Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Artbook Michala Ivana

Na slovenskom knižnom trhu sa v posledných mesiacoch roka 2019 objavila originálna kniha: výber z tvorby výtvarníka a ilustrátora Michala Ivana. A rozhodne sa jej oplatí venovať pozornosť. Tento reprezentatívny artbook bude ozdobou knižnice každého čitateľa fantastiky a možno aj príjemným prekvapením pre tých, ktorí sa s tvorbou Michala Ivana ešte nestretli.

Čitatelia slovenskej fantastiky tvorbu Michala Ivana už videli veľakrát, predovšetkým ako tvorcu obálok kníh Juraja Červenáka. Naposledy sme sa s jeho obálkou mohli stretnúť napr. pri knihe Čas hrdinov II, no diela tohto umelca presahujú rámec knižnej ilustrácie.


Medzinárodný úspech dosiahol so svojimi výtvarnými návrhmi pre počítačové hry World of Warcraft, Heroes of Might & Magic a spolupracoval aj s ďalšími úspešnými tvorcami počítačových hier. V knihe sa ešte stretneme aj s návrhmi, ktoré neboli nikdy použité, no o to viac tvorivej slobody mohol autor použiť.

Už úvod knihy od Juraja Červenáka ukazuje, aká rešpektovaná osobnosť je Michal Ivan v komunite fandomu. "Občas príde s dokonale realistickou maľbou, inokedy nás uchváti komiksovou rozšafnosťou. Niekedy prinesie ponurú atmosféru zahalenú v mrazivých odtieňoch, inokedy nám odpáli do tváre explóziu farieb."



A je to naozaj tak. Ako dôkaz postačia už prvé stránky artbooku a čím dlhšie knihou listujeme, tým viac vyvoláva chuť vracať k jednotlivým ilustráciám.Uhrančivé postavy bojovníkov, démoni, monštrá, nespočetná variabilita zbraní a mnohé ďalšie kulisy dotvárajú scény, ktoré sú naozaj pôsobivé.


Značná časť ilustrácií tematicky súvisí s hrdinskou fantasy, preto najväčšie potešenie prinesie práve priaznivcom tohto žánru. No postupne je vidieť, že autorovi je blízky aj horor a rôzne podoby príšer. To určite vyplýva aj zo zadaní zo strany napr. vydavateľov alebo herných firiem, no ilustrácie prinášajú originálny príspevok do výtvarného umenia umelcov zameraných na fantastiku. Prijmite pozvanie a vstúpte do sveta, kde nie je núdza o rôzne beštie a ich ničiteľov.



Michal Ivan: Beštie a bojovníci

Artis Omnis 2019

144 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Beštie a bojovníci

Beštie a bojovníci

Michal Ivan

Reprezentatívny artbook známeho slovenského sci-fi / fantasy výtvarníka a ilustrátora Michala Ivana prináša výber z jeho bohatej a všestrannej tvorby. Okrem ilustrácií a obálok kníh domácich autorov, najmä Juraja Červenáka (knižné série Bohatier, Černokňažník / Čierny Rogan, Báthory), našiel uplatnenie najmä v hernom priemysle. Jeho výtvarné návrhy sa objavili v legendárnej hernej sérii World of Warcraft spoločnosti Blizzard Entertainment, takisto v úspešných Heroes of Might & Magic, okrem toho maľoval návrhy pre firmy Ubisoft, Square Enix či Riot Games. Komiksové obálky vytvoril napríklad pre kultové vydavateľstvo Top Cow a k jeho posledným prácam patria aj obaly pre stolové hry Star Wars: Imperial Assault a Marvel Champions. Komerčné práce sú v tomto výbere doplnené voľnejšími ilustráciami, z ktorých viaceré neboli nikdy publikované.

Kúpiť za 27,55 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.