Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Borne

Ak ešte nepoznáte divokú imagináciu spisovateľa Jeffa VanderMeera, tak román Borne je vhodný spôsob ako sa s ňou zoznámiť. Rozpadávajúce sa mestá, biotechnologické bytosti s nepriateľskými úmyslami voči ľuďom, snaha prežiť v krutých podmienkach so značne neistými vyhliadkami. Borne je svieži, originálny príspevok k postapokalyptickým prózam.

Jeff VanderMeer je autor, ktorého dielo by ste určite nemali minúť, ak vyhľadávate špekulatívnu fantastiku. Vo svojich prózach sa dominantne venuje veľmi zvláštnym krajinám alebo environmentálnym usporiadaniam ohrozujúcim ľudstvo nielen svojou expanziou, no aj nezrozumiteľnosťou nášmu intelektu a skúsenosti. Popri románoch a poviedkach (Veniss Underground, trilógia Južná zóna pozostávajúca z románov Anihilace, Autorita, Adaptace) sme ho mohli spoznať aj ako editora (New Weird: Trochu divná fantastika, Kniha divů).

V románe Borne nás VanderMeer uvádza do rozpadnutého sveta a po celý čas ho vidíme prostredníctvom ženskej postavy Rachel. Premena spoločnosti bola rýchla a nezvratná: „než jsem vyrostla, proměnil se širší kontext mého života v hodně černý vtip. Jeden se nestačil divit, jak uklouznutí přešlo ve volný pád a volný pád v peklo, kde jsme žili jako duchové v krajině stínů.“ Rachel hneď na začiatku príbehu nájde zvláštnu bytosť podobnú sasanke a nazve ju Borne (biologicky organizovaná nesamostatná entita). Rachel spolu so svojím priateľom Wickom prežíva vo svete, v ktorom Spoločnosť zanechala čudné, no extrémne nebezpečné biotechnologické stvorenia, z ktorých najhorší je gigantický medveď Mord.

Byl cítit hutným bahnem a nevtíravým zimolezem. Byl cítit lejny a proti vší pravděpodobnosti i mátou. Dlouhé žluté drápy byly hrozně velké, jejich stáčející se hroty nade mnou hrozně ostré, ale všimla jsem si na nich taky prasklin, mnohokrát rozpuknutých a vyspravených míst – svým způsobem byly stejnou měrou zranitelné a zázračné jako smrtící.

Literatúra je atraktívna vo svojich intertextuálnych odkazoch: obraz technologickej bytosti v podobe obrovského medveďa použil aj Stephen King vo svojej sérii o Temnej veži. VanderMeer aj King odkazujú na román Shardik Richarda Adamsa, v ktorom sa objavil obrovský medveď s týmto menom. Viackrát sa v príbehu objaví aj obraz „troch astronautov“: ide o mŕtvoly troch ľudí v kombinézach pripomínajúcich skafander, ktoré pôsobia akoby spadli z neba. VanderMeer napísal aj osobitný príbeh s názvom Dead Astronauts, umiestnený práve do sveta Borna.


Sviežo pôsobí samotný štýl rozprávania. Hlavná postava, objaviteľka Borna Rachel, nás sprevádza nielen rozpadnutým svetom, no v občasnej retrospektíve aj udalosťami z pred pár rokov. Jej vzťah k Bornovi je takmer materinský, no to je len jeden, hoci významný, z motívov príbehu. Rachel necíti potrebu získať poznatky o tom, čo je Borne vlastne zač, ako funguje, čo je princípom jeho metabolizmu, či je tvor s vedomím alebo naprogramovaná zbraň. Stačí jej jeho prítomnosť, možnosť diskutovať s ním alebo pozorovať ho.

Jeho svět se za jediný den rozrostl o vědomí vlastní smrtelnosti a zároveň o znalost pozemských hrůz i nedozírného prostoru kolem nás. Spatřil běsnícího a řičícího Morda. Dozvěděl se, že Země obíhá kolem Slunce a že všechna světla na černé obloze jsou vzdálené hvězdy, kolem nichž obíhají jiné Země s vlastními obludami, vlastními zničenými městy. ... Nikdo živý ani mrtvý nemusel nic takového podstoupit v době, kdy se současně učil mluvit, myslet a cítit.

Postupne sa však stáva zrejmou Bornova cudzosť a na význame získava aj Mordova agresivita voči ľuďom. VanderMeer nám predložil znepokojivú víziu úpadku spoločnosti s mimoriadne hrozivými dopadmi pre zvyšok ľudstva. Ide pritom o čitateľsky príťažlivé dielo plné nespútanej fantázie, aj emocionálnej angažovanosti hlavnej postavy. Vo fantastike patrí Borne určite k tým najlepším dielam posledných mesiacov.



Jeff VanderMeer: Borne

Preklad: Pavel Bakič

Argo 2019

340 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Borne

Borne

Jeff VanderMeer

Strhující román z blízké budoucnosti od autora oceňované trilogie Jižní Zóna se odehrává v nebezpečných rozvalinách někdejšího města, v nichž obezřetně shání obživu mladá Rachel. Ruiny se jen hemží výsledky biotechnologických experimentů, kterých se před svým pádem zbavila tajuplná Společnost, avšak nejhorší hrozbu představují zuřivé a nepředvídatelné útoky gigantického medvěda jménem Mord.

Kúpiť za 15,58 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.