Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Čas hrdinov

Slovenská fantastika prosperuje a toto tvrdenie je možné podporiť aj exaktne. Vychádza pomerne dosť kníh slovenských autorov, existujú vydavateľstvá zamerané len na slovenskú tvorbu, internetová komunita má k dispozícii hneď niekoľko stránok venovaných buď fantastike ako celku alebo jednotlivým žánrom. Nemáme síce literárny časopis v papierovej podobe, no napriek tomu fandom aktívne žije, čoho dôkazom sú aj viaceré cony a literárne súťaže. Do tohto priaznivého podhubia na jeseň vstúpila antológia novej slovenskej fantasy Čas hrdinov II.

Literatúra potrebuje antológie. Respektíve nepotrebuje ich existenčne, no majú viacero rozmerov, ktoré sú pre čitateľov hodnotné. Vystihujú trend v témach, zachytávajú širší kultúrny kontext (napr. vo fantastike toľko diskutovaný autorský podiel žien vs. mužov), stávajú sa dôležitými artefaktmi (napr. v súčasnosti už vypredaný prvý diel Času hrdinov má aj zberateľskú hodnotu) a pre samotných autorov môžu slúžiť ako lakmusový papierik kvality ich tvorby. Zásadnú úlohu však zohrávajú zostavovatelia, pretože na nich je bremeno posúdenia vhodnosti textov a ich kvalitatívnej úrovne. Čas hrdinov II zostavili Martin Králik a Alexandra Pavelková, rovnako ako prvý diel. Už len tieto dve mená môžeme vnímať ako silnú garanciu poctivej fantastiky. A tento predpoklad nie je vôbec mylný.


Vo viac ako desiatke poviedok sa stretneme s pomerne pestrou škálou fantasy tvorby: dark fantasy, humoristická, vychádzajúca zo slovenských/slovanských tradícií, s prvkami hororu alebo dokonca new weird, historická fantasy, akčná aj poetická, folklór a mytológiu vystrieda urban fantasy. Ak sme vyššie uviedli, že antológie dokážu vystihnúť určitý trend, tak je to tak aj vďaka zastúpeniu novších autorov. Môžeme využiť delenie na obale knihy a uveďme ich mená: A. Olejárová, I. Molnárová Dubcová, M. Kandriková, R. Hric, Z. Jašek, a J. Gálik. Poznáme ich aj ako finalistov z rôznych súťaží a účasť v Čase hrdinov II ich pevne fixuje ako autorky a autorov, ktorým sa oplatí venovať pozornosť.


V zahraničných antológiách sa stáva, že čitatelia majú veľké očakávania od textov známych autorov a potom sú trochu sklamaní, ak sa očakávania nenaplnia. Táto situácia v žiadnom prípade nehrozí v Čase hrdinov II, pretože známe spisovateľky a spisovatelia, ktorí tu prispeli, napísali skvelé poviedky (pričom dve najlepšie otvárajú a končia knihu). J. Červenák, A. Pavelková, L. Štiblaríková, K. Soyka, J. Girovský, M. Holecyová, L. Hlaváčková majú úspešnú spisovateľskú kariéru a zároveň si udržiavajú nadpriemernú kvalitu tvorby, čo je potrebné oceniť.


Dalo by sa, pravdaže, venovať každej poviedke zvlášť, no čaro literatúry je predovšetkým v jej objavovaní samotnými čitateľmi. Uveďme len, že v tomto prípade je pre poviedky v antológii typická ich vyváženosť, takže po akčnejšom alebo dramaticky vystavanom deji niektorých poviedok nasleduje zvyčajne odľahčený text. Dynamiku si tak zachováva nielen samotná próza, ale aj celá kniha. Vydavateľstvo Artis Omnis dlhodobo mapuje slovenskú fantastiku a okrem už dvoch dielov Času hrdinov existujú aj ďalšie antológie z ich produkcie: Dotyky budúcnosti zamerané na sci-fi a Farby strachu sústredené na horor. Ak čitatelia nájdu v sebe chuť a ochotu čítať slovenskú fantastiku, tak tieto antológie by určite mali byť v ich knižnici, pretože reprezentujú prvotriednu spisovateľskú kvalitu. Snáď sa v priebehu času dočkáme aj ich pokračovaní.


Kolektív autorov: Čas hrdinov II

Zostavili: Martin Králik, Alexandra Pavelková

Artis Omnis 2019

352 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Čas hrdinov II

Čas hrdinov II

Kolektív autorov

Trinásť autorov, trinásť úplne nových príbehov. Výber z toho najlepšieho, čo domáca scéna v súčasnosti ponúka. Tradičné aj neobvyklé témy od drakov po cirkus, temné aj humorné, od klasickej cez urban až po historickú fantasy. Majstrov a majsterky žánru, ako sú J. Červenák, A. Pavelková, L. Štiblaríková, K. Soyka, J. Girovský, M. Holecyová či L. Hlavačková, dopĺňajú novší autori, ktorí však v kvalite textu ničím nezaostávajú - A. Olejárová, I. Molnárová Dubcová, M. Kandriková, R. Hric, Z. Jašek a J. Gálik. Presvedčte sa o tom v nasledujúcich riadkoch a vydajte sa na fantastické stretnutia so svojimi hrdinami.

Kúpiť za 14,16 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.