Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Čaká nás ďalšia zima a stále ten istý brexit. Čas čítať Zimu

Ali Smith sa pustila do citlivého zachytávania premeny anglickej spoločnosti, ktorú rozdelil brexit. Ten brexit, ktorý stále nie je ukončený, premenil sa na siahodlhé a bezútešné rokovania, ktoré majú obrovský význam, no ktoré boli zároveň prehlušené pandemickou situáciou. Budeme sedieť tieto Vianoce pri jednom stole s našimi blízkymi? Nevieme. Kedy sa už zavŕši brexit, aby sa mohla trauma z neho začať liečiť? Nevieme. Ale upokojenie, satisfakciu a nádej nám určite prinesie čítanie Zimy.

Rovnako ako zimy zmiernené klimatickými zmenami, aj tento román od známej škótskej spisovateľky Ali Smith má trochu pozvoľný začiatok:

Autorka nás najprv zamestná zvláštnym mrazivým monológom o duchoch a všetkom, čo je mŕtve: Boh, romantika, hrdinstvo, spoločnosť, sociálny štát, nádej... napadne nám ešte veľa vecí z tohto zoznamu.

Okrem toho spoznávame starú dámu, ktorá buď stráca zrak, alebo rozum, veď sa rozpráva s hlavou bez tela, ktorá sa vznáša v jej obrovskom prázdnom dome v Cornwalle ‒ v prostredí magického britského vidieka, pri mori a obrovských útesoch. Áno, toto všetko znie čudne, ale oplatí sa vydržať: môžete Ali Smith dôverovať, že nás opäť zasneží geniálne vystavaným príbehom, v ktorom naplní svoj talent kombinovať hravosť s hĺbkou, komplexnosť s prístupnosťou a nezabudne sa postaviť na obranu slušnosti a umenia.

Stručne povedané, Zima je o rodine zmietanej konfliktmi spôsobenými rozdielnou morálkou a víziami. Všetko vrcholí počas jedného obzvlášť nevydareného vianočného zhromaždenia. Dve sestry, Iris a Sophia, kráčali životom výrazne odlišnými cestami. Rozdeľujú ich hlboké odlišnosti, no zároveň ich k sebe pútajú spoločné spomienky na detstvo. To spôsobuje, že sa pri sebe držia aj napriek absolútne nekompatibilným svetonázorom.

Staršia sestra Iris je celoživotná aktivistka, ktorá svoj život zasvätila jednému urgentnému problému za druhým ‒ šíreniu jadrových zbraní, jedovatým chemikáliám, súčasnej utečeneckej kríze v Grécku. Jej mladšia sestra Sophia je čistá kapitalistka, podnikateľka, ktorá práci venovala celú svoju existenciu a obetovala jej všetko vrátane svojej životnej lásky a blízkosti so svojím jediným dieťaťom.

Počas týchto globálne oteplených Vianoc sa očakáva, že Arthur, Sophiin syn, privedie aj svoju priateľku Charlotte. Ale Charlotte, trpiaca na svetabôľ a prežívajúca krivdy, ktoré sa dejú všade vo svete, ho práve opustila, rozčúlená jeho ľahostajnosťou k brexitu a k osudom imigrantov v Anglicku.

Arthurovou prioritou sa stáva nájsť si „náhradnú priateľku“, aby sa vyhol zložitému vysvetľovaniu pri štedrovečernom stole. Na zastávke autobusu stretne Lux, ktorá súhlasí, že bude tri dni predstierať, že je Charlotte, výmenou za 1 000 libier ‒ je to výhodná kúpa. Lux je chudobná študentka a migrantka, ktorej pobyt v Anglicku je ohrozený brexitovými nariadeniami, tak ako je to u mnohých postáv v románoch Ali Smith z Kvarteta ročných období.

Ali Smith opäť dokázala vyvážiť tmu so svetlom, bezútešnosť s nádejou. Cez všetko neporozumenie a napriek všetkým konfliktom postáv nás Ali Smith ubezpečuje o zdravom, hrejivom účinku skutočného ľudského spojenia. Veď na to je zima (Zima): pripomína nám, ako zostať samými sebou, ako sa po spánku opäť vrátiť k životu.

Prvým románom z Kvarteta ročných období je Jeseň (Artforum, 2019), nasledujúca Jar vyjde v slovenskom preklade Kristíny Svrčkovej v prvom polroku 2021. Romány spájajú motívy, ale nie postavy. Môžeme ich teda čítať nezávisle od seba. Odporúčame však nevynechať žiadne ročné obdobie.


Ali Smith: Zima

Artforum, 2020; edícia -klad

preklad: Kristína Svrčková


Článok vychádza z recenzie 'Winter' Balances Dark Days With Flashes Of Joy And Light z portálu npr.org.

Zobraziť diskusiu (0)

Zima

Zima

Smith Ali

Držiteľka mnohých ocenení, škótska spisovateľka Ali Smith pokračuje v tetralógii ročných období. Zima je nespútaný román plný nehy, spravodlivého hnevu a štedrosti.

Kúpiť za 10,20 €

Podobný obsah

Zima - originálne a inšpirujúce dielo plné symboliky

Recenzie

Zima - originálne a inšpirujúce dielo plné symboliky

Krátko po brexitovom referende začala škótska spisovateľka Ali Smith, držiteľka mnohých ocenení, písať kvarteto sezónnych románov. Prvé tri sú hotové a momentálne pracuje na poslednom. Slovenským čitateľom sú k dispozícii preklady Jesene a Zimy.

Žiarivo krásna Zima od Ali Smith

Recenzie

Žiarivo krásna Zima od Ali Smith

Zima prichádza v poradí ako druhá časť kvarteta, no s prvým románom Jeseň – ktorý sa dostal do výberu prestížnej Man Booker Prize – ju spája len autorkin výnimočný štýl. Romány majú vlastný príbeh, vlastné postavy a len ako v ozvene môžeme nachádzať podobnosti: odkazy na iné umelecké diela – klasické aj súčasné, reflexiu rozdelenej spoločnosti po brexitovom referende a ďalšie motívy.

Ali Smith: Zima

Ali Smith: Zima

Druhý román z výnimočného Kvarteta ročných období od Ali Smith, držiteľky prestížnej Baileysovej ceny a spisovateľky, ktorej meno často nachádzame vo výbere na Man Booker Prize. Sophia Clevesová je podnikateľka na dôchodku, ktorá žije sama v šesťnásťizbovom dome na anglickom vidieku. Na Vianoce k nej príde syn Art s akože priateľkou Lux a sestra Iris, s ktorou sa Sophia už tridsať rokov nerozpráva. Pred očami sa nám začne odvíjať rozložitá spleť osudov, názorov, videní. Na celý príbeh naviac dopadá dlhý tieň britského brexitového referenda. Zima. Možno nastal čas, aby sa ľady pohli.