Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Cesta do hlbín banditovej duše

Literárna tvorba krajín južnej Ameriky bude už zrejme navždy spájaná s rozmachom magického realizmu. Nečudo, veď Borges, Cortazár, Marquéz a mnohí ďalší autori zanechali v tomto zaujímavom žánri nezmazateľnú stopu. Súčasná generácia však z tej magickej stránky reálna citeľne zľavuje. Dôraz je kladený na skutočne závažné sociálne témy. Prím hrá naozaj tvrdá a neľútostná realita.

Jedna z najpozoruhodnejších ukážok novej hispanoamerickej spisovateľskej generácie vyšla pred nedávnom v českom Hoste. Nesie názov 35 mrtvých a jej autorom je Kolumbijčan Sergio Álvarez.

Ústredným bodom v spletitej mozaike desivých príbehov je bezmenný, osudom ťažko stíhaný tragéd s jedinečnou schopnosťou objaviť sa vždy v blbom čase na ešte blbšom mieste a urobiť rozhodnutie, ktoré sa nakoniec obráti proti nemu. Rozprávačove pohľady sa akoby po špirále striedajú s mnohými pohľadmi ďalších podobne prekliatych existencií a ich spoločná púť naprieč kolumbijskou realitou od druhej polovice 60-tych rokov po koniec milénia, vytvára nelichotivý obraz krajiny, kde zákon džungle víťazí na celej čiare. Košaté rozprávanie v sýtych (prevažne krvavočervených) farbách vykresľuje otrasné sociálne rozdiely plodiace nezastaviteľný kolotoč brutálnych konfliktov. Bežná každodennosť je požieraná nekončiacim vírom permanentnej vojny medzi skorumpovanými vládnymi zložkami, ľavicovými extrémistami a narkomafiou. Neustále prestrelky, atentáty a únosy sú bežnou rutinou a narastajúci počet anonymných mŕtvych je už len smutným mementom jednej hlbokej tragédie.

Álvarez píše vierohodne a bez príkras o problémoch, ktoré sa ho bezprostredne týkajú. Jeho rozprávanie nepostrádajúce silnú dynamiku doslova preteká živelnosťou a neprestajnými zvratmi. Plnokrvný uhrančivý dej, zaľudnený najrozmanitejšími (anti)hrdinskými charaktermi, disponuje aj akousi temne romantickou náladou s priam elektrizujúcim erotickým nábojom, skvele podfarbujúcim filozofiu života pre okamih. Výsledkom je strhujúca, hutná, intenzívna, prudko emocionálna, štylisticky vycizelovaná a obsahovo nekompromisná záležitosť, ktorá nepustí až do konca. Milovníci filmov typu Mesto bohov by určite nemali váhať.

Ozzy

Zobraziť diskusiu (0)

35 mrtvých

35 mrtvých

G.S. Álvarez

Kdo v týhle zemi nikoho neoddělal, ničeho v životě nedosáhne. Třicet pět drsných let v podání vypravěče, který se pokaždé objeví na nesprávném místě a udělá špatné rozhodnutí.

Kúpiť za 14,63 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.