Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Ako nepodľahnúť medicínskym nezmyslom a hoaxom

Jedným zo zvláštnych javov modernej doby je príklon množstva ľudí k takzvanej „alternatívnej“ medicíne a ich odpor alebo aspoň spochybňovanie tej „klasickej“ bez ohľadu na jej prudký vývoj a prospešnosť. Internet a sociálne médiá slúžia ako galéria nielen rôznych pseudovedeckých alebo vyslovene klamlivých názorov, no predovšetkým ako platforma pre diskusie prívržencov týchto úplne pomýlených tvrdení. Obchodovanie s ľudskými omylmi je navyše mimoriadne výhodné a výnosné. Aktivity lovcov šarlatánov preto pomáhajú oveľa viac ako by sa to mohlo na prvý pohľad zdať.

Projekt Lovci šarlatánov dlhodobo monitoruje a vyvracia rozšírené bludy o medicíne, mýty o chorobách, nezmysly alebo klamstvá o ľudskom tele. Redakcia zložená z lekárov podrobne vysvetľuje nielen lekárske postupy, venujú sa aj širšiemu kontextu: okrem prírodných vied je sú to napríklad aj právne otázky, pretože liečba produktami alternatívnej medicíny už spôsobila aj smrť. Kniha Lovci šarlatánov s podtitulom Príručka zdravého rozumu: Ako nepodľahnúť medicínskym nezmyslom a hoaxom môže pomôcť každému, kto má určité pochybnosti o rôznych čudných liečbach, zorientovať sa v nich.

Ak chcete vedieť, čoho všetkého sú schopní ľudia napr. vo vzťahu k vlastných chorým deťom, tak stačí navštíviť skupiny venujúce sa práve rôznym šarlatánskym praktikám a nebudete sa stačiť čudovať. Rovnako sa nebudete stačiť čudovať, čomu všetkému veria ľudia v snahe zlepšiť alebo zmeniť svoj zdravotný stav: homeopatia, bankovanie, MMS, kryštalovanie, bretariánstvo, urinoterapia, prekyslenie organizmu, koloidné striebro, placentofágia, kvantovanie, biorezonancia a to sú vymenované len niektoré z rozšírených nezmyslov. Autori pri každom z uvedených javov do veľkých detailov opisujú ako funguje ľudské telo, liečebné postupy a prečo daný blud nemôže zaberať. Okrem toho ale upozorňujú aj na ďalšiu výraznú vlastnosť šarlatánov je ňou rétorika. Svoje zbytočné produkty a vymyslené teórie obaľujú do vedeckých pojmov a zložitého vyjadrovania, ktoré sa tvári ako veda.

Kniha pozostáva z kapitol, v ktorých nás autori postupne oboznamujú s medicínskou metodikou, vysvetľujú, prečo je slovné spojenie „alternatívna medicína“ už samo o sebe sporné, opisujú časté argumentačné chyby (nimi sa obzvlášť hmýria spomínané diskusné fóra, no pomôže zamyslieť sa aj nad tým, akých chýb sa dopúšťame my sami) a tiež Dunningov-Krugerov efekt. Ten hovorí o „zákernej náchylnosti nekvalifikovaných ľudí k nadhodnoteniu svojich vlastných znalostí či schopností“. Čo je v tomto prípade v jadre efektu? „Hlavným problémom však nie je nevedomosť, ale ignorancia svojej vlastnej nevedomosti.“

Pozoruhodné sú aj kapitoly o rozšírených mýtoch. Tú sú okrem bylinkárstva, tradičnej čínskej medicíny, domácich pôrodov aj potravinové mýty: o cukre, hladovaní, mlieku, raw, vegetariánstve, lepku a kokosovom oleji. Rovnako ako pri výživových doplnkoch alebo homeopatikách aj pri potravinách platí, že ide predovšetkým o veľmi výnosný biznis. Niekedy naozaj zaráža tvrdohlavé odmietanie argumentov alebo výsledkov štúdií a slepá viera v čokoľvek „alternatívne“, aj keď ide o dokázaný podvrh. Typickým príkladom je spájanie očkovania s autizmom, kedy jedna jediná zmanipulovaná štúdia Andrewa Wakefielda z roku 1998 vytvorila tento v súčasnosti hlboko zakorenený mýtus. Antivax hnutie sa ho napriek tomu drží ako kliešť.

Otázkou však je, pre koho je kniha určená? Oddaných prívržencov pseudovedy a šarlatánov argumenty nepresvedčia. Existuje však skupina ľudí, ktorí váhajú, či vyhľadať popri štandardnej liečbe inú pomoc a pre nich môžu byť informácie v knihe mimoriadne prospešné. Veľmi dobre publikácia poslúži aj záujemcom, ktorí chcú pochopiť ako funguje ľudské telo, ako ho ovplyvňuje fyzika a chémia alebo v čom spočívajú viaceré medicínske postupy (napr. pasáž o očkovaní alebo rakovine je mimoriadne zaujímavá sama o sebe). Lovci šarlatánov svojimi aktivitami prispievajú ku výraznej osvete a snáď im ich nadšenie a nasadenie ešte dlho vydrží.



Lovci šarlatánov: Príručka zdravého rozumu. Ako nepodľahnúť medicínskym nezmyslom a hoaxom

Kolektív autorov: Cecília Froncová, M.A., RNDr. Ondřej Holý, PhD., MUDr. Mgr. Ivana Jochmanová, PhD., MUDr. Kamil Knorovský, Mgr. Michal Křupka, PhD., MUDr. Roland Oravský, Mgr. Veronika Rjašková, MUDr. Zuzana Turcsányiová, MUDr. Marek Vích

Ilustrácie: Martin Luciak

Artis Omnis 2019

240 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Lovci šarlatánov: Príručka zdravého rozumu. Ako nepodľahnúť medicínskym nezmyslom a hoaxom

Lovci šarlatánov: Príručka zdravého rozumu. Ako nepodľahnúť medicínskym nezmyslom a hoaxom

Kolektív autorov

Antivaxeri. Biorezonancia. Domáce pôrody. Homeopatia. Kvantovanie. Prekyslenie. Ste prekvapení tým, s koľkými medicínskymi nezmyslami a nedôveryhodnými liečebnými postupmi sa stretávate? Potom vedzte, že ide len o špičku ľadovca. Do našej hitparády sme vybrali tie najväčšie evergreeny, no šarlatánske studnice múdrostí sú priam nekonečné. Akokoľvek absurdne pôsobia, vždy sa nájde niekto, kto im uverí. PRÍRUČKA ZDRAVÉHO ROZUMU vo verejnosti nepochybne vyvolá vlnu polemík. Ako vravia samotní Lovci šarlatánov: Nečakáme, že zmeníme názor ľudí, ktorí si žijú vo svojom konšpiračnom svete hoci by to bolo ozaj fajn. Nevadí. Aj tak sa primárne zameriavame na tých, ktorí sa iba rozhodujú, komu veriť. Hlavne ale nielen pre nich je určený náš boj za zdravý rozum, kritické myslenie a propagáciu reálnej medicíny. Autorský tím pod vedením MUDr. Rolanda Oravského tvorí dvanásť lekárov a iných odborníkov z oblasti imunológie, epidemiológie, nutričnej terapie, farmácie či psychológie, ktorí pôsobia nielen na Slovensku, ale aj v Česku, Nemecku, Veľkej Británii či USA. Hovoria si LOVCI ŠARLATÁNOV a od roku 2013 reagujú na medicínske nezmysly, ktoré sa šíria po internetových stránkach, na sociálnych sieťach a v spoločnosti.

Kúpiť za 13,41 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.