Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Bubáci číhajú na každom rohu, a kto vraví, že nie, klame!

Ilustrátorka Eva Škandíková vymyslela príbeh o strašidlách a Tereza Oľhová a Vlado Janček ho prebásnili. A tak vznikla veľmi pekná plne ilustrovaná knižka s veselými rýmovačkami o bubákoch, ktorí si nažívajú aj tam, kde by sme ich možno nečakali.

Ako deti sa bojíme veľa a všeličoho. Naše strachy umocňuje tma a rôzne strašidlá, ktoré sa nachádzajú najčastejšie pod posteľou. V skutočnosti sú však všade, vo všetkých možných priestoroch a rohoch, pod stolom či v pivnici, za závesom či dokonca v umývadle. „Strašia v celom dome: v izbách, vo výťahu, na schodoch. (Mám dokonca podozrenie, že strašia aj v záchodoch.)

Bubáci chcú strašiť, ale my sa chceme smiať, hrať sa na skrývačku, nerušene si pod perinou čítať skutočné horory alebo dokonca strašiť! Povedali si Miško, Veronika, Roman či Zuzka a Alenka. „Na piatom sú rovno traja, Alenka ich nerieši. Sú priesvitní, celí bieli, tvária sa jak degeši. Nečakajte od Alenky, že ten balkón otvorí. Je zašitá pod perinou a číta si horory.“ Deti si žijú so strašidlami po svojom a vôbec im neprekáža, že ich vidia len ony a rodičia nie. Vedia, že keď budú staršie, tak už ani ony ich nebudú vidieť.

Mimochodom, nájdu sa aj nestrašiaci bubáci. Niektorí si chcú užívať rytmus hudby a iní nám zas pomáhajú premiestňovať výťah. Bubákov sa môžeme báť, ale môžeme sa s nimi smiať aj zabávať. A taktiež nám vedia pomôcť. O takýchto strašiakov je veru v dospelosti aj škoda prísť.

Bubáci sú veľmi peknou knižkou nielen pre originálne rýmovačky, ktoré veselou formou pracujú s témou strašidiel a strachu. Ľúbivosť príbehu spočíva aj v ilustráciách, ktoré pokrývajú celé strany od začiatku po koniec. Básničky tak textovo dotvárajú „strašidelnú“ atmosféru ilustrácií.

So strachom sa dá existovať rôzne. Táto útla knižka je veselým spôsobom, ako sa deti môžu dívať na svoje strašidlá. Vďaka originálnemu prebalu sa dokonca môžu zmeniť na bubáka tiež. „Keď vyzlečieš obal knižky, zostane ti plagátik, zopár strihov a máš z neho bubákovský kabátik.

Knižka je vhodná pre všetky deti a ich bubákov, najlepšie azda od štyroch rokov.


Eva Škandíková, Tereza Oľhová, Vlado Janček: Bubáci

Brak, Alma edition, 2021

32 strán




Zobraziť diskusiu (0)

Bubáci

Bubáci

Oľhová Tereza, Janček Vlado

Fakt sú všade, tak vám poviem: od pivníc až po podkrovie! Celý dom im nestačí. Zoznámte sa…

Kúpiť za 10,71 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.