Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Ako odolať podprahovému politickému marketingu a urobiť informované rozhodnutie?

Denníka N vo svojej knižnej edícii vydal niekoľko kníh, ktoré vám môžu byť nápomocné pri informovanom volebnom rozhodovaní. Súčasne vás spolu s Artforum pozývajú 18.2. o 19-tej na Koziu debatovať o tom, ako nenaletieť politickej propagande, ako sa dobre rozhodovať nielen vo voľbách a ako nepodliehať bludom.

Zvykneme sa správať tak ako ostatní, dávame prednosť istote pred neistotou a straty nás bolia viac ako nás tešia zisky. Viac si ceníme veci, ktoré vlastníme a identifikujeme sa najskôr s tými, ktorí sa nám podobajú. Byť súčasťou skupiny nám dáva istotu a skôr si spomenieme na to, čo sme videli častejšie - bez ohľadu na obsah. Neradi vynakladáme úsilie a teda volíme jednoduchšiu cestu a máme tendenciu opätovať ústretový krok. To je len niekoľko základný princípov, ktoré podvedome uplatňujeme pri akomkoľvek rozhodnutí – aj vo volebnej miestnosti.

Či chceme či nie, či si kupujeme ponožky alebo ideme voliť, naše rozhodnutia sú z veľkej miery emotívne, podvedomé a iracionálne. Vedeli ste, že politi, ktorí majú hranatejšiu bradu a vrúcnejší výraz tváre, sú podľa štúdie časopisu Science vnímaní ako kompetentnejší a dôveryhodnejší? Ktorý z tých našich má najhranatejšiu bradu a ktorý to hrá na istoty?

Napriek politickému marketingu však na zdravý rozum netreba rezignovať - informované rozhodnutie je vždy lepšie ako rozhodnutie založené na vzdore alebo potrebe nevytŕčať a je dobré poznať nielen heslá z bilboardov ale aj to, čo politici robili alebo hovorili v minulosti, z čoho ich názory vychádzajú.

Podprahovej reklame aj politickému marketingu lepšie odoláte, ak budete vedieť s akými prostriedkami narábajú politické strany či firmy - častokrát medzi nimi rozdiel nie je.

Denníka N vo svojej knižnej edícii vydal niekoľko kníh, ktoré vám môžu byť nápomocné pri informovanom volebnom rozhodovaní. A ak tieto knihy neprinesú nové informácie vám, môžete ich darovať tým, ktorým imponujú hranaté tvary alebo jednoduché heslá o bezpečnosti, spravodlivosti a poriadku.

Ján Markoš: Sila rozumu v bláznivej dobe

Najpredávanejšia kniha našej edície, jedna z najlepšie hodnotených kníh v Martinuse aj na Goodreads, kniha, ktorú by mnohí zaradili medzi povinné čítanie.

Najmä prvovoličov bez skúseností s túžbou niekam patriť a tendenciou revoltovať môže šikovný politický marketing priviesť k nie celkom racionálnym rozhodnutiam. Kritické myslenie sa však dá trénovať a nástrahy informačného labyrintu možno vysvetliť ľudským jazykom na príkladoch z prostredia, ktoré veľmi dobre poznáme: Facebook, Zomri, Zem a vek či reklama na pivo. V knihe Sila rozumu šachový veľmajster Ján Markoš zrozumiteľne vysvetľuje základné princípy kritického myslenia a abstraktné pojmy ilustruje množstvom fotografií, screenshotov a citátov, vysvetľuje podprahovú symboliku, argumentačné fauly, dôležitosť znalosti matematiky a čítania grafov, hoaxy aj deepfake. A na záver pridáva 21 stratégií pre 21. storočie – teda akýsi manuál, ako si v záplave informácií kritické myslenie udržať. Mimoriadne dôležitá príručka pre každého, kto sa cíti byť informačne dezorientovaný.

Vladimír Šnídl: Pravda a lož na Facebooku

Sociálne siete sa stali legitímnym kanálom (často doslova) predvolebnej kampane a niektoré videá a spoty dosahujú najhlbšie dno – nepokryte klamú, zavádzajú a šíria poplašné správy. Pre mnohých, ktorí považujú tradičné médiá za skorumpované, je Facebook jediným zdrojom informácií. Kniha nášho reportéra Vlada Šnídla odkrýva rôzne typy manipulácií na Facebooku, fotomontáže, vymyslené statusy a metódy, ako pracujú dezinformačné médiá. Sleduje, ako sa šíria konšpiračné teórie a aké silné sú na Slovensku zdravotnícke nezmysly, a ponúka konkrétne tipy, ako s týmito manipuláciami bojovať.

