Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Budúcnosť ľudstva medzi hviezdami

Michio Kaku patrí k tým vedcom, ktorí vedia úplne zrozumiteľne vysvetľovať odborné témy a je ich naozaj veľa. Už v súčasnosti žijeme vo veľmi komplexnom svete, no o to viac zložitý bude ten nadchádzajúci. Netreba preto váhať využiť príležitosť a nechať si vysvetliť, čo nás čaká v najbližších desaťročiach, storočiach či miléniách. Počúvanie audioknihy Budúcnosť ľudstva je autentické dobrodružstvo myslenia, nechajte sa vtiahnuť do scenárov vývoja, o akých ste pravdepodobne doteraz ani netušili.

Je možné kolonizovať Mars? Existuje život v Slnečnej sústave aj na mesiacoch iných planét? Akým spôsobom bude možné cestovať medzi hviezdami? Musíme zmeniť ľudské telo, aby dokázalo žiť na iných vesmírnych objektoch? Stane sa koniec vesmíru v ďalekej budúcnosti aj koncom akejkoľvek formy existencie života? Toto sú len niektoré z otázok, na ktoré by bolo možné nalákať zvedavcov k vypočutiu audioknihy Budoucnost lidstva: Náš úděl mezi hvězdami. Jej autor, americký fyzik Michio Kaku, patrí medzi významných popularizátorov vedy a jeho výnimočnosť spočíva aj v diskusii témach, ktoré zvyčajne patrili do oblasti fantastiky. Nevyhýba sa oblastiam ako medzihviezdne cestovanie, prienik do paralelných vesmírov alebo hoci aj telekinéze.


Budoucnost lidstva nás postupne oboznamuje s rôznymi aspektami vývoja: niektoré už poznáme, ďalšie sú postavené na hypotézach, ako by sa mohli dané javy vyvíjať a iné sú špekulácie a myšlienkové experimenty. No každá kapitola tak vtiahne do témy, že stále chceme vedieť, kam ďalej nás Michio Kaku dovedie. O pútavý zážitok pri počúvaní sa postaral svojím hlasom Miroslav Táborský, ktorý už sprostredkoval množstvo audiokníh svojím charizmatickým hlasom. Necelých pätnásť hodín audioknihy je rozdelených do krátkych kapitol, takže celkový čas vôbec nepôsobí rozsiahlo. Príjemnú atmosféru dotvárajú aj ambientné zvuky na konci jednotlivých kapitol.


Zdá sa, že opustenie planéty Zem bude pre ľudstvo z dlhodobej perspektívy nevyhnutné. Globálne otepľovanie, ktorého sme svedkami, je dostatočným dôkazom, že náš prístup k prírode je neudržateľný a bude mať katastrofické dôsledky. Katastrofy sú ale počas budúceho vývoja nevyhnutné, či už pôjde o preľudnenie, spotrebu zdrojov, výbuchy vulkánov na Zemi alebo ohrozenie prichádzajúce z vonkajšieho vesmíru v podobe komét alebo asteroidov. V rozmedzí nasledujúcich sto tisíc rokov prudko rastie pravdepodobnosť kataklizmatických udalostí a ľudstvo buď opustí Zem alebo zahynie. Príbeh nášho cestovania medzi hviezdami začína na Mesiaci, smeruje k Marsu a ďalej tak, aby sme sa postupne stali viacplanetárnym druhom.


Michio Kaku zaradom ukazuje nielen vývoj technológií a vedeckých výskumov v oblastiach súvisiacich s medziplanetárnym cestovaním (rôzne typy pohonov rakiet, umelá inteligencia, konštrukčné hádanky, faktory ovplyvňujúce dobu dožitia, genetických modifikácií a množstvo ďalších), ale ukazuje aj riešenia, keďže sám Kaku sa venuje ako vedec práve fyzike a v hľadaní návrhov na rozlúsknutie komplexných rébusov je v jednotlivých témach naozaj praktický. Čo však robí počúvanie rozhodne atraktívnym je striedanie realistických opisov s víziami spisovateľov vedeckej fantastiky ako Olaf Stapledon, Isaac Asimov, seriálom Star Trek a ďalších autorov, ktorí zasvätili život hľadaniu možností preskúmania iných svetov.


