Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

Bod zlomu

Knihy Malcolma Gladwella patria k titulom, o ktorých sa živo diskutuje aj roky po ich vydaní. Námetom jeho asi najznámejšieho diela Bod zlomu je prirovnanie ľudského správania k šíreniu epidémie. Móda, kriminalita a čítanie kníh môžu pozoruhodne súvisieť, ak na nich uplatníme metódy skúmania prenosu vírusov.

S knihou Bodu zlomu sa objavila aj myšlienka spájajúca ako voľný motív ďalšie Gladwellove diela: čo ak je naše uvažovanie o viacerých javoch nesprávne? Gladwellove knihy sú hľadaním zmyslu medziľudských interakcií a samotného uvažovania ľudí a pokusom o hlbšie vysvetlenia, aj keď niekedy z nekonvenčného uhla pohľadu. V knihe Mžik. Jak myslet bez přemýšlení (Bizbooks 2015) sa zaoberá vplyvom intuitívneho konania a niekoľkosekundových rozhodnutí na náš život, v publikácii Mimo řadu. Anatomie úspěchu (Bizbooks 2015) sa zas venuje hľadaniu faktorov a pravidiel formujúcich úspech alebo neúspech v rôznych oblastiach ľudských aktivít.


Bod zlomu strhne čitateľov od prvých strán, existuje ale aj ďalší dôvod venovať pozornosť tejto knihe. V súčasnosti sa prudko rozvíja oblasť nazývaná virálny marketing. Gladwell už roky pred týmto módnym trendom nazýval podobné aktivity reklamou založenou na „principech epidemického přenosu“. Zatiaľ čo v reklame je podobné pôsobenie dobre viditeľné, v iných oblastiach tomu tak nie je. Musia sa odkrývať vrstva za vrstvou. Gladwell nachádza tri zásadné podmienky šírenia epidémií: nákazlivosť, malé príčiny s veľkými následkami, uskutočnenie zmien v priebehu mimoriadne krátkeho času. Osobitnú pozornosť venuje tiež ľuďom schopným uskutočňovať zmeny: nazýva ich maveni, spojovatelia, predavači.


Gladwell píše rafinovane: vždy po istom čase zhrnie hlavné body predchádzajúcich kapitol a nadviaže hlavnou myšlienkou aktuálnej kapitoly. Pripravuje si tak čitateľa na ďalšiu nezvyčajnú myšlienku. Veľký prínos Bodu zlomu vidíme aj v oboznamovaní širšej verejnosti s rozličnými vedeckými teóriami zaoberajúcimi sa ľudským správaním. Podobne ako v ďalších dielach, aj v tomto sa Gladwell opiera predovšetkým o výskumy zo sociológie, psychológie a antropológie. Napríklad zločinnosť v New Yorku vysvetľuje prostredníctvom teórie rozbitých okien; uveďme z tejto pasáže dlhší citát:


„Když rozbité okno zůstane neopravené, lidé, kteří chodí kolem, usoudí, že je to všem jedno a nikdo není za nic odpovědný. Brzy přibudou další rozbitá okna a pocit anarchie a signál, že vše je dovoleno, se z domu rozšíří na ulici, v níž stojí. Relativně podružné problémy jako graffiti, nedodržování veřejného pořádku a agresivní žebrání jsou všechno obdoby rozbitých oken.“


Na knihách ako Bod zlomu priťahuje ďalší aspekt: provokujú k mysleniu. Priamo vyzývajú čitateľov k premýšľaniu, či je možné uplatniť predkladané tézy aj v živote v našej spoločnosti; podnecujú k hľadaniu analogických situácií známych z nášho života. Okrem kriminality si všíma niekoľko rôznorodých tém: vzdelávacie procesy a obľúbenosť televíznych programov Sezam street a Blue’s Clues; šírenie odporúčaní o móde alebo reštauráciách; reklamné kampane; epidémiu fajčenia u tínedžerov a predajnosť jednej knihy vo vzťahu k sile spoločenstva čitateľov. Bod zlomu si treba prečítať. Je to návod na porozumenie viacerým nezvyčajným javom okolo nás. Zároveň je táto kniha viac ako vhodným úvodom do ostatného Gladwellovho diela.



Malcolm Gladwell: Bod zlomu. O malých příčinách s velkými následky
Preklad: Martin Weiss
Bizbooks 2015
256 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Bod zlomu. O malých příčinách s velkými následky

Bod zlomu. O malých příčinách s velkými následky

Malcolm Gladwell

Knihu Bod zlomu bez nadsázky můžeme nazvat marketingovou biblí. Poodhaluje totiž tajemství šíření informací, napříč společností. Jak je možné, že se některé změny ve společnosti odehrávají neuvěřitelně rychle? Proč se z neznámé knihy najednou stane bestseller? Jak se z nějakého výrobku stane módní hit? Proč v určitém městě náhle klesne kriminalita? Americký novinář Malcolm Gladwell se na takové zdánlivě tajemné změny vyskytujících se v každodenním v životě dívá optikou epidemií. Myšlenky,výrobky, informace či způsoby chování se podle něj šíří stejně jako viry. V knize nabité pozoruhodnými výsledky psychologických a sociologických výzkumů autor vysvětluje, proč jsou některé nápady a myšlenky nakažlivé, a popisuje typy lidí, díky nimž se mohou rozšířit rychlostí sociální epidemie. Kniha je plná názorných příkladů a ilustračních situací. Jednotlivé fáze šíření epidemie jsou vysvětleny a propojeny dohromady tak, že rozečtenou knihu jen tak neodložíte a na konci je vám jasné, co je třeba udělat a na koho se obrátit, aby právě vaši nabídku na trhu nikdo nepřehlédl. Tuto legendární neobyčejně inspirativní knihu ocení tvůrci reklamy, nezávislí profesionálové i čtenáři kvalitní literatury faktu. Česky již vyšly i další autorovy bestsellery: Mžik, Mimo řadu, Co viděl pes a David a Goliáš.

Kúpiť za 11,39 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.