo vlastných spomienkach nachádza a odhaľuje mnohé zákutia materstva: jeho dilemy a problémy, potreby a každodennosť, rutiny, z ktorých niet cesty von. Ale aj krásu a jedinečnosť, ktorú vzťah matky a dcéry životu poskytuje.

Joela na pozadí spomienok elegantne a uvážlivo rozpletá svoj príbeh matky, čím všetkým si s dcérou prešli, čo všetko zažili, čo ich posilnilo, ale aj zrazilo na kolená. Otvorene odhaľuje krehkosť, beznádejnosť, zúfalosť a sebeckosť správania matky voči dcére.

Matky robia rozhodnutia, dcéry žijú ich následkami
Joela a Lea sú príbehom ťaživého vzťahu matky a dcéry. Manipulácia a strata samej seba. Ako sa vieme topiť v živote, keď za nás rozhodujú iní. A tiež čo všetko sme schopní urobiť, len aby sme sa znovu dotkli ľudí, pre ktorých až chorobne túžime byť nenahraditeľnými. Nástroje sú to často nečestné a nemorálne. Veľa matiek však verí, že za pohnútky materstva sa dá skryť hocičo. Poznajú predsa svoje deti najlepšie a vedia, čo je pre ne vhodné. Je to však naozaj tak?


Hila Blum: Ako milovať svoju dcéru

Preklad: Silvia Singer

Artforum, edícia -klad, 2024

Zobraziť diskusiu (0)

Ako milovať svoju dcéru

Ako milovať svoju dcéru

Blum Hila

Staršia žena stojí pred domom a cez okno tajne pozoruje rodinu: otca, matku a dve deti. Díva sa na svoje vnučky, ktoré kvôli odlúčeniu od dcéry nikdy nestretla.

Kúpiť za 14,37 €

Podobný obsah

Na smrť nemusíme byť sami

Recenzie

Na smrť nemusíme byť sami

Patrí medzi čestné povinnosti povzdychnúť si, ako sa všetci vospolok (a zahltení trápnosťami) vyhýbame téme odchádzania zo života. No nakoniec je minimum tých, ktorí sa do tohto terénu s odvahou, empatiou i pokorou vyberú.

Ženy u oltáře?

Recenzie

Ženy u oltáře?

Situácia a postavenie žien v kresťanstve a v katolíckej cirkvi sa do spoločenských dialógov dostáva pravidelne už do čias raného kresťanstva. Cirkevní otcovia i teológovia sa zaoberajú rolou ženy najmä v cirkvi intenzívne už od prelomu 4. a 5. storočia. Otázky sa týkajú najmä svätenia žien a ich možnosti slúžiť pri oltári a viesť službu eucharistie.

Útek z rodnej obce

Recenzie

Útek z rodnej obce

Kompletné prozaické dielo Rudolfa Slobodu zjednotené v modernej edícii. Večná vďaka Slovartu za túto mimoriadne záslužnú iniciatívu. Ich entuziazmus je potrebné podporovať pravidelnou kúpou jednotlivých tu združených umeleckých skvostov nesúcich neopakovateľný rukopis nášho nezameniteľného literárneho barda. Osobný výber tentoraz padol na poviedkovú zbierku s názvom Útek z rodnej obce, kde môžeme objaviť veľa z typických prvkov Slobodovej tvorby.