Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Čím menej vieš, tým lepšie spíš

V súvislosti s dianím v súčasnom Rusku sa skôr alebo neskôr objaví nevyhnutná otázka, ako sa to všetko mohlo stať. Bezohľadnosť moci, prekrývanie zločinu a politiky, bezcennosť ľudského života, to všetko sú témy pochmúrnej, ale dôležitej knihy Čím menej vieš, tým lepšie spíš.

Dejiny organizovaného zločinu v Rusku vedú desaťročia do histórie, a nezriedka nebolo možné odlíšiť kriminálne aktivity od vládnutia v tejto obrovskej krajine. Počas postupného rozpadu Sovietskeho zväzu svoju príležitosť využilo množstvo zločincov, pričom mnohí z nich mali dostatočne veľký kapitál, aby počas privatizovania prenikli do štátnych koncernov a stali sa tak etablovanými obchodníkmi so značnou politickou mocou. Americký novinár David Satter sa dlhoročne špecializoval na Rusko a spoločenské procesy v ňom, bol dlhoročným korešpondentom Financial Times a The Wall Street Journal. Vo svojich knihách popisuje postupný úpadok postsovietskeho Ruska a prevzatie moci v krajine vládnucou skupinou neváhajúcou obetovať životných vlastných občanov kvôli vlastným cieľom. Kvôli svojim článkom sa Satter stal v Rusku nežiaducou osobou a v roku 2013 ho vyhostili.


„Vzostup kriminálnej oligarchie a inklinácia k násilným a nezákonným metódam pri vytvorení autoritárskeho politického systému mali nevyhnutný dopad na verejné podvedomie. Došlo k rozmazaniu morálnych hraníc, nárastu iracionality a pohŕdania hodnotou ľudského života. Rozmazanie morálnych hraníc bolo prirodzeným dôsledkom prechodného procesu, z ktorého profitoval organizovaný zločin. Mať úspech v Rusku znamenalo mať tesné väzby s podsvetím, a preto nikoho neprekvapilo, keď sa gangstri stali známymi celebritami.“


Kniha Čím menej vieš, tým lepšie spíš by sa mala stať povinným čítaním pre všetkých, ktorí obhajujú Putina a jeho plány. V šiestich kapitolách Satter postupne popisuje viaceré katastrofické udalosti a ich vzťah k vládnucej elite. Vyhodenie do vzduchu bytoviek v Moskve, Bujnaksku a Volgodonsku v roku 1999 prekrylo škandalózny koniec moci Borisa Jeľcina a následné udalosti nasmerovali do Kremľa Vladimíra Putina, pričom Satter priamo ukazuje na FSB ako strojcu bombových útokov. Obsadenie divadla na Dubrovke, smrť novinárov odhaľujúcich korupciu, masaker v škole v Beslane, každá kapitola knihy odkrýva temnotu a zločiny vládnej moci.


Satter nevidí budúcnosť Ruska vôbec optimisticky a udalosti na Ukrajine mu dávajú len za pravdu. Napriek všetkému však v poslednej kapitole ponúka čitateľom riešenie, ktoré by za istých okolností, v súčasnosti čisto teoreticky, dokázalo zvrátiť vývoj. Satter si uvedomuje, že desaťročia trvajúce procesy nie je vôbec jednoduché zvrátiť. Neváha pomenovať veci priamo, jeho popisy udalosti sú podložené argumentmi a svedectvami. Z pohľadu súčasného vývoja udalostí je vydanie tejto knihy dôležité, lebo dobrý spánok síce neprinesie, ale informuje a odkrýva pravú podstatu vládnutia v Kremli.


David Satter: Čím menej vieš, tým lepšie spíš. Ruská cesta k teroru a diktatúre za Jeľcina a Putina
Preklad: Igor Otčenáš
Artforum 2016

Zobraziť diskusiu (0)

Čím menej vieš, tým lepšie spíš. Ruská cesta k teroru a diktatúre za Jeľcina a Putina

Čím menej vieš, tým lepšie spíš. Ruská cesta k teroru a diktatúre za Jeľcina a Putina

David Satter

Historiograficko-politická kniha Davida Sattera Čím menej vieš, tým lepšie spíš je v poradí autorovom štvrtou publikáciou na tému modernej histórie Ruska a obdobia pádu sovietskeho impéria. Ako dôverný znalec ruského a ruského sovietskeho prostredia, reálií, súvislostí, ľudí a okolností podáva v novom diele zasvätený sumárny obraz kľúčových udalostí, v ktorých dôsledku sa historicky unikátny nábeh Ruska na trajektóriu liberálnej demokracie zastavil a pretavil do podoby akejsi pseudomodernej autokracie na čele s novým večným vladárom, vygenerovaným vo všemocnom prostredí ruských tajných služieb. Satter v knihe spája osobné zážitky s kompilovaním verejne dostupných zdrojov, vďaka čomu sa mu darí plasticky vystihovať krok po kroku hĺbkové zmeny v ruskej societe, či už ide o privatizáciu, bombové útoky na obytné domy v Moskve, Volgodonsku a Bujnaksku, obidve čečenské vojny alebo teroristické prepady Divadla na Dubrovke či školy v Beslane. Pod povrchom formálnej jednoty a nacionalistického nadšenia v súčasnom Rusku odkrýva nanajvýš neutešený obraz spoločenského a hospodárskeho marazmu krajiny, v ktorej jednotlivec nemá žiadnu hodnotu, najmä ak nepatrí do oligarchicko-kriminálneho prostredia, ktoré dnes v Rusku hovorí v mene štátu.

Kúpiť za 8,42 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.