Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Boží prst

Škandinávske krajiny bývajú často mediálne ukazované ako idealizované typy spoločností s rozvinutým štátom blahobytu, v literatúre ale tento obraz vôbec neplatí. Na prvý pohľad zaistený a luxusný život ukrýva drámy a rozpad vzťahov, existenčnú neistotu a priepasť medzi generáciami.

Žánrovo môžeme zaradiť Boží prst ku detektívkam, ale prostredníctvom vraždy mladej dievčiny sa do popredia dostáva sociálny a psychologický rozmer knihy. Druhý diel voľne prepojenej série nórskej spisovateľky Marit Reiersgårdovej znovu pred čitateľov predkladá mrazivý príbeh vyšetrovania dvojice detektívov Bitte Røedovú a Vernera Jacobsena, známych už z knihy Závěje. Takmer v tom istom čase došlo k dvom navzájom nesúvisiacim vraždám: stará žena bola dobodaná v svojom dome, ktorý neskôr zhorel a telo mladého dievčaťa Idunn bolo nájdené v blízkosti mohyly v lese za mestom. Idunn sa predtým zúčastnila na párty s divokým priebehom a všetci jej kamaráti mlčia o tom, čo sa tam dialo. Vyšetrovanie komplikuje fakt, že aj Bitte má dcéru v rovnakom veku ako obeť a navzájom sa všetci poznali.


Detektívny príbeh sám o sebe spĺňa všetky štandardy vyžadované čitateľmi: napätie, dejové zvraty, viacero podozrivých s motiváciou aj príležitosťou, rozuzlenie a logické vysvetlenie. Čo však robí knihu Boží prst pozoruhodnou sú témy, s ktorými sa musia vyrovnávať hlavné postavy a ide o pomerne temné javy. Vernerovi zomrel syn, ktorého existenciu zatajoval pred manželkou, trpí úzkostnými stavmi a záplavou výčitiek. Bitte má dcéru žijúcu v úplne odlišnom svete: mladí ľudia s ich sociálnymi médiami objavili nový rozmer šikanovania založený na jemných jazykových nuansách elektronickej komunikácie. Sú značne inovatívni v spôsoboch, ako si robiť zle. Na ich rodičov je pritom vyvíjaný obrovský ekonomický tlak, obzvlášť ak musia žiť oddelene a starať sa o viacero domácností. Osobitnú pozornosť si zaslúži aj meniaca sa rola otca v takto atomizovanej spoločnosti a schopnosť, prípadne neschopnosť mužov akceptovať tieto premeny.


Nájsť vraha Idunn znamená vstúpiť do značne odlišného prostredia dospievajúcich, než aký poznajú ich rodičia. Viacerí z dospelých sú v románe konfrontovaní so znateľnou medzigeneračnou priepasťou a perfektnou schopnosť mladých zakrývať svoje problémy. Viackrát sa tiež opakujem motív životnej prázdnoty, hoci ju sprevádza vedomie komfortu a pohodlia. Psychologický ponor do emócií postáv je však primeraný a neuberá na napínavosti samotnej kriminálnej zápletky. Marit Reiersgårdová pripravila silnú dávku pochmúrneho čítania a ukazuje aj odvrátenú tvár nórskej spoločnosti.



Marit Reiersgårdová: Boží prst
Preklad: Kateřina Krištůfková
Kniha Zlín 2017
328 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Boží prst

Boží prst

Marit Reiersgårdová

Vyšetřovatelé Bitte Roedová a Verner Jacobsen řeší další případ. Jsou přivoláni k nálezu těla čtrnáctileté Idunn. Ukazuje se, že dívka byla osudného večera na divokém mejdanu, kde musela zasahovat policie. Navíc v blízkosti místa nálezu shoří dům a v jeho troskách je objevena mrtvá stařena. Souvisí spolu všechny tři události? A kam zmizel přívěsek ve tvaru srdce, který Idunn nosila na krku? A jak se Verner vypořádá se smrtí svého syna?

Kúpiť za 14,72 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.