Daniel Vražda: Kotleba

Marian Kotleba dnes nosí na menčestrovom saku krížik, no pred pár rokmi bývalý učiteľ a vyhadzovač pochodoval v hnedej uniforme s dvojkrížom pod krkom k hrobu Jozefa Tisa. Nechal sa oslovovať vodca a medzi nepriateľov Slovákov zaradil Židov, Cigánov, černochov, šikmookých, homosexuálov, lesby, utečencov, moslimov, sionistov, socialistov, liberálov, umelcov, politikov, Maďarov, Američanov, Izraelčanov, zlý Západ a EÚ. Za jeho pôsobenia visel na banskobystrickom župnom úrade transparent hlásajúci vystúpenie z NATO a niektoré divadlá, školy a dokonca domovy sociálnych služieb prišli o financie. Z tragikomickej postavičky sa však stal poslanec a predseda strany, ktorá sa v preferenciách doťahuje na stranu Smer. Na voličov vytiahol jednoduché, ale jasné heslá, pod ktorými si každý predstaví konkrétnu tvár – a funguje to. Sestry, matky dcéry, ale aj oligarchovia, asociáli, znásilňovači a imigranti. Druhé vydanie knihy reportéra Daniela Vraždu je aktualizované o Kotlebovo pôsobenie v posledných dvoch rokoch aj o fotografie a nájdete v nej všetko, na čo by už aj Marian Kotleba možno rád zabudol.

Veronika Prušová: Harabin

Kariéra Štefana Harabina je podobne pestrá, no pre ľudí nezorientovaných v slovenskom súdnom systéme menej prehľadná ako tá Kotlebova. Reportérka Veronika Prušová sa súdnictvu venuje roky a jej kniha s podtitulom Zrodil ho Mečiar, vytiahol Fico, konkuruje Kotlebovi vám predstaví nielen osobu samotného Harabina, ale aj fungovanie slovenskej justície. Ako napísal jeden z čitateľov na Goodreads: Zhrnuté. O súdoch a človeku, ktorý reprezentuje to, čo mu v daný moment vyhovuje najviac. Treba čítať.

A okraje máš kde?

Kniha, ktorá síce priamo s voľbami nesúvisí, no prináša úplne nový pohľad na problém, s ktorým v predvolebnej kampani operujú kotlebovci. Problém začlenenia Rómov do majoritnej spoločnosti, ich vzdelanie, pracovné kompetencie a sociálna situácia, to je reťazec, ktorý začína ešte pred narodením detí a ktorý siaha hlboko do minulosti našej krajiny. Nie každý si to uvedomuje a takmer nikto o tom nehovorí. Juraj Čokyna napísal dôležitú knihu o vzdelávaní chudobných detí na Slovensku. Je to momentálne jediná kniha, ktorá zrozumiteľne a s empatiou vysvetľuje, prečo sú šance slovenských Rómov objektívne menšie ako kohokoľvek iného. A prečo neexistujú jednoduché riešenia, o ktorých hovorí v predvolebnej kampani Kotleba.



https://dennikn.sk/1742139/5-knih-ktore-vam-pomozu...

Pôvodný článok vyšiel v denníku N.


Zobraziť diskusiu (0)

Sila rozumu v bláznivej dobe

Sila rozumu v bláznivej dobe

Ján Markoš

Akými trikmi sa dá do slov prepašovať podprahová reklama? Nakoľko sa slovník Zomri odlišuje od slovníka Mariana Kotlebu?

Kúpiť za 13,90 €

Kotleba

Kotleba

Daniel Vražda

Druhé, aktualizované a fotografiami doplnené vydanie knihy, ktoré prináša pomerne jasný obraz Mariana Kotlebu - rasistu s nechuťou ku všetkému cudziemu, odporcu demokracie so sklonom k stihomamu a rodinkára neschopného plniť volebné sľuby. Kto je Marian Kotleba?

Kúpiť za 11,90 €

Pravda a lož na Facebooku

Pravda a lož na Facebooku

Vladimír Šnídl

Prečo tisíce Slovákov zdieľajú články obskúrnych webov, ktoré si pred pár rokmi všímal len málokto? Ako vyzerajú manipulácie na sociálnych sieťach?

Kúpiť za 12,90 €

Harabin. Zrodil ho Mečiar, vytiahol Fico, konkuruje Kotlebovi.

Harabin. Zrodil ho Mečiar, vytiahol Fico, konkuruje Kotlebovi.

Veronika Prušová, Marián Leško

Redaktorka Denníka N Veronika Prušová podrobne mapuje život a kariéru dvojnásobného šéfa Najvyššieho súdu, ministra spravodlivosti a prezidentského kandidáta Štefana Harabina. Text sprevádzajú komentáre Mariána Leška.

Kúpiť za 12,90 €

A okraje máš kde?

A okraje máš kde?

Juraj Čokyna

Na Slovensku žijú desaťtisíce detí, ktoré nemajú šancu mať sa v živote dobre. Tisícky detí prepadávajú už v prvom ročníku a základnú školu nikdy nedokončia.

Kúpiť za 11,90 €

Podobný obsah

Náš člověk aneb A. J. Fikry o knihách, které fakt nemusí

Náš člověk aneb A. J. Fikry o knihách, které fakt nemusí

Otevřel jsem knihu Příběhy opředený život A.J. Fikryho. A tam po pár stránkách našel tohle knihkupecké vyznání:

Od Kyjevské Rusi k Pussy Riot

Od Kyjevské Rusi k Pussy Riot

Martin C. Putna napsal knihu o souvislostech ruských dějin. Jaký div, že se z knihy stala událost a žádané zboží. Rus je v tancích zase za humny...

Flannery O´Connor: A násilní ho uchvacujú

Flannery O´Connor: A násilní ho uchvacujú

Koncom februára Artforum vydáva knihu americkej autorky Flannery O´Connorovej. Kúsok americkej južanskej gotiky ochutnajte už teraz: