Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Až sa usadí prach

V médiách ich vidíme takmer denne, no aj tak mimoriadne zaskočia, ak sa stanú znovu. Katastrofické udalosti však sprevádzajú nielen prostredníctvom televíznej obrazovky, štatisticky by nemalo byť nič prekvapivé, ak zasiahnu bezprostredne aj nás. O tom, že je to fakt, svedčila aj globálna pandémia posledných pár rokov. Lucy Easthope patrí k tým ľuďom, ktorých príchod katastrof nezaskočí do takej miery ako väčšinu populácie, pretože jej prácou je pomáhať s ich následkami a zároveň vytvárať scenáre rôznych vývojov: od zlých po najhoršie.

Kniha, akú ste ešte nečítali
Je celkom možné, že takú knihu ako Až sa usadí prach čitatelia na Slovensku ešte nemali príležitosť čítať. Existuje literatúra o nezmyselných rozhodnutiach vedúcich k zlým koncom, ale katastrofy sú niečo iné. Niektoré prichádzajú náhle, nečakane a nie je vždy možnosť zabrániť im (dopravné nehody, teroristické útoky osamelých vlkov, potopy, výbuchy plynu a pod.), iné sú do určite miery predvídateľné, ale keď nastanú, dochádza k rôznym situáciám: od natrénovaných a zvládnutých reakcií po chaos (cunami, zemetrasenia, výbuchy sopiek, pandémie).

Existujú povolania, ktoré sa katastrofami zaoberajú na dennej báze, pretože musia byť pripravené, keď taká situácia nastane. Záchranárske a silové zložky, organizácie pomáhajúce obetiam katastrof, ale aj stratégovia a odborníci z krízových štábov. Lucy Easthope je expertka na riešenie katastrof a jej práca sa nezačína vtedy, keď sa stane niečo dramatické. Venuje sa školeniam, príprave krízových plánov, robí scenáre vývoja a spolupracuje s ľuďmi, ktorí by mohli zohrať významnú úlohu pri následkoch nešťastia (lekári, patológovia, experti na logistiku, súkromný sektor s potrebnou špecializáciou a pod.).

Ľudský prístup v tých najhorších situáciách
V šestnástich kapitolách sa Lucy Easthope venuje predovšetkým dvom témam: jednotlivým typom katastrof a reakciám na ne. Osobitne pri reakciách je potrebné vyzdvihnúť silný humanizmus autorky, jej neustále zdôrazňovanie ľudského prístupu k obetiam a k pozostalým. Ten nezahŕňa len psychologickú pomoc, ale napríklad aj snahu vrátiť osobné veci obetí ich príbuzným a neustálu komunikáciu smerom k zainteresovaným, aby nepodceňovali žiadny aspekt starostlivosti či už o pozostatky, alebo o ľudí, ktorí chcú vedieť, čo sa stalo s ich blízkymi.

Štýl písania je napriek ťaživým témam veľmi civilný, Lucy Easthope sa v texte venuje aj vlastnému životu od detstva po súčasnosť (do vydania knihy), nevyhýba sa ani osobným a partnerským krízam, ide do naozaj hlbších detailov týkajúcich sa napríklad zdravotného stavu svojho partnera, čo môže občas až zaskočiť. Nájdeme tu aj humorné scénky, čierny humor ľudí, ktorí sa potrebujú vyrovnať s prácou v tých najťažších podmienkach, neustále konfrontovaných s utrpením a so smrťou. Určite ide o knihu, s akou sa len tak nestretnete, a v každej kapitole pribudnú nové, doteraz neznáme informácie. Krízový manažment prerozprávaný ľudským prístupom zaujme určite každého zvedavého čitateľa.


Lucy Easthope: Až sa usadí prach. Príbehy o láske, stratách a nádeji od expertky na riešenie následkov katastrof
Preklad: Silvia Macalová
N Press, 2023

Zobraziť diskusiu (0)

Až sa usadí prach

Až sa usadí prach

Easthope Lucy

Britská spisovateľka a expertka na riešenie následkov katastrof Lucy Easthope doslova žije pohromami. Keď sa zrúti lietadlo, vybuchne bomba alebo keď sa začne pandémia, zavolajú práve ju.

Kúpiť za 15,21 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.