Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Bizarné predmety verzus autentická sloboda

Jaké je to začít opravdu znovu? Kľúčovú otázku kladie autorka románu Vířivka hneď v anotácii. Lucie Konečná je, podľa dostupných informácií, sociálne skúsený človek. Ceste na FAMU a nasledovnej televíznej kariére predchádzalo niekoľko zamestnaní, medzi ktoré sa radí aj práca v libereckom ústave na pozícii vychovávateľky. Scenáristická kariéra jej sprostredkovala kultivovanú schopnosť - umelecky nazerať do známeho prostredia, čo malo za následok vyprodukovanie niekoľkých televíznych projektov. Aktuálne sa predstavuje v literárnom prostredí s realistickým románom Vířivka, ktorý vydáva nakladateľstvo Motto.

Návraty

Resocializačný proces je náročný. O svojich skúsenostiach by vedeli rozprávať tisícky väzňov alebo psychicky chorých, ktorí sa o odvážny návrat do spoločnosti pokúsili. Kriminálnik má situáciu o to ťažšiu, že je navždy poznamenaný protizákonným priestupkom voči vlastnému sociálnemu prostrediu. Je prirodzené, že takýto jedinec zažíva komplikácie pri opätovnej vôli nadviazať na pracovnú kariéru. Rovnaké problémy prichádzajú po pokusoch skontaktovať vlastnú rodinu. Tá často na svojich problematických príbuzných zanevrie a snažia sa ich vypustiť z hlavy aj zo života. V horšom prípade je práve zločinecké správanie spoločným znakom partnerov. Tak či onak, väzeň sa po návrate dostáva na okraj. Existuje niekoľko možností, ako sa takýto človek dokáže vysporiadať s vlastným osudom. Niektorí v sebe objavia vinu a skutky oľutujú, iní časom rezignovane skĺznu na pochybné chodníčky znova.

Hlavná protagonistka románu Helena sa vracia z výkonu trestu. Vrodená intuícia ju vyháňa do Prahy, kde je väčšia pravdepodobnosť splynutia s davom. Kontaktnou osobou je kurátorka Soňa, ktorú podozrieva z naivnej empatie. Vo väzení objavila Helena nový zmysel ľudských potrieb, preto jej pripadá vírivka v bizarnom panelákovom byte ako absurdný zázrak z inej dimenzie. Niekto túži po slobode a plnohodnotnom živote, iný si za nadbytočné peniaze sprostredkuje relaxačnú vaňu. Zhodou náhod sa práve ona stane dočasnou majiteľkou bytu s neprimeraným kúpeľňovým doplnkom.

Dve tváre dôvery

Nové prostredie medziľudských vzťahov učí Helenu o predsudkoch. Vďaka obnovenej vôli nadviazať intímne a priateľské vzťahy v sebe objavuje existenčnú podstatu. Pomalými krokmi rekonštruuje ideálnejšiu podobu každodennosti médiom práce a vzťahov. Intenzita dôvery nie je budovaná len smerom k okoliu, ale práve znovuobjavené okolie je konfrontované so zvláštnosťou a záhadnosťou samotnej Heleny. Váha ľudí je určovaná mierou autentickosti, akou k bývalej trestankyni pristupujú. Napriek deformovanej minulosti aj ona usiluje o vyžarovanie prirodzenosti, a to sa ukáže ako správny prístup k resocializácii.

Sexuálne inštinkty sa prejavujú ako vzácny artefakt voľnosti a súkromia. Sprístupnenie intímnej zóny vytvára platformu pre nový spôsob psychologickej manipulácie. Helena telesne priťahuje pochybné indivíduá, ktoré cez erotiku nedokáže osobnostne odhaliť a zdanlivo sa opäť podvedome začína cykliť v neslávne známych štruktúrach. Bojí sa, že sa pred svetom odhalí v svetle svojich nedostatkov.

Včera musí z kalendára preč!

Magistra navrhla, ať zkusí nanečisto napsat dceři dopis, ve kterém jí všechno vysvětlí. Helena během půlroku napsala dopisy tři, všechny byli špatné, nikdy se jí nepovedlo vystihnout přesně, co chtěla.” (s. 53)

Najväčším problémom je, prirodzene, minulosť. Každý pohľad späť vracia Helenu o krok bližšie k väzenskej cele, ako k vrcholu všetkých privátnych tragédií. Surovosť včerajškov zanechala stopy v živých svedkoch. Ich charakterová pestrosť vytvára radikálne otázky a vyťahuje “strašiakov z tmy”.

Dôležitou vlastnosťou knihy Vířivka od Lucie Konečnej, je schopnosť empatického odhaľovania deformovaného osudu. Helena je viac žena v stredných rokoch ako väzenkyňa, viac mama ako samotárka, napriek všetkému ale musí usilovať o nový začiatok. Bez neho to ďalej nepôjde.

Zobraziť diskusiu (0)

Vířivka

Vířivka

Lucie Konečná

Jaké to je začít opravdu znovu? Helena se vrací po dvanácti letech z vězení. Začíná znovu od nuly a žije ze dne na den. Pronajme si garsonku s vířivkou uprostřed pokoje, najde si práci, přítele… Postupně zjišťuje, že se zase dokáže radovat. Nicméně minulost, kterou pečlivě skrývá, na ni zaútočí…

Kúpiť za 8,99 €

Podobný obsah

Davide Enia: Jako v nebi, tak i na zemi

Recenzie

Davide Enia: Jako v nebi, tak i na zemi

Úder, nádych, výdych, úder, úder, úder, pauza, druhé kolo, tretie, štvrté, dýchaj, bojuj, ži, plač, snívaj, smej sa, prehraj, vyhraj, ale ruky vždy hore, „vysoké krytie a kurevsky rýchle nohy“ – tak by som obrazne jednou vetou opísala román Davida Eniu Jako v nebi, tak i na zemi, ktorý si ma podmanil viac, ako som si po prečítaní anotácie dokázala predstaviť.

Egypťan Sinuhe

Recenzie

Egypťan Sinuhe

Historický román je svojím spôsobom veľmi výlučná literárna forma. Pokiaľ má byť spracovaný naozaj poctivo, kladie na tvorcu nemalé nároky. V prvom rade si vyžaduje presnú znalosť popisovaného historického obdobia, bez ktorej docieliť autenticitu je, pochopiteľne, nemožné. Nemôže chýbať chytľavý príbeh, či rovno viacero spletitých príbehov, zaľudnený čo najpestrejšou zmesou charakterových typov, plasticky interpretujúcich historickú každodennosť i veľké zlomové historické udalosti. Všetko z tohto, a ešte podstatne viac, vo svojej tvorbe ponúka zrejme absolútny imperátor na poli historického románu – Mika Waltari.

Rónan Hession: Riešenie problémov nie je zaručený recept na šťastie

Správy

Rónan Hession: Riešenie problémov nie je zaručený recept na šťastie

Prozaik, hudobník, štátny úradník, manžel a otec. Írsky spisovateľ Rónan Hession chystá svoju tretiu knihu, v ktorej, ako hovorí, našiel svoj doteraz najsilnejší „flow“. Okrem toho si však chystá aj itinerár na výlet na Slovensko – v októbri bude hosťom na Medzinárodnom literárnom festivale Novotvar. V rozhovore prezrádza, kde hľadal inšpiráciu pre tému svojej knihy Panenka, ako rozdeľuje čas medzi písanie, rodinu a umeleckú tvorbu, čo číta a aký spisovateľský prístup k záverom kníh je mu najbližší.