Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Čierna a strieborná

Rok sa s rokom zišiel a v MM-ku nový Paolo Giordano vyšiel. Po výbornom vojnovom kúsku Ľudské telo sa dnes už kultový taliansky autor vrátil k tematike intímnych medziľudských vzťahov a napísal komorne ladený tenučký román Čierna a strieborná.

Na necelých stodvadsiatich stránkach zachytáva krehučké väzby v rodine bezmenného rozprávača a jeho manželky Nory. Počas problémového tehotenstva vstúpi do rodinného kolobehu opatrovateľka a pomocníčka, pani A. Z dočasnej slúžky sa postupne stáva dôverníčkou. Jednotiaci prvok, na ktorý je mladý pár odkázaný čoraz väčšmi. So smrteľným ochorením pani A. však citlivá rodinná rovnováha dostáva viditeľné trhliny. S nemilosrdne postupujúcou chorobou a blížiacim sa koncom je manželská dvojica nútená hľadať východiská, nové formy spoločného života, aby sa vyhla hroziacej katastrofe.

Giordano skúma jemné vzťahové vlákna manželského spolužitia s precíznosťou sebe vlastnou. Jeho vedecky superpresnému pozorovaciemu oku neunikne žiaden detail. Významná je preňho aj najobyčajnejšia banalita. Scény z manželského života sú vykresľované typicky úsporne až matematicky exaktne, ale zároveň s veľkou dávkou empatie. Zdanlivo odťažité, miestami až odpudivo „preracionalizované“ analytické popisy nepostrádajú osobný vklad a silné emócie, ktoré si napriek okolitému intelektuálnemu pancieru nakoniec nájdu cestičku na povrch.

Paolo Giordano tak boduje aj tretíkrát za sebou. Tentoraz dielkom najkrehkejším, najminimalistickejším a zrejme i najosobnejším. Vynikajúco zobrazujúcim dysfunkčné vzťahy v modernej vyspelej rodine, ktorá sa musí vyrovnávať s vlastnou existenciou a následne aj s prítomnosťou umierania a smrti. Kvalitatívna latka zostáva stále vysoko, očakávania do budúcna sú opäť veľké.


Paolo Giordano
Čierna a strieborná
Slovart 2015, edícia MM
preklad: Mária Štefánková


Ochutnávku z knihy si môžete prečítať TU.


Zobraziť diskusiu (0)

Čierna a strieborna

Čierna a strieborna

Paolo Giordano

Mladý taliansky prozaik Paolo Giordano sa po úspešných románoch Osamelosť prvočísiel a Ľudské telo tretí raz usiluje o priazeň čitateľov knihou Čierna a strieborná. Príbeh lásky možno rozprávať mnohými spôsobmi.

Kúpiť za 10,76 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.