Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Budú diktatúry dominovať blízkej budúcnosti?

Rôzne formy autoritárskych režimov boli pevnou súčasťou celého 20. storočia. Po páde ZSSR sa istý čas zdalo, že demokratické zriadenia budú mať prostredníctvom inštitucionálnych „bŕzd a protiváh“ a presadzovania občianskych slobôd a ľudských práv silu udržať si významné postavenie v rámci svetového poriadku. No už od nástupu Berlusconiho k moci sa táto viera postupne otriasala a hromadiace sa krízy od globálnej pandémie po ruskú inváziu na Ukrajinu nás nenechávajú na pochybách, že sa menia základné rámce fungovania budúceho sveta. Autokrati získavajú na sile.

Analýz o totalitných režimoch, autoritatívnych vodcoch a mechanizmoch na ovládnutie spoločnosti v 20. storočí nájdeme veľmi veľa, ale pri pohľade na dianie v súčasnosti a blízkej minulosti je potrebné túto tému aktualizovať. Úspešne sa to podarilo venezuelskému novinárovi, bývalému politikovi a vplyvnému mysliteľovi celosvetového významu Moisésovi Naímovi. Vo svojej knihe Pomsta moci s podtitulom Ako autokrati pretvárajú politiku pre 21. storočie dopodrobna analyzuje spôsoby, ako niektorí politici posledných dvoch dekád uchopili moc a ako ju zdeformovali vo svoj prospech tak, že im nielen ostala pevne v rukách, ale dokázali vytvoriť celosvetový trend, ktorého sme stále súčasťou.

Naím svojím výskumom dospel k pojmom, ktorými pomenoval osobnosti uzurpujúce si pre seba vládnu moc. Nazýva ich „trojpéčkoví autokrati“, pretože každý z nich aplikuje ten istý vzorec v podobe troch javov začínajúcich sa písmenom P: polarizácia, populizmus, postpravdivosť. Každý z týchto pojmov sa skladá z určitých ukazovateľov, a ak si ich čitateľ vypíše, tak môže súčasné dianie sledovať cez určitú šablónu, do ktorej mu zapadne správanie aj slovenských politikov, o ktorých síce v knihe nie je reč, ale zhoda s týmito ukazovateľmi je jednoznačná. Ako príklad môžeme vymenovať spôsoby, akými svoju moc získavajú populisti. Využívajú nasledujúce nástroje: katastrofizmus, kriminalizáciu politických rivalov, varovanie pred vonkajšou hrozbou, militarizáciu a paramilitarizáciu, eróziu štátnych hraníc, opovrhovanie odborníkmi, útočenie na médiá, podkopávanie bŕzd a protiváh, mesianizmus. Dá sa teda použiť Naímova analýza na Slovensko? Určite áno, dokonca udalosti posledného týždňa sú až učebnicovými príkladom uvedených nástrojov.

Kto je však predmetom Naímových analýz? Donald Trump, Boris Johnson, Silvio Berlusconi, Nárendra Módí, Vladimir Putin, Rodrigo Duterte, Viktor Orbán, Jarosław Kaczyński a ďalší spĺňajú presne tie charakteristiky, ktoré oprávňujú nazývať ich vládu autoritárskou. Prostredníctvom vybičovania emócií, prehlbovania rozporov medzi skupinami obyvateľstva, čierno-bielym videním sveta dosahujú silnú polarizáciu vlastnej spoločnosti. Využívajú na to postpravdivosť: stierajú hranice schopnosti rozoznávať pravdu od klamstva a sami šíria „alternatívne fakty“ alebo „názory“, ktorými relativizujú až základné normy. Možno je ešte príliš skoro na podobné tvrdenie, ale zdá sa, že pandémia covidu-19 umocnila vplyv autoritárskych vodcov, resp. politikov, ktorí sa snažia využiť túto situáciu vo svoj prospech (napr. prostredníctvom vyhlásenia výnimočného stavu a pod.).

Jedna kapitola je dokonca venovaná nadnárodným korporáciám, ktoré už v súčasnosti dokážu ovplyvňovať celosvetovú ekonomiku, ale v tomto prípade Naímova argumentácia nie je až taká presvedčivá, skôr sa zdá, že kapitola je v knihe ako ilustrácia, že okrem politikov existujú aj iné entity schopné využívať niektoré z trojpéčkových nástrojov. Jedna z najzaujímavejších kapitol je venovaná vysvetleniu, prečo ľudia volia práve autokratov. Nenaplnené očakávania sú horšie ako príslušnosť k určitej spoločenskej vrstve, pretože aj ľudia s vyšším príjmom vedia byť frustrovaní z toho, že sa im v živote nepodarilo dosiahnuť viac, ako chceli. Populistickí politici považujúci sami seba za spasiteľov im radi podhodia predstavu vinníkov za tento stav a ponúknu im vlastný program, ako sa s nimi vyrovnať.

Kniha Pomsta moci je napísaná prístupným jazykom, na desiatkach príkladov opisuje základné tézy a v poslednej kapitole s názvom „Päť bitiek, ktoré potrebujeme vyhrať“ navyše ponúka víziu, ako pristupovať k výzvam dnešného sveta. Platí to aj pre nás, preto je potrebné čítať pozorne a prisvojiť si postoj väčšej občianskej angažovanosti, vzdoru proti falšovaniu reality, ochoty vymedziť sa proti zneužívaniu inštitúcií na politické ciele, sankcionovať mafiu, zločinecké organizácie. Ako to dopadne, uvidíme sami už počas svojich životov, no každý deň prináša dosť dôkazov, že Naím získa bohaté podklady aj na ďalšiu knihu o autokratoch 21. storočia.



Moisés Naím: Pomsta moci. Ako autokrati pretvárajú politiku pre 21. storočie
Preklad: Peter Tkačenko
N Press, 2022

Zobraziť diskusiu (0)

Pomsta moci

Pomsta moci

Naím Moisés

Nevšedný a napínavý príbeh o budúcnosti demokracie, ktorý objasňuje jeden z najdôležitejších zápasov dnešnej doby: o budúcnosť slobody a porážku autokratických režimov. Ekonóm a bývalý politik Moisés Naím prináša nevšedný a naliehavý pohľad do budúcnosti demokracie a zároveň objasňuje jeden z najdôležitejších konfliktov dnešných čias: ako zachovať slobodu a demokraciu vs. ako ovládnuť a poraziť autokratov, ktorí sa vynárajú v každej krajine ako huby po daždi.

Kúpiť za 16,11 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.