Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Cestami svetovej diplomacie a domácej politiky

O pôsobení Eduarda Kukana vo svetovej diplomacii a domácom politickom dianí budú nepochybne vznikať články a odborné štúdie. Ako zásadný podklad k tomu bude určite slúžiť kniha jeho spomienok a tá by nemala chýbať v knižnici nikomu, kto sa zaujíma o vývoj medzinárodných vzťahov, úlohu Slovenska v nich. Je pozoruhodná aj ako zdroj informácií o politickom vývoji na Slovensku v ére samostatnej Slovenskej republiky.

Je potrebné pamätať si, že príbeh Slovenska mohol byť výrazne odlišný, ak by naša krajina neurobila zásadné rozhodnutie a nenastúpila na úspešnú integračnú cestu koncom 90. rokov. Práve minister Kukan bol pri zásadných rozhodnutiach, ktoré umožnili náš vstup do EÚ a NATO. Tieto organizácie tvoria dnes základné piliere našej zahraničnej politiky a garantujú bezpečnosť a prosperitu Slovenska“ (1). Predchádzajúce slová zazneli od ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka pri príležitosti udelenia medaily za zásluhy o slovenskú diplomaciu, ktorú v roku 2021 udelil Eduardovi Kukanovi. Tento rok však 9. februára táto významná osobnosť ukončila svoju životnú púť, pričom za sebou zanechala významné posolstvo o politike ako povolaní vykonávanom s profesionalitou a vysokými etickými a morálnymi štandardmi.


Toto posolstvo sa vinie aj ako ústredný motív knihy Diplomat s podtitulom Moja cesta. Každý, kto sa zaujíma o medzinárodné vzťahy a domácu politiku, dostane bohatú dávku informácií, pretože témou kapitol je nielen pôsobenie Eduarda Kukana ako diplomata v Afrike, OSN alebo v Európskom parlamente, ale nájdeme tu aj spomienky a komentáre k zahraničným a slovenským politikom (napr. americkí prezidenti, zo slovenských osobností zas od Vladimíra Mečiara až po Zuzanu Čaputovú). Nie sú to len faktické zhrnutia štýlom „kedy a čo sa udialo“, ale nájdeme tu aj triezve hodnotenia a napr. aj vyjadrenia nespokojnosti so situáciami, v ktorých sa Eduard Kukan ocitol. Dozvieme sa však veľa aj z jeho osobného života, predovšetkým o jeho rodine, o vášni k tenisu, ale aj športu všeobecne, o študentských rokoch na Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov a ďalšie zaujímavosti. Všetko je mapované aj množstvom fotografií.


V jednotlivých kapitolách nájdeme aj zákulisné informácie a opisy každodenného fungovania zahraničných úradov, ku ktorým by sme sa inak asi nedostali. Ak by však čitatelia hľadali bulvárne správy, budú sklamaní. Na prvom mieste je tu vždy kladený dôraz na vysvetľovanie, konkrétny opis situácií, ale dôležité sú aj interpretácie správania jednotlivých aktérov, resp. posolstiev, ktoré chceli sprostredkovať. Pretože napr. pri balkánskych konfliktoch by sa dôsledky zlyhania diplomacie prejavili skutočne krvavo. Viackrát sa v knihe objavuje aj poznámka, že rokovania prebiehali intenzívne, no diskrétne, bez účasti médií. Sila diplomacie sa takto ukazuje až spätne, keď sa dozvedáme o udalostiach s obrovským dosahom na životy celých populácií.


Týka sa to aj vnútropolitického diania, predovšetkým rokov, keď bol Eduard Kukan minister zahraničných vecí a jeho aktivity boli podrobované kritike zo strany opozície. Bolo by žiaduce (aj keď je to nereálne), aby si práve jeho kritici knihu kúpili a prečítali a spätne reflektovali svoje vyjadrenia z vtedajšieho obdobia. V každom prípade bude kniha Diplomat zastávať už navždy svoje miesto v knižnici novodobých slovenských dejín ako svedectvo o významnom a vplyvnom človeku, ktorý svoj život prežil naplno a mimoriadne aktívne.


(1) https://www.uszz.sk/ivan-korcok-sef-slovenskej-dip...


Eduard Kukan: Diplomat. Moja cesta
Artis Omnis, 2022
272 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Diplomat. Moja cesta

Diplomat. Moja cesta

Kukan Eduard

Slovenský diplomat a politik Eduard Kukan patril k najvýraznejším postavám našich novodobých dejín. V pozícii viacnásobného ministra zahraničných vecí určoval smer, akým sa Slovensko po rokoch mečiarizmu a povestnej „čiernej diery Európy“ vydá.

Kúpiť za 19,71 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.