Základný predpoklad podmieňujúci opustenie Slnečnej sústavy je objav exoplanéty, ktorá by bola dvojičkou Zeme. Už v súčasnosti sa vie o desiatkach planét, ku ktorým sa upierajú zraky výskumníkov a nové programy ciest do vesmíru sa prudko hýbu dopredu vďaka projektom Elona Muska, Jeffa Bezosa alebo Richarda Bransona. Vzrušujúce sú nielen otázky „nového zlatého veku dobývania vesmíru“, ale aj terraformovania planét a objavovania prípadných foriem mimozemského života. Sila argumentácie, s akou prichádza Kaku, spočíva v postupnom oboznamovaní so základným poznaním až ku komplexným teóriám (teória strún, kvantová teória, červie diery), pričom sa nevyhýba ani sporným bodom, paradoxom a obmedzeniam čakajúcim na ich prekonanie. To všetko predkladá zrozumiteľne, názorne až sa poslucháč môže pristihnúť pri predstave, aké by to bolo, ak by sa všetky opisované skutočnosti odohrali už počas našich životov. Ide však o naozaj dlhodobú perspektívu a neostáva než držať nasledujúcim generáciám palce, aby sa aspoň z časti všetky tie úžasné vízie uskutočnili.



Michio Kaku: Budoucnost lidstva: Náš úděl mezi hvězdami (audiokniha)

Interpret: Miroslav Táborský

OneHotBook 2020

Dĺžka trvania: 14 hodín 15 minút

Zobraziť diskusiu (0)

Budoucnost lidstva: Náš úděl mezi hvězdami (audiokniha)

Budoucnost lidstva: Náš úděl mezi hvězdami (audiokniha)

Michio Kaku

„Život je příliš křehký, než aby byl uložen na jediné planetě. Musíme vypracovat záložní plán.“ Michio Kaku je vědec s verneovskou představivostí, jíž nečiní potíže rozletět se kosmickými sférami rychlostí světla. Věhlasný mistr myšlenkových experimentů navýsost přístupně uvažuje, jak a kdy by lidstvo – nyní na stupni energetického rozvoje 0,7 podle Kardašova – mohlo uspět ve snaze nedržet se při Zemi a nespokojit se s krůčkem k Měsíci. Předpokládá to ovšem přizpůsobit k obrazu svému Mars, probádat slibné měsíce velkých planet, zřídit si přestupní stanice u hranic Sluneční soustavy a poté zamířit k nejbližším exoplanetám, na které už s nadějemi hledí stovky teleskopů. Kakuovy vize poodhalování tajů vesmíru, kde zajisté nejsme sami, stavějí na pokroku robotiky i nanotechnologií, počítají s fúzními raketami i se zásadním zdokonalením lidské inteligence, jež se od pravěku skvěle přizpůsobovala proměnlivým podmínkám. Máme důvod. Naši hvězdnou štaci u žlutého trpaslíka typu G2V dříve či později čeká katastrofa, takže se vydejme budoucnosti vstříc. Štěstí přeje připraveným! * „Michio Kaku je mezinárodní poklad. Ten muž kolem sebe šíří nevídané nadšení.“* – The Times „Autor nabízí novou utopistickou vizi: pokud se navzájem nevyhubíme a nevrazí do nás nějaký meteorit dřív, než budeme schopni odklonit jeho dráhu, snad se jako lidstvo spojíme ke společnému cíli. Ten ideál se nazývá přežití.“ – Aktuálně.cz

Kúpiť za 13,87 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.