Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Clayov most

Minulosť a prítomnosť sú prepojené ako most, po ktorom kráčajú naše spomienky, emócie a úvahy. Niektoré prejdú až na druhú stranu, do budúcnosti, iné sa po ceste stratia a ďalšie zas postupne získajú odlišnú podobu ako mali na počiatku. Markus Zusak napísal rozsiahly román o náročnosti budovania rodinných vzťahov, ľahkosti ich ničenia a túžbe udržať ako pevné to, na čom naozaj záleží.

Spisovateľ Markus Zusak sa preslávil románom Zlodejka kníh, v ktorom naplno uplatnil svoj rozprávačský talent a zručnosť: dej umiestnil do nacistického Nemecka a jednu z hlavných postáv urobil Smrť. Vytvoril strhujúce čítanie o vnútornom azyle a o istote, že pocit bezpečia nevytvára len spoločenské usporiadanie, ale hlavne dôvera medzi ľuďmi. V preklade vyšiel aj román Posol určený pre mladších čitateľov, hlavnou témou je dospievanie, starosti s láskou, všetko okorenené mysterióznou zápletkou. Mladí ľudia celkovo dominujú románom Markusa Zusaka a je tomu ak aj v Clayovom moste.

O románe Clayov most Zusak rozprával už v roku 2008 a o desať rokov neskôr, v októbri 2018 sa dočkal vydania v USA, Austrálii a Veľkej Británii. V pomerne hrubej knihe zvolil Zusak bohato vetvený a štruktúrovaný dej so zložitejšou štylistikou, čo predpokladá od čitateľa viac pozornosti. V jednotlivých kapitolách sa striedajú aj početnejší rozprávači, takže je občas potrebné sa viac sústrediť, aby neunikol zmysel uhla pohľadu rozprávajúcej postavy. A tých nie je málo. Chlapčenskí súrodenci, otec a mama, viac vedľajších postáv, tí všetci predstavujú bohatú kompozíciu o živote a smrti, silných citových väzbách, sklamaniach a nádejach, sile a slabosti.

Niekoľko dejových línií Clayovho mosta opisuje vyrastanie chlapcov a ich väzbu k rodičom; osobnú históriu Penelope a Michaela, kým sa z nich nestali manželia; vývoj po jednej tragickej udalosti (no v skutočnosti ich bolo oveľa viac). Zusak všetko dávkuje opatrne, preto je síce od začiatku jasné, kto je Vrah, no až oveľa neskôr zistíme ako sa ním stal. Diely mozaiky do seba postupne zapadajú a takto vidíme, akú dôležitú úlohu v živote postáv zohrávali klavír, knihy, filmy z 80tych rokov a mosty skutočné alebo ich metafory.

Autor čitateľom citlivo predkladá tému pocitov viny s väzbou k minulosti, neukončených vzťahov s ľuďmi, ktorí nenávratne odišli. Dôležitým rozmerom knihy sú pocity rodičov k deťom plné lásky, občas únavy a napätia a naopak, vnímanie rodičov deťmi, ktoré potrebujú, aby sa spomienky vytvárali nielen kolektívne, ale aj jednotlivo cez neopakovateľné zážitky. Pretože smrť kráča vždy nenápadne, no neodvratne. Netreba sa nechať odradiť hrúbkou románu ani mierne zložitejšou rozprávačskou technikou. Clayov most je hlboko ľudský príbeh o hľadaní svojho miesta vo svete, kde nie je núdza o bolesť a utrpenie.

Recenznú knihu poskytlo kníhkupectvo Kosmas.

Markus Zusak: Clayův most

Preklad: Dominika Křesťanová

Argo 2019

568 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Clayův most

Clayův most

Markus Zusak

Hrdiny Zusakova nového románu je pět bratrů Dunbarových; Matthew, vypravěč knihy, je z nich nejstarší a nejrozumnější, Clay je nejcitlivější a jeho úloha ve vyprávěném příběhu nejdůležitější. Život semknuté pětice sourozenců je svázán pevnými pravidly, jež všichni respektují – do dne, kdy se Clay rozhodne pravidla porušit a vyhledat otce, který své syny před časem opustil. Zusak prostřednictvím Matthewa Dunbara jen postupně odkrývá minulost a to, co rodinu Dunbarových stmeluje i rozděluje, jen postupně se dozvídáme, proč Clay chce a musí vystavět most mezi současností a minulostí, po kterém by mohli přejít ti, kdo od sebe byli odloučeni. Zusak neodkrývá své karty, tajemství příběhu čtenáři prozrazuje pomalu – o to je pak překvapivější a působivější. Zatímco ve Zlodějce knih byla hlavní hvězdou smrt, Clayův most je román prozářený světlem a plný života.

Kúpiť za 17,77 